Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε μυστικές διαπραγματεύσεις με διάφορες αφγανικές πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων την ηγεσία των Ταλιμπάν να κατέχει την κυρίαρχη θέση, είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ως και ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Ερντογάν, ο γνωστός μας Ιμπραήμ Καλίν. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είναι επικεντρωμένος στο θέμα της κατασκευής και ενίσχυσης του μεθοριακού τείχους με το Ιράν, έχοντας ήδη εκφράσει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μαζικής έλευσης και προσπάθειας εισόδου Αφγανών προσφύγων στο τουρκικό έδαφος από τα μεθοριακά περάσματα των επαρχιών Αγκρι, Βαν και Χακάρι.
Οι επαφές της Τουρκίας πραγματοποιούνται στην Ντόχα του Κατάρ με το εδρεύον εκεί τα τελευταία τρία χρόνια πολιτικό επιτελείο των Ταλιμπάν, ενώ στην πρωτεύουσα Καμπούλ, επιμέρους επαφές γίνονται μέσω του πρέσβη της Αγκυρας εκεί, καθώς και του Τούρκου ταξίαρχου που είναι ο επικεφαλής της στρατιωτικο-αστυνομικής δύναμης στον διεθνή αερολιμένα της χώρας. Αλλωστε ο Τσαβούσογλου επιστρέφοντας από τη διήμερη επίσκεψή του στην Αλγερία επεσήμανε εκ νέου ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ανάληψη της διοίκησης και του ελέγχου του βασικού αεροδρομίου του Αφγανιστάν. Παράλληλα ανέφερε ότι 324 Τούρκοι και άλλοι πολίτες έφθασαν χθες τα χαράματα με την πρώτη πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών από την Καμπούλ στην Κωνσταντινούπολη.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τους ομολόγους των ΗΠΑ, Γερμανίας, Δανίας, Κροατίας, Κατάρ, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν, Εσθονίας, Αυστραλίας και Πακιστάν, αναφορικά με τη χαοτική κατάσταση στην Καμπούλ. Επιπρόσθετα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία μίας ώρας με τον Πακιστανό ομόλογό του Μ. Κουρεσί και αμέσως μετά έγινε η τηλεφωνική συζήτηση με τον Τσαβούσογλου.
Στον Στόλτενμπεργκ ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι παρά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Αγκυρα μπορεί να συνδράμει θετικά, ειδικά μέσω της μη μάχιμης στρατιωτικής δύναμης που επί 5 και πλέον χρόνια εδρεύει στον διεθνή αερολιμένα της αφγανικής πρωτεύουσας. Ο ρόλος του Πακιστάν είναι καθοριστικός γιατί διατηρεί πολιτικο-εμπορικές και πολιτικο-πληροφοριακές σχέσεις με τους Ταλιμπάν από το 1995, ενώ το 2018 το Ισλαμαμπάντ προώθησε το διάλογο των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν, καθώς και μεταξύ των Ταλιμπάν και της τότε αφγανικής κυβέρνησης, στην Ντόχα του Κατάρ.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Τέλος, αναφορικά με την περαιτέρω επέκταση του αποτρεπτικού τείχους στα τουρκο-ιρανικά σύνορα, ο Ακάρ δήλωσε ότι έχουν μεταφερθεί στη μεθοριακή ζώνη σχεδόν 1.000 οχήματα του στρατού και της στρατοχωροφυλακής, εκατοντάδες διόπτρες νυχτερινής όρασης, ακουστικοί αισθητήρες, καθώς και ηλεκτροπτικοί πύργοι.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter