Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές, αφού διεξάγονται εν μέσω πανδημίας, η αντιπολίτευση εδώ και πάρα πολλούς μήνες δεν συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές εργασίες (λόγω της αυταρχικής διαχρονικής στάσης του Εντι Ράμα) και είναι άγνωστο τι ποσοστά θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αν και ορισμένα στελέχη της έχουν ενταχθεί στους κόλπους των δύο μεγάλων κομμάτων. 65 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βρίσκονται ήδη στα Τίρανα, στο Δυρράχιο, στο Φιέρι, στην Κορυτσά κ.ά. για την παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας.
Η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από οξύτατους λεκτικούς διαξιφισμούς ανάμεσα στον Ράμα και στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως και προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, καταγγελίες για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, δολοφονίες (όπως στο Ελμπασάν), αλλά και διά αποστάσεως (και όχι μόνο) ανάμιξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν «υπέρ του φίλου και αδελφού Ράμα».
Είναι σημαντικό, επίσης, να δούμε πόσους θα εκλέξει στο νέο αλβανικό Κοινοβούλιο το ανθελληνικό κόμμα των Τσάμηδων, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει στους Αμερικανούς πολίτες να προσέχουν, γιατί σε πολλά σημεία της χώρας και ειδικά στα Τίρανα η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους. Στην απερχόμενη Βουλή το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει 74 έδρες, και το Δημοκρατικό Κόμμα 43, ενώ ο Ράμα τάχθηκε από την αρχή υπέρ της Ουκρανίας στον «πόλεμο νεύρων» που η Μόσχα διεξήγε το τελευταίο δίμηνο κατά του Κιέβου.
Το «χέρι» του Ερντογάν στον Εντι Ράμα είναι πολύ υποστηρικτικό, ενώ προχθές επικοινώνησαν με τηλεδιάσκεψη αφού στην πόλη Φίερι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια νοσοκομείου-δώρου του Τούρκου προέδρου στον «φίλο και αδελφό» Ράμα.
Το νοσοκομείο, το οποίο χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πρωτεύουσες ως σύμβολο της ιστορικής και διαχρονικής αλβανο-τουρκικής φιλίας, ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις μήνες (!), κόστισε 70 εκατομμύρια ευρώ και διαθέτει 150 κλίνες και έξι κλινικές και θεωρείται πολύ εξελιγμένο, με προσωπικό 387 γιατρών και νοσηλευτών, εκ των οποίων οι 56 είναι Τούρκοι. Στην τηλεδιάσκεψη ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η Αγκυρα σθεναρά και πολυδιάστατα εργάζεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημόσια υγεία των βαλκανικών λαών», τονίζοντας μεταξύ άλλων τις διάφορες τριμερείς επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αλλά και τη στρατιωτική δύναμή της που εδρεύει στο Κόσοβο (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ).
Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σε απίστευτο φιλο-τουρκικό κρεσέντο, μιλώντας στα εγκαίνια, υποστήριξε πως το νοσοκομείο «συμβολίζει τον ήλιο που ανατέλλει ξανά στην Αλβανία μετά από μια σκοτεινή περίοδο», ενώ, αναφερόμενος στην πανδημία Covid-19, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την εξασφάλιση και διάθεση στην Αλβανία μεγάλου αριθμού των κινεζικών εμβολίων.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι το νοσοκομείο αποτελεί την αφετηρία μιας κοινής πορείας με την Τουρκία που θα καταστήσει το υγειονομικό σύστημα στην Αλβανία σημείο αναφοράς για τα υγειονομικά πλαίσια στις γειτονικές χώρες.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Πρόσθεσε, επίσης, πως η Αλβανία είναι τυχερή που έχει την Τουρκία «τόσο φίλη και ταυτόχρονα τόσο έτοιμη να βρεθεί δίπλα της» και έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία με προεκτάσεις πολιτικές, κοινωνικές, στρατιωτικές, επιμορφωτικές, ως και δημόσιας ασφάλειας.
Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως π.χ. είναι η αναστήλωση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων, στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων Αργυροκάστρου και Μπερατίου, η ανάπτυξη του τουρισμού στις ακτές της Αδριατικής και στα ορεινά της χώρας, η επένδυση στον βιομηχανικό-αγροτικό τομέα, η λειτουργία στα Τίρανα κλάδου του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, αλλά και η αύξηση του αριθμού των αξιωματικών και στρατιωτικών-γιατρών της Αλβανίας στα στρατιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένων και των ανώτατων σχολών επιτελών, ως και στον στρατιωτικό-υγειονομικό κλάδο).
Από τη δική του πλευρά, ο Ερντογάν αναφέρθηκε «στον αδελφό αλβανικό λαό», όπως τον χαρακτήρισε, και στην ανερχόμενη στρατηγική συνεργασία, η οποία κατά τον Ερντογάν, «πηγάζει από την κοινή ιστορία πολιτισμού μεταξύ των δύο λαών», ενώ ευχήθηκε στους Μουσουλμάνους Αλβανούς για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr