Το δημοσίευμα είχε την υπογραφή της δημοσιογράφου, Χαντέ Φιράτ, της ίδιας που είχε μεταδώσει ζωντανά σε τηλεοπτικό δίκτυο μέσω κινητού τις δηλώσεις του Ερντογάν τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος και καλούσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους. Κι όμως τώρα δέχεται τα πυρά του Τούρκου προέδρου.
Η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ήδη κινείται εναντίον της «Hurriyet», ενώ ο ιδιοκτήτης της, Αϊντίν Ντογάν, θα οδηγηθεί στα δικαστήρια για μια άλλη υπόθεση, κατηγορούμενος για λαθρεμπορία καυσίμων,
Προειδοποίηση για πραξικόπημα
Το περασμένο Σάββατο η τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε μια είδηση με τίτλο «Το στρατηγείο είναι ενοχλημένο» σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν ζήτησε τη γνώμη των Ενόπλων Δυνάμεων, πριν άρει την απαγόρευση της μαντίλας στο στρατό.
Στην είδηση αναφέρονταν οι απαντήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες επικρίσεις τους, όπως η τηλεφωνική κλήση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, στην εφημερίδα «Akit», η οποία στο παρελθόν έχει επιτεθεί σκληρά στο στρατό και πρόσφατα αναφέρθηκε στην παρουσία του Ακάρ στα Υμια ως μια «απλή εκδρομή».
Το βασικό πρόβλημα πάντως ήταν ο τίτλος του άρθρου. Θεωρήθηκε ότι υπαινίσσεται διαφωνία μεταξύ του στρατού και της κυβέρνησης και πως υποκρύπτει προειδοποίηση του στρατού προς τον Ερντογάν. Στα παλαιότερα χρόνια, που επικρατούσαν οι Τούρκοι πασάδες στην πολιτική, υπήρχαν τέτοιοι τίτλοι όπως «οι νέοι αξιωματικοί είναι ενοχλημένοι» και προειδοποιούσαν τις τουρκικές κυβερνήσεις για επικείμενα πραξικοπήματα.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προελαύνει η Ρωσία - Το Κίεβο έχασε πάνω από το 40% του Κουρσκ
Την Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τον τίτλο του άρθρου ως «πολύ άσχημο». «Αυτή η ιστορία ενόχλησε σοβαρά τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπως ακριβώς ενόχλησε εμάς». «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει τους αξιωματούχους του κράτους αντιμέτωπους τον ένα με τον άλλο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τη θέση τους. Είστε ασεβείς… Οποιος επιχειρεί να μας φέρει τον έναν ενάντια στον άλλο θα πληρώσει βαρύ τίμημα».
Η τουρκική εφημερίδα αναγκάσθηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία σχεδόν ζητούσε συγγνώμη. «Δεν πέρασε καν από το μυαλό μας ότι αυτός ο τίτλος μπορούσε να γίνει αντιληπτός με αυτό τον τρόπο. Τέτοιου είδους πρόθεση αποκλείεται. Ο τίτλος μπορεί να γίνει αντιληπτός ως ένα σφάλμα της σύνταξης. Λυπούμαστε για αυτό».
Παράλληλα, η ιδιοκτησία ανακοίνωσε την αντικατάσταση του διευθυντή της εφημερίδας Σεντάτ Εργκίν και στη θέση του διόρισε τον αρθρογράφο της εφημερίδας Φικρέτ Μπίλα.
Το άρθρο πάντως που προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου προέδρου και που επικαλείται στρατιωτικές πηγές το υπογράφει η αρχισυντάκτρια του γραφείου του Αγκυρας της «Χουριέτ», Χαντέ Φιράτ, την οποία φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατηγορούν ότι αναβιώνει την απειλή ενός νέου πραξικοπήματος.
Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε έρευνα κατά της εφημερίδας, η οποία έχει ημερήσια κυκλοφορία 400.000 φύλλα, ενώ οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις απάντησαν με ένα κείμενο που απορρίπτει τις «εσκεμμένες και αθεμελίωτες» αιτιάσεις της.
Οι μετοχές της «Hurriyet» όπως και αυτές του βασικού μετόχου της, ομίλου Dogan υποχώρησαν κατά 9%. Παράλληλα, δικαστήριο κάλεσε τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Αϊντίν Ντογάν, να καταθέσει σε δίκη μιας παλιάς υπόθεσης λαθρεμπορίας καυσίμων των διυλιστηρίων που διαθέτει ο όμιλός του.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου