«Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία προβλέπει αντίποινα και είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε η υπουργός στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Η Ζιραρντέν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ – η οποία εξέδωσε 41 άδειες αλιείας σε γαλλικά σκάφη στις 30 Απριλίου – είχε επιβάλλει «μονομερείς» περιορισμούς στις μηχανότρατες.
«Όσον αφορά στο Τζέρσεϋ, θα σας υπενθυμίσω, για παράδειγμα, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου» πρόσθεσε. «Έχουμε μέσα στη διάθεσή μας. Και ακόμη και αν θα ήταν λυπηρό να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα καταφύγουμε εκεί αν πρέπει».
Η διένεξη στο Τζέρσεϊ είναι μέρος της διαμάχης μεταξύ Λονδινου και Βρυξελλών σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας, με τα σκάφη και από τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και να «σκοντάφτουν» σε διοικητικά εμπόδια, την επομένη του «διαζυγίου».
Που είναι η νήσος Τζέρσεϊ
H νήσος Τζέρσεϊ εντοπίζεται στο δυτικό άκρο της θάλασσας της Μάγχης, 12 ναυτικά μίλια από τις γαλλικές ακτές. Αν και γεωγραφικά πλησιέστερο στη Γαλλία, το Τζέρσεϊ και τα υπόλοιπα νησιά της Μάγχης ανήκουν στα λεγόμενα British Crown Dependencies, ημιαυτόνομες επικράτειες υπό την προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου, και πιο συγκεκριμένα του αγγλικού θρόνου.
Το νησί έχει πληθυσμό 105.000 ανθρώπων σε μια έκταση 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων με δική του νομοθεσία, βουλή και κυβέρνηση, και ΑΕΠ 4 δισ. στερλίνες (περίπου 4,5 δισ. ευρώ).
Αυτό το νησάκι, που οι ντόπιοι αποκαλούν χαϊδευτικά «βράχο» (“the rock”), συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το κατά κεφαλήν εθνικό προϊόν ανέρχεται στις 40.800 στερλίνες (περίπου 46.500 ευρώ), είναι δηλαδή 25% υψηλότερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, και συγκρίσιμο με αυτό του Κατάρ και της Νορβηγίας. Όμως σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, το Τζέρσεϊ δεν διαθέτει φυσικούς πόρους. Έχει αμμουδιές, όπου οι ντόπιοι κάνουν σερφ όλο το χρόνο, και χάρη στο (σχετικά) ευνοϊκό μικροκλίμα έχει και μερικούς διάσπαρτους φοίνικες. Όμως όταν προσγειώνεται κανείς στο μικρό αεροδρόμιο, η αίθουσα αφίξεων δίνει τις πρώτες ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο θέρετρο.
Δίπλα σε αφίσες που δείχνουν χαμογελαστές οικογένειες να απολαμβάνουν τα γραφικά καταπράσινα μονοπάτια και τις λευκές παραλίες, φιγουράρουν διαφημίσεις για εταιρείες άγνωστες στον περισσότερο κόσμο, με μυστήρια αντικείμενα ενασχόλησης (διαχείριση πλούτου, τραστ, φαντ, θεματοφυλακή), και γραφεία στο Ντουμπάι, στα νησιά Κέυμαν, στις Βερμούδες, στο Χονγκ Κονγκ. Ανάμεσα σε αυτές θα βρει κανείς την Appleby, το δικηγορικό γραφείο που έγινε ευρύτερα γνωστό για την υπόθεση Paradise Papers, όταν το πελατολόγιό του διέρρευσε στον Τύπο, αποκαλύπτοντας έναν πακτωλό μαύρου χρήματος από όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός – Κικίλιας: Ξεπερνάμε σήμερα τους 1 εκατ. πλήρως εμβολιασμένους
- Ξεκάθαρη απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις: Η μειονότητα της Θράκης είναι μουσουλμανική – Εφαρμόζουμε τη συνθήκη της Λωζάνης
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δεν ανοίγουν στις 10 Μαΐου
- Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων – Πλήρης οδηγός
- Τροχαίο στο Περιστέρι: Πέθανε ο 21χρονος ειδικός φρουρός
- Κρατερός Κατσούλης: Αποχώρησε από τη «Φωλιά των Κου Κου» – Λύγισε η Καραβάτου [βίντεο]
- Στις 15 Μαΐου ανοίγουν τουρισμός και υπερτοπικές μετακινήσεις – Τι είπε η Πελώνη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr