Η δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τον τότε Υπουργό των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Στανικζάι, τι επρόκειτο να κάνουν οι Ταλιμπάν σχετικά με το «ζήτημα των γυναικών» στη χώρα τους, δηλαδή την εκπαίδευση των γυναικών και των κοριτσιών, τη γυναικεία εργασία και ιδιαίτερα τις χήρες, «που δεν έχουν άλλο τρόπο να στηρίξουν οικονομικά τον εαυτό τους».
«Ξέρω ότι ειδικά στα Δυτικά μέσα υπάρχει μεγάλη προπαγάνδα γύρω από αυτό», είχε απαντήσει ο Στανικζάι. Λέτε ότι είμαστε κατά της εκπαίδευσης των γυναικών, κάτι που δεν ισχύει. Δεν είναι σωστό».
«Τα κορίτσια ωστόσο δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Πήγαμε σε σχολεία και είναι όλα κλειστά», επεσήμανε επ’ αυτού η Αμανπούρ.
«Τους έχουμε πει ότι, προς το παρόν, δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο ή τη δουλειά τους», ήταν η απάντηση του Στανικζάι. «Αυτό μέχρι να βρούμε κάποια λύση, μέχρι να μπορέσουμε να τους παρέχουμε ξεχωριστά μέρη όπου θα μπορούν να εκπαιδεύονται και γραφεία για να εργάζονται».
«Τι έχετε να πείτε για τις γυναίκες που δουλεύουν, που πρέπει να δουλέψουν για να στηρίξουν τον εαυτό τους;», επέμεινε η δημοσιογράφος.
«Σχετικά με αυτές τις γυναίκες έχουμε ήδη αποφασίσει…για κάποιες από αυτές που δουλεύουν σε κυβερνητικά γραφεία. Τους είπαμε ότι σύντομα θα μπορούν να κάθονται στο σπίτι τους και να πληρώνονται γι’ αυτό».
Η συνέντευξη συνοδευόταν από ρεπορτάζ του CNN, στο οποίο είχε δοθεί ο λόγος σε μαθήτριες και πρώην εργαζόμενες γυναίκες της Καμπούλ. Όπως είχε επισημαίνει στο ρεπορτάζ η Αμανπούρ, πέραν των σχολείων, το 1996 στο Αφγανιστάν είχε ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών οργανισμών για γυναίκες, που προσέφεραν προγράμματα σχετικά με την υγεία, την υγιεινή, ακόμα και την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τις νάρκες. Οι νάρκες αποτελούσαν τότε την νο.1 αιτία θανάτου των πολιτών.
«Ακόμα και τα μικρά καταλαβαίνουν πως κάτι δεν πάει καλά», ακούγεται να λέει η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ, δίνοντας τον λόγο στην 10χρονη Αζίζα, η οποία εξέφραζε παράπονα για το γεγονός ότι έπρεπε να μένει στο σπίτι της όλη μέρα.
«Όλη μέρα κάνουμε δουλειές του σπιτιού», είχε δηλώσει το 10χρονο κορίτσι. «Καθαρίζουμε, ψήνουμε ψωμί, σκουπίζουμε το πάτωμα».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Το ρεπορτάζ εστίαζε έπειτα σε έναν σύλλογο εργαζομένων γυναικών, τα μέλη του οποίου είχαν καταφέρει να συναντηθούν ξανά για πρώτη φορά, από τότε που οι Ταλιμπάν τους είχαν πει να σταματήσουν να εργάζονται. Οι γυναίκες είχαν θελήσει να μιλήσουν στο CNN, ώστε όλος ο κόσμος να μάθει για τα προβλήματά τους.
«Αγαπώ τη δουλειά μου, έχω δικαίωμα στη δουλειά μου», είχε δηλώσει μια πολιτική μηχανικός και μέλος του συλλόγου, η Φαρανάζ. «Έχω ανάγκη τη δουλειά μου. Εκπαιδεύτηκα σε αυτήν εδώ τη χώρα, η κυβέρνησή μου ξόδεψε πολλά για μένα. Το ίδιο και η οικογένειά μου. Θέλω να εκφράζομαι και να έχω θέση στην κοινωνία. Να υπηρετήσω τον λαό και τη χώρα μου».
Το απόσπασμα αυτό αναδημοσιεύτηκε από το CNN, με επιπρόσθετο σχολιασμό από την ίδια δημοσιογράφο. Όπως επισημαίνει σήμερα η Αμανπούρ: «Αυτά που είδατε συνέβησαν 25 χρόνια πριν. Ο κύκλος αυτός ανοίγει τώρα ξανά».
«Ο άνδρας που ακούσατε ήταν ο Μοχάμεντ Στανικζάι, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Σήμερα είναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ. Από εκεί, ο ίδιος και οι συνεργάτες του λένε σήμερα τα ίδια και δίνουν τις ίδιες υποσχέσεις».
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μητσιάς: Ο Θεοδωράκης ήταν η κολώνα της Ακρόπολης
- Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος ήταν ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης
- Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης – Θλίψη στην Ελλάδα [βίντεο]
- Mad Clip: Το μήνυμα του τράπερ στον Ερντογάν που έγινε viral [βίντεο]
- Mad Clip: Το σημείο που η Porsche «κόπηκε» στη μέση – Εικόνες ΣΟΚ από το μοιραίο τροχαίο
- Mad Clip: Οι τελευταίες του αναρτήσεις πριν το μοιραίο τροχαίο
- ΣΟΚ στον καλλιτεχνικό χώρο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο τράπερ Mad Clip
-
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Το σχέδιο Β για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter