Ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον, Πέτρος Κασφίκης
Ερωτώμενη για το ελληνικό ζήτημα, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Ταμείου, εγκαλώντας μεν την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά στέλνοντας παράλληλα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς του Ευρωπαίους εταίρους.
«Η εκτίμηση μας είναι ότι στον τομέα της οικονομίας θα πρέπει να συνεχίσει (η Ελλάδα) τη υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που θα καταστήσουν την χώρα πιο παραγωγική και ανταγωνιστική επιτρέποντας της να επιστρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Θεωρούμε, όμως, ότι το χρέος είναι πολύ υψηλό. Προκειμένου, λοιπόν, να μπορέσουμε να εμπλακούμε χρηματοδοτικά θα πρέπει αυτό το χρέος να χαρακτηρίζεται βιώσιμο. Πρέπει, επομένως, κάτι να γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε χρηματοδότηση αν οι Ευρωπαίοι δεν λύσουν το θέμα. Αν εμείς παράσχουμε χρηματοδότηση, τότε θα πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο, τόσο στην εξυπηρέτηση του αλλά και την συνολική του αξία».
Όσον αφορά για τις πιθανές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για να παρακαμφθεί τεχνικά ο σκόπελος του χρέους, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως για παράδειγμα θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια μακρά επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε συνδυασμό με μια μείωση των επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κλείνοντας επανέλαβε τους βασικούς «δύο πυλώνες» που συγκροτούν την πάγια θέση του Ταμείο για το ελληνικό ζήτημα.
«Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή στηρίζεται πάνω σε αυτό που συχνά περιγράφω ως τους δύο πυλώνες του προγράμματος: ισχυρές διαρθρωτικές αλλαγές και βιωσιμότητα του χρέους».