Από το παραπάνω ποσό, το 2021 θα διανεμηθούν πριν από το τέλος του έτους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 3,4 δισ. θα ακολουθήσουν σε δόσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2022 και το 2023, ακολουθούμενα από 1 δισ. το 2025 (σε τιμές 2018).
Το αποθεματικό έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών, με έμφαση στις περιφέρειες και στους τομείς που πλήττονται περισσότερο. Το Ταμείο αποτελεί ένα ειδικό και εφάπαξ μέσο έκτακτης ανάγκης. Θα χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για την αποζημίωση των επιχειρήσεων για την απώλεια εμπορικών συναλλαγών, τη διατήρηση θέσεων εργασίας, την παροχή βοήθειας στις αλιευτικές κοινότητες και την κατασκευή τελωνειακών εγκαταστάσεων στα λιμάνια.
Προϋπόθεση για την παροχή στήριξης στις δημόσιες Αρχές, καθώς και στις ιδιωτικές εταιρίες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούνται να συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το αποθεματικό θα καλύπτει πλήρως ή εν μέρει τα μέτρα που θεσπίστηκαν από τα κράτη-μέλη μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2020 και της 31ης Δεκεμβρίου 2023. Το εν λόγω χρονικό πλαίσιο λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να ληφθούν μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου.
Ειδικότερα, οι χώρες που θα επωφεληθούν χρηματοδοτήσεων άνω των 100 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές είναι οι εξής: Ιρλανδία 1,051 δισ. ευρώ, Ολλανδία 757 εκατ. ευρώ, Γερμανία 455 εκατ., Γαλλία 420 εκατ., Βέλγιο 324 εκατ., Δανία 247 εκατ., Ισπανία 184 εκατ., Πολωνία 119 εκατ., Λουξεμβούργο 121 εκατ., Σουηδία 100 εκατ. Οι υπόλοιπες θα πάρουν κάτω από 100 εκατ. ευρώ, με την Ελλάδα στα 24,9 και την Κύπρο στα 49 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι 1 δισ. ευρώ από το παραπάνω ποσό σε τιμές 2018 ή 1,150 σε τρέχουσες τιμές θα κατανεμηθεί μεταξύ των κρατών μελών το 2025, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκε η χρηματοδότηση κατά τα προηγούμενα έτη, λαμβανομένων επίσης υπόψη τυχόν μη χρησιμοποιηθέντων ποσών.
Το Brexit επηρεάζει άνισα τα κράτη-μέλη, τις περιφέρειες και τους τομείς. Με αυτό ως γνώμονα, η συμφωνία προβλέπει ότι η μέθοδος κατανομής θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:
- Στην αξία των ιχθύων που αλιεύονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του Ηνωμένου Βασιλείου.
– Στη σημασία των εμπορικών συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μασκ: Ο καγκελάριος Σολτς πρέπει να παραιτηθεί αμέσως - Είναι ακατάλληλος και ανόητος
– Στον πληθυσμό των θαλάσσιων παραμεθόριων περιοχών που συνορεύουν με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το χρηματοδοτικό μέσο μπορεί να υποστηρίξει μέτρα όπως:
– Υποστήριξη σε οικονομικούς τομείς, επιχειρήσεις και περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
– Υποστήριξη της απασχόλησης, μεταξύ άλλων μέσω βραχυχρόνιων προγραμμάτων εργασίας, επανεκπαίδευσης και κατάρτισης,
– Διασφάλιση της λειτουργίας των συνοριακών, τελωνειακών, υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και ασφάλειας, των ελέγχων της αλιείας, των συστημάτων πιστοποίησης και αδειοδότησης για προϊόντα, επικοινωνία, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σεισμός στην Κεφαλονιά
- Τραγωδία στο Καματερό: Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς
- EuroMed 9: Ποια δρομολόγια του Μετρό δεν θα γίνουν – Τι ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ
- Κρήτη: Στο ψυχιατρείο ο άνδρας που έριξε χημικό υγρό στα μάτια 18χρονης στα Χανιά
- Παλαιό Φάληρο: Σορός γυναίκας εντοπίστηκε στη θάλασσα
- Επίθεση με βιτριόλι: Νέα μαρτυρία για τα όσα έγιναν την ημέρα της επίθεσης