Ήταν η πιο ηχηρή αναγνώριση του, ελάχιστα γνωστού, αιματοβαμμένου αποικιακού παρελθόντος της Γερμανίας στη «μαύρη ήπειρο», το οποίο λειτούργησε ως προπομπός της αρμενικής και ελληνικής γενοκτονίας στη Μικρά Ασία (επίσης με γερμανική έμπνευση διά του διαβόητου στρατηγού Λίμαν φον Σάντερς), αλλά και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Στις αρχές του 20ού αιώνα οι Γερμανοί αποικιοκράτες υπό την καθοδήγηση του αιμοσταγούς στρατηγού Λόταρ φον Τρότα, άξιου προδρόμου των ναζί εγκληματιών, έσφαξαν και εκτόπισαν βάσει οργανωμένου σχεδίου περίπου 110.000 μέλη των εξεγερμένων λαών Χερέρο και Ναμάκουα (ή Νάμα), στα εδάφη της σημερινής Ναμίμπια. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αναγνώρισε «χωρίς υπεκφυγές και εξωραϊσμούς» τα γεγονότα ως Γενοκτονία, με το τελευταίο να εκλαμβάνεται ως αιχμή για την Τουρκία για τους Αρμενίους.
«Βάσει της ιστορικής και ηθικής ευθύνης της Γερμανίας, θα ζητήσουμε συγγνώμη από τη Ναμίμπια και τους απογόνους των θυμάτων. Σε μια χειρονομία αναγνώρισης του ανυπολόγιστου πόνου που προκαλέσαμε, θα στηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας με ένα πρόγραμμα άνω του 1,1 δισ. ευρώ», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Η συμφωνία κάνει λόγο για χρηματοδότηση ως το 2050 προγραμμάτων υποδομών, υγείας και επαγγελματικής κατάρτισης, ιδίως προς όφελος των κοινοτήτων Χερέρο και Ναμάκουα.
Σε δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του προέδρου Χάγκε Γκεϊνγκόμπ έκανε λόγο για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ωστόσο, αρκετοί τοπικοί ηγέτες απέρριψαν τα «ψίχουλα» της γερμανικής βοήθειας και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι «ξεπούλησε» το εθνικό ζήτημα στο πλαίσιο μιας «εκστρατείας δημοσίων σχέσεων του Βερολίνου». Δεν τους κατεύνασαν ούτε η διαβεβαίωση του Μάας πως η γερμανική βοήθεια δεν απαγορεύει τη χωριστή διεκδίκηση δικαστικών αποζημιώσεων από τους συγγενείς των θυμάτων ούτε το γεγονός ότι στην αξιοποίηση των κονδυλίων τον πρώτο λόγο θα έχουν οι μαρτυρικές κοινότητες της Ναμίμπια.
Οι εκπρόσωποι των δύο εθνοτήτων απαιτούν ακόμη να τους επιστραφούν τα κρανία και τα οστά των προγόνων τους, όπως και λεηλατημένοι εθνικοί θησαυροί, που βρίσκονται σε γερμανικά μουσεία – με το Βερολίνο μέχρι στιγμής να κωφεύει σε αυτά τα αιτήματα. Η διακράτηση των λειψάνων είχε ρατσιστικά κίνητρα, καθώς Γερμανοί επιστήμονες τα εξέταζαν για να «πιστοποιήσουν» την ανωτερότητα της λευκής φυλής!
Να σημειωθεί ότι οι βάσεις για την αναγνώριση της γενοκτονίας τέθηκαν το 2004, όταν η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης, Χαϊντεμαρί Βίτσορεκ-Τσόιλ, ζήτησε συγγνώμη για τις γερμανικές δολοφονίες στη Ναμίμπια, ομολογώντας ότι «συνιστούν γενοκτονία με σύγχρονους όρους».
Στις αρχές Ιουνίου ο Χάικο Μάας θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα Βίντχουκ της Ναμίμπια για την υπογραφή κοινής διακήρυξης, την οποία θα κυρώσουν τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Ως επιστέγασμα, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάγερ θα εκφωνήσει επίσημη ομιλία συγγνώμης στη Βουλή της Ναμίμπια, κατ’ αναλογία με το γερμανικό «πρωτόκολλο» απέναντι στο Ισραήλ.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Ωστόσο ο Βεκούι Ρουκόρο, που προσπάθησε να σύρει τη Γερμανία σε αμερικανικά δικαστήρια απαιτώντας αποζημιώσεις, αντέτεινε πως η συμφωνία δεν είναι αρκετή για να διορθώσει την «ανεπανόρθωτη βλάβη» που υπέστη η χώρα του και ο λαός του από την αποικιακή βαρβαρότητα.
Η σφαγή των Χερέρο και Ναμάκουα
Τον καιρό που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο) κυριαρχούσαν στην Αφρική εκμεταλλευόμενοι στυγνά τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, η Διάσκεψη του Βερολίνου απένειμε στην αυτοκρατορική Γερμανία τη σημερινή Ναμίμπια, που τότε ονομαζόταν Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική. Οι Γερμανοί την κράτησαν από το 1884 ως το 1915 και οι ωμότητες που διέπραξαν εκεί τα γερμανικά στρατεύματα σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού περιγράφονται από τους ιστορικούς ως η «λησμονημένη Γενοκτονία» των αρχών του 20ού αιώνα.
Η Γενοκτονία ξεκίνησε το 1904, όταν οι Χερέρο και οι Ναμάκουα εξεγέρθηκαν ενάντια στην αρπαγή της γης και των κοπαδιών τους. Σε απάντηση, ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Λόταρ φον Τρότα πήρε πράσινο φως από το Βερολίνο για την εξόντωση του πληθυσμού. Οσοι επέζησαν της καταστολής οδηγήθηκαν σε πορείες στην έρημο (όπως οι Αρμένιοι και οι Ελληνες Μικρασιάτες λίγα χρόνια αργότερα…), καταλήγοντας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εργασίας. Εως 100.000 υπολογίζεται ότι πέθαναν από ασθένειες, εξάντληση και πείνα, με αρκετούς -κυρίως γυναίκες- να πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και ιατρικών πειραμάτων. Υπολογίζεται ότι εξολοθρεύτηκε το 80% του πληθυσμού μιας εκτεταμένης περιοχής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Γλυκά Νερά: Το κρυφό χαρτί της ΕΛ.ΑΣ. – Νέα βίντεο με το ύποπτο αυτοκίνητο
- Εμβολιασμοί: Άνοιξαν όλα τα εμβόλια για τους πολίτες 30 έως 34 ετών – Τι θα γίνει με τα παιδιά
- House of Fame: Αυτός είναι ο μεγάλος νικητής – Έβαλε φωτιά στο stage η Φουρέιρα
- 29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με τα μάτια των ιστορικών της εποχής
- Τι κρύβει… η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter