Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Οι ισχύουσες συμφωνίες του 1951 (ΑΝΖUS/ΗΠΑ – Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία) και η ξεχωριστή αμερικανοβρετανική του 1958 (με πολλές επιμέρους άκρως απόρρητες συμφωνίες ως και πλανητικού επιπέδου ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο) εξακολουθούν να ισχύουν. Ομως, η Αυστραλία καθίσταται η δεύτερη χώρα μετά τη Βρετανία που θα έχει πρόσβαση σε αμερικανικά πυραυλοκίνητα υποβρύχια, αμερικανική υπερτεχνολογία και διευρυμένο ρόλο σε Ινδικό – Ειρηνικό ωκεανό.
1) Η τριμερής σαφέστατα δείχνει προς την Κίνα και τις επιθετικές τάσεις κινήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε παραβιάσεις των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους (έναντι Βιετνάμ – Μαλαισίας – Ινδονησίας – Φιλιππίνων – Σιγκαπούρης κ.ά.), της Ταϊβάν, ως και προωθημένων αεροναυτικών ασκήσεων σε μια τεράστια γεωγραφική ζώνη από νότια της Ινδίας μέχρι τον Κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό. Η συμφωνία εμπλέκει την Καμπέρα σε ναυτικές-υποβρυχιακές αποστολές και περιπολίες, σε αποτροπή των κινεζικών προκλητικών κινήσεων, αρκετά κοντά στις ανωτέρω περιοχές, που είναι πλούσιες ενεργειακά.
Επίσης, ενισχύει την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, αφού βορειότερα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας η Κίνα προκαλεί αρκετά κοντά στην ασταθή Κορεατική χερσόνησο. Αρα, η τριμερής είναι ιδιαίτερα σημαντική και ενδυναμώνει την αποτρεπτική δυναμική της Δύσης. Πέραν των αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, η μετά Βrexit Βρετανία συμμετέχει στο ασιατικό (και όχι μόνο) αεροναυτικό γίγνεσθαι, αφού ήδη εδώ και δύο μήνες έχει αεροπλανοφόρο στον Ειρηνικό και πραγματοποιεί αεροναυτικές ασκήσεις με την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες.
2) Είναι η δεύτερη φορά μετά το σχέδιο Μανχάταν (κατασκευή πυρηνικής βόμβας) και την αμερικανοβρετανική συμφωνία του 1958 που οι Αμερικανοί μοιράζονται πυρηνική τεχνολογία με συμμαχικό κράτος όπως είναι η Αυστραλία. Μπορεί να υπάρχουν πάνω από 200 επιμέρους διμερείς συμφωνίες των ΗΠΑ με την Αυστραλία, αλλά αυτή εδώ είναι η πλέον προωθημένη, αφού η Αυστραλία θα αποκτήσει αμερικανικής τεχνολογίας πυρηνοκίνητα υποβρύχια (μέχρι σήμερα διαθέτει έξι συμβατικής τεχνολογίας). Προφανώς, αυτό δεν θα γίνει αύριο, αλλά μέσα στα επόμενα 10-30 χρόνια. Η Αυστραλία πάντοτε ήταν στο πλευρό των Αμερικανών σε όλους τους πολέμους, από τον Πρώτο Παγκόσμιο μέχρι το Ιράκ, το Αφγανιστάν, ενώ συνεργάζεται επί πολλά χρόνια με το ΝΑΤΟ και συμμετείχε-συμμετέχει στις αποστολές του σε Βοσνία-Κόσοβο-Αφγανιστάν-Ιράκ-εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας κ.ά. Επιπροσθέτως, φιλοξενεί στο έδαφός της βάσεις για πεζοναύτες των ΗΠΑ στο Ντάργουιν, ως και σε μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η Pine Gap στην περιοχή Alice Springs στη Βορειοδυτική Αυστραλία για παρακολούθηση υποβρυχίων στον Ειρηνικό, διαστημικές αποστολές, κυβερνοάμυνα, ηλεκτρονικό πόλεμο κ.ά.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
3) Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία είναι τα τρία από τα πέντε κράτη ηλεκτρονικo-συνδεσμολογικής παρακολούθησης δραστηριοτήτων διάφορων κρατών στον πλανήτη. Τα άλλα δύο κράτη είναι ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Ολες αυτές οι χώρες συνεργάζονται σε κοινά επιτελεία, μυστικές υπηρεσίες, σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης υβριδικών απειλών, Ειδικές Δυνάμεις κ.ά. Αποτελούν το γνωστό παγκόσμιο ηλεκτρονικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων Echelοn, το γνωστό ως Five Eyes. Βρετανοί, Αυστραλοί κα εργάζονται στις έδρες των μυστικών υπηρεσιών των HΠΑ (CIA-DIA-NSA-FBI-Χαρτογραφική-Υδρογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ/NRO κ.ά.).
4) Η τριμερής αποτελεί «χαστούκι» σε Γαλλία και Ευρώπη σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξοπλισμών. Η μεγάλη χαμένη είναι η Γαλλία, αφού τερματίζεται το συμβόλαιο για την κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων για το Ναυτικό της Αυστραλίας, σε αντικατάσταση των υπαρχόντων έξι συμβατικών υποβρυχίων της κλάσης Collins. Το όλο πρόγραμμα έφθανε το ποσό των 90 δισ. δολ. για τα επόμενα 10-25 χρόνια. Τώρα, οι Αυστραλοί θα πάρουν αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια, που ασφαλώς αλλάζουν πολύ τα πράγματα. Για τη γαλλική και ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία οι απώλειες είναι τεράστιες και ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τα επερχόμενα… Επίσης, η συμφωνία αποδεικνύει τις αδυναμίες των Ευρωπαίων σε πολλούς τομείς των εξοπλισμών, αλλά και των μυστικών συμφωνιών, αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών τους έχουν σοβαρά κενά.
Συμπερασματικά, η τριμερής έχει και θα έχει επιπτώσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη και αναμφίβολα επηρεάζει και την Ελλάδα…, όπως και κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ που διαθέτει ναυτικές δυνάμεις…
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σεισμός στην Κεφαλονιά
- Τραγωδία στο Καματερό: Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς
- EuroMed 9: Ποια δρομολόγια του Μετρό δεν θα γίνουν – Τι ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ
- Κρήτη: Στο ψυχιατρείο ο άνδρας που έριξε χημικό υγρό στα μάτια 18χρονης στα Χανιά
- Παλαιό Φάληρο: Σορός γυναίκας εντοπίστηκε στη θάλασσα
- Επίθεση με βιτριόλι: Νέα μαρτυρία για τα όσα έγιναν την ημέρα της επίθεσης