Πίνουν μετά μανίας καπουτσίνο και παίζουν… σκουός. Φοράνε Zara, H&M και άλλες φίρμες «γρήγορης μόδας» που έχουν κατακτήσει τη Δύση. Και ενίοτε κάνουν βλεφαροπλαστική για να σβήσουν το… ασιατικό τους βλέμμα.
Καλώς ήλθατε στο «Πιονγκχάταν», το Μανχάταν της Πιονγιάνγκ, όπου σε ένα παράλληλο «καπιταλιστικό σύμπαν» ζει και καταναλώνει το 1% του πληθυσμού της πιο απομονωμένης χώρας στον κόσμο, της Βόρειας Κορέας.
Τα πλουσιόπαιδα της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας -γόνοι ανώτατων κρατικών αξιωματούχων, διπλωματών ή στρατιωτικών, κατά κύριο λόγο, που συχνά έχουν ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό- ξοδεύουν αφειδώς χρήματα σε ρούχα, σικ εστιατόρια και αισθητικές επεμβάσεις. Και πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να επιδείξουν τα καλλίγραμμα σώματά τους, καθώς το «καθεστώς» απαγορεύει ρητά το προκλητικό ντύσιμο και τις μίνι φούστες…
Στον κομμουνιστικό «παράδεισο» του Κιμ Γιονγκ Ουν ο ανώτερος μισθός δεν ξεπερνά τα 10 δολάρια το μήνα, οι διακοπές ηλεκτροδότησης είναι συχνές, ενώ το 70% του πληθυσμού απειλείται με υποσιτισμό, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΟΗΕ. Η πραγματικότητα αυτή ωστόσο δεν αγγίζει τους «ντοντζού» (donju) ή «άρχοντες του χρήματος», που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις, διευθύνουν επιχειρήσεις στη χώρα ή το εξωτερικό, ή ασχολούνται με το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η «ελίτ» της Βόρειας Κορέας εμπορεύεται τα πάντα, από επίπεδες τηλεοράσεις έως διαμερίσματα, σημειώνει το ρεπορτάζ της «Washington Post». Και άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της, με την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, στο τέλος του 2011.
Οι πυρηνικές απειλές του και οι εκτελέσεις αξιωματούχων μπορεί να ανακυκλώνονται στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εντός των συνόρων όμως ο ηγέτης της χώρας χτίζει προσεκτικά το προφίλ ενός «εθνάρχη» που δημιουργεί μία καινούργια πραγματικότητα για την αναδυόμενη μεσαία τάξη της χώρας και φυσικά για τους νεόπλουτους.
Ο 33χρονος Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε προτεραιότητα στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της δικής του γενιάς. Κατασκευάζει πάρκα αναψυχής, χώρους με πισίνες, πίστες πατινάζ, δελφινάρια, ακόμη και το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της Βόρειας Κορέας. Η κατασκευαστική «έκρηξη» που παρατηρείται στην πρωτεύουσα, οι πολυκατοικίες, τα συγκροτήματα και τα κτίρια που φαίνονται εντυπωσιακά από απόσταση, από κοντά είναι συχνά σαθρά και επίφοβα…
Οι τρεις δημοσιογράφοι της «Washignton Post», που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα, φώτισαν το «Πιονγκχάταν», με πρώτο σταθμό ένα «γερμανικό εστιατόριο» κοντά στον ουρανοξύστη του Juche, όπου σερβίρονται επτά είδη βορειοκορεατικής μπίρας, μπριζόλα με ψητή πατάτα για 48 δολάρια και βιενέζικο σνίτσελ. Στο πολυτελές συγκρότημα «Sunrise» υπάρχουν σούσι μπαρ και εστιατόριο μπάρμπεκιου, χώροι δεξιώσεων ενοικιάζονται για 500 δολάρια την ώρα, ενώ μία καφετέρια δυτικού τύπου μυεί τους έχοντες Βορειοκορεάτες στον παγωμένο… «μοκατσίνο».
«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι υπέρ της ανοιχτής αγοράς. Για την ακρίβεια η πολιτική του θα μπορούσε να αποδοθεί ως… ήπια αμέλεια», διευκρινίζει ο Αντρέι Λανκόφ, Ρώσος ιστορικός που ειδικεύεται στην Κορέα.
Η πραγματικότητα στη χώρα είναι σκληρή, υπάρχει όμως ένας μικρός αλλά υπαρκτός αριθμός πολιτών που έχει χρήματα να ξοδέψει. Στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας υπάρχουν πλέον πέντε ή έξι εταιρίες ταξί, αρκετοί Βορειοκορεάτες έχουν πλέον σκύλους… ως κατοικίδια ενώ περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι -σε ένα συνολικό πληθυσμό 25 εκατομμυρίων- διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Για την ακρίβεια, το smartphone Arirang, το οποίο πήρε το όνομά του από ένα δημοφιλές λαϊκό τραγούδι της χώρας και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στη Βόρεια Κορέα από το 2013. Οι ειδήμονες αμφιβάλλουν γι’ αυτό, ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ωστόσο, έχει εκφράσει δημόσια τον ενθουσιασμό του για τη συσκευή που θα «στηρίξει την οικονομία της χώρας και θα εμφυσήσει εθνική υπερηφάνεια»…
Στο «παράλληλο σύμπαν» του πιο αυταρχικού καθεστώτος στον κόσμο, οι γυναίκες αντλούν έμπνευση από τη μοντέρνα σύζυγο του ηγέτη Ρι Σολ Γιου που έχει αδυναμία στα τσαντάκια Dior… Τα σούπερ μάρκετ εισάγουν αυστραλιανή μπίρα, σολομό από τη Νορβηγία και μπάρες δημητριακών σε τιμές αστρονομικές. Και οι πλαστικές επεμβάσεις, ιδίως η ρινοπλαστική και η βλεφαροπλαστική, που στοιχίζει από 50 έως και 200 δολάρια, κάνουν θραύση.
Η 24χρονη Λι Σέο-Χιέον και ο αδερφός της μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν μέρος του «Πιονγκχάταν», αν και πηγαινοέρχονταν συχνά στην Κίνα, όπου εργαζόταν ο πατέρας τους, αξιωματούχος του καθεστώτος. Η Λι πέρασε την εφηβεία της στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, ακούγοντας Μπρίτνεϊ Σπίαρς και Backstreet Boys, υπήρχαν όμως όρια, εξηγεί στην εφημερίδα. «Αν τα ρούχα σου ήταν πολύ ακραία ή δεν ακολουθούσες την επίσημη γραμμή, θα μπορούσαν να σε συλλάβουν». Το 2014 αυτομόλησαν οικογενειακώς στη Σεούλ, ενώ σήμερα ζουν στις ΗΠΑ.
Οταν είσαι στην «Πιονγκχάταν», αισθάνεσαι ότι θα μπορούσες να βρίσκεσαι οπουδήποτε στον κόσμο… «Μόνο όταν φεύγεις, συνειδητοποιείς ότι αυτή η εικόνα της ευημερίας είναι ψευδαίσθηση. Μετά από ένα τρίωρο ταξίδι σε ένα δρόμο κατεστραμμένο, γεμάτο ρωγμές, προς το Νότο, βλέπουμε… τα παρασκήνια. Εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, ετοιμόρροπα κτίρια, φτωχοντυμένα, λιπόσαρκα παιδιά και άνδρες με ξυρισμένο κεφάλι που μοχθούν, υπό το άγρυπνο βλέμμα στρατιωτών. Πέρα από την παιδική χαρά για λίγους… που προσφέρεται σαν θέαμα, η σοσιαλιστική παραμυθούπολη έχει μπλακ-άουτ, επισιτιστική κρίση και απαράδεκτες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης» καταλήγει ο Ολιβερ Ουεϊνράιτ της «Guardian».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
27,9% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ, ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΟ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟ.
2011 ΗΤΑΝ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ «ΕΦΥΓΕ» ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ Ο ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΙΛ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ.
9.495.000 ΕΝΕΡΓΟ, ΕΦΕΔΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΧΕΙ Ο ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ, Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΓΗ.
105 ΟΡΟΦΟΥΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΡΙΟΥΓΚΙΟΝΓΚ», ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΙ ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τϋπου