Χθες το βράδυ, το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ υπερψήφισε την σχετική πρόταση του Προέδρου της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε. 62 βουλευτές εκ των συνολικά ογδοντατεσσάρων τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης του Bitcoin ως νόμιμου νομίσματος της χώρας, δίπλα στο αμερικανικό δολάριο.
Σε 90 ημέρες από τώρα, το κρυπτονόμισμα θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό από όλες τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις εμπορίας αγαθών του Ελ Σαλβαδόρ, με εξαιρούμενες μονάχα τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να υποστηρίξουν τεχνολογικά τέτοιου είδους συναλλαγές.
«Η αλλαγή αυτή θα επιφέρει επενδύσεις, αύξηση του τουρισμού, καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος Μπουκέλε, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος είχε σχολιάσει ότι η υιοθέτηση του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος θα παράσχει πρόσβαση σε οικονομικές υπηρεσίες στο 70% των πολιτών του Ελ Σαλβαδόρ, που δεν κατέχουν δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο ίδιος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Ελ Σαλβαδόρ κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρία ψηφιακού «πορτοφολιού», Strike, για να δημιουργήσει τις νέες χρηματοοικονομικές δομές της χώρας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του Bitcoin.
Ο Πρόεδρος δήλωσε, ακόμη, στο Twitter ότι η κυβέρνησή του «έγραψε ιστορία» και ότι η απόφαση αυτή θα καταστήσει ευκολότερο στους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό το να στέλνουν χρήματα στην πατρίδα και τις οικογένειές τους.
Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εμβάσματα και στα χρηματικά ποσά που στέλνουν στην πατρίδα τους οι απόδημοι πολίτες της χώρας. Τα χρήματα αυτά αποτελούν το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Περισσότεροι από 2.000.000 πολίτες της χώρας ζουν πλέον στο εξωτερικό, στέλνοντας πίσω στο Ελ Σαλβαδόρ περισσότερα από 4 δις δολάρια τον χρόνο.
Στο Twitter, οικονομολόγοι και νομικοί σχολίασαν την κίνηση, με πολλούς από αυτούς να την κρίνουν θετικά και άλλους να εκφράζουν ανησυχίες λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας ενός κρυπτονομίσματος, όπως το Bitcoin. Το Bitcoin, ένα εικονικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς άμεση σύνδεση με την πραγματική οικονομία, παρουσιάζει ανά διαστήματα μεγάλες διακυμάνσεις της αξίας του.
Αξίζει να σημειωθεί πως, πέραν της περίπτωσης του Ελ Σαλβαδόρ, πολλές μεγάλες τράπεζες του κόσμου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός δικού τους κρυπτονομίσματος. Τον Απρίλιο, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα συνυπάρχει και θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τα μετρητά και τoυς λογαριασμούς καταθέσεων.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών κι εργαζομένων σε γηροκομεία
- Ζάκυνθος – Υπόθεση Κορφιάτη: Πρώην αστυνομικός και bodyguard εφοπλιστή στους συλληφθέντες
- Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Θα ανοίξει σύντομα η συζήτηση για διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους
- Αυτοί είναι οι συγκριτικοί πίνακες παλαιών και νέων περιοχών για 253 δήμους και περιοχές στην Ελλάδα
- Self test: Τέλος με κυβερνητική «υπογραφή» η διάθεση από τα φαρμακεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter