Ο Ερντογάν ήταν ξεκάθαρος σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι θέλει να ξεκινήσει τη χαλάρωση των υψηλών επιτοκίων της Τουρκίας, παρά τον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό στη χώρα, κάτι που δεν συνιστά καλό οιωνό για την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης. Δεν επίκειται κρίση στο νόμισμα, στο ισοζύγιο πληρωμών και στο χρέος, ωστόσο, η φυγή κεφαλαίων και οι αυστηρότερες συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα επιταχύνουν τις τάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ μικρή πτώση του πληθωρισμού θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια του Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια. Οι δείκτες του πληθωρισμού τον Μάιο δείχνουν την πρώτη επιβράδυνση σε διάστημα επτά μηνών, σταματώντας προς το παρόν την άνοδο-ρεκόρ, αφήνοντας, ωστόσο, την Τουρκία με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού παγκοσμίως. Ο ετήσιος πληθωρισμός του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) μειώθηκε στο 16,6% τον περασμένο μήνα από 17,1% που ήταν τον Απρίλιο. Παρά το γεγονός ότι παραμένει πολύ πάνω από τον επίσημο στόχο της Τουρκίας για πληθωρισμό στο 5%, η πρόσφατη πτώση -έστω και προσωρινή- θα τροφοδοτήσει τις εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια, καθιστώντας πιο πιθανή μια μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου, μετά τις τελευταίες εκκλήσεις του Ερντογάν για χαλάρωση, ανέφερε ότι «οι προσδοκίες για μια πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής… πρέπει να εξαφανιστούν».
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ πληθωρισμός στην Τουρκία μειώθηκε στο 17% τον Μάιο (ήταν λίγο πάνω από το 17% τον Απρίλιο). Ο πληθωρισμός στα αγαθά είναι στο 17,9%, μειωμένος από το υψηλότερο επίπεδο που έφτασε τον προηγούμενο μήνα από τα μέσα του 2019. Οι τιμές των υπηρεσιών, ωστόσο, συνεχίζουν να αυξάνονται.
Είναι πιθανό η πτώση των δεικτών του πληθωρισμού τον Μάιο να έχει αλλοιωθεί από το lockdown στο τέλος του Ραμαζανιού που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση (τον Μάιο), καθιστώντας πολύ νωρίς να ειπωθεί ότι η πορεία του πληθωρισμού άλλαξε στην Τουρκία.
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας δεν είναι πιθανότατα βιώσιμη, καθώς η λίρα συνεχίζει να αποδυναμώνεται, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των επενδυτών στο νόμισμα και την κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία της TurkStat που δημοσιεύθηκαν στις 31 Μαΐου, η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε ταχύτερα από όλα τα άλλα κράτη των G-20, εκτός από την Κίνα, το πρώτο τρίμηνο του 2021, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 7%. Αυτή, ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από κυβερνητικά κίνητρα και δανεισμό, που τελικά θα προσθέσουν προβλήματα χρέους στη χώρα.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ των νοικοκυριών στην Τουρκία σημείωσε άλμα 7,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα και η μεταποίηση αυξήθηκε σημαντικά, στοιχεία που, σύμφωνα με την TurkStat, αποτελούν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης. Αλλά οι σημαντικές κρατικές δαπάνες και η ενίσχυση του δανεισμού, καθώς και το ασθενέστερο νόμισμα, στηρίζουν, επίσης, τους παράγοντες αυτούς. Οι τουρκικές τράπεζες ενθαρρύνθηκαν να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και καταναλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, ιδίως το δεύτερο εξάμηνο, προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη σε υψηλά επίπεδα.
Οι ζοφερές μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας θα μπορούσαν, τελικά, να απειλήσουν τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να κρατηθούν στην εξουσία. Η πίεση του Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων εν όψει του υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία και να ωθήσει άλλες αρνητικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η εύθραυστη ανάπτυξη θα δώσει στην αντιπολίτευση άλλο ένα επιχείρημα κατά της οικονομικής στρατηγικής του ΑΚΡ, καθώς οι εφημερίδες και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης καυτηριάζουν τα νούμερα ως υπερβολικά αισιόδοξα και που δεν αντανακλούν τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα της Τουρκίας. Παρόλο που οι εκλογές του 2023 απέχουν δύο χρόνια, τα ποσοστά του ΑΚΡ στις δημοσκοπήσεις έχουν φθάσει πρόσφατα σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ των ξένων επενδυτών κινδυνεύει να υποβαθμιστεί περισσότερο, γεγονός που θα μειώσει κι άλλο τις εισροές ξένου συναλλάγματος – ειδικά εάν οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας (κάτι που, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Reuters, η S&P Global Ratings εξετάζει να κάνει).
Η δολαριοποίηση είναι πιθανό να συνεχιστεί, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία αποδυναμώνεται, υπονομεύοντας τη συνεχή ρητορική πίεση του Ερντογάν για αύξηση των εσωτερικών επενδύσεων και της εμπιστοσύνης στη λίρα. Η ταχεία χαλάρωση κινδυνεύει να επιδεινώσει την κρίση του ισοζυγίου πληρωμών της Τουρκίας, η οποία ήδη επιδεινώνεται σταθερά το τελευταίο έτος, καθώς η κυβέρνηση εξαντλεί γρήγορα τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα. Μεταξύ του 2019 και του 2020, η τουρκική κυβέρνηση πούλησε αποθεματικά ύψους 128 δισ. δολαρίων για να σταθεροποιήσει τη λίρα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr