Ο θάνατος του Ντεμπί ήρθε λίγο μετά από τις εθνικές εκλογές που τον επικύρωναν ως Πρόεδρο της χώρας για μια έκτη θητεία και ενώ είχε υπάρξει πρόεδρος για τα τελευταία 30 χρόνια.
Αναφορές από την πρωτεύουσα του Τσαντ, Εν Ντιαμένα, θέλουν το Κοινοβούλιο να έχει διαλυθεί και την κυβέρνηση να έχει αντικατασταθεί προσωρινά από ένα μεταβατικό συμβούλιο αξιωματούχων του στρατού, υπό την ηγεσία του 37χρονου γιου του Ντεμπί, του στρατηγού Μαχάματ Ίντρις Ντεμπί Ίτνο.
Ο γιος του Ντεμπί, στρατηγός Μαχάματ Ίντρις Ντεμπί Ίτνο.
Ο 68χρονος πρώην Πρόεδρος είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές, εξασφαλίζοντας το 79% της ψήφου των πολιτών.
Σύμφωνα με αναφορές από διεθνή παρατηρητήρια, η ηγεσία του Ντεμπί γινόταν ολοένα και αυταρχικότερη με τα χρόνια, ωστόσο ο ίδιος θεωρούταν σημαντικός σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των ισλαμιστών μαχητών του ISIS, της Μπόκο Χαράμ και άλλων οργανώσεων.
Ο ίδιος ο Ντεμπί, κατέχοντας το αξίωμα του στρατάρχη, βρισκόταν πολλές φορές στο πεδίο της μάχης, σε περιοχές του Τσαντ όπου παρατηρούνται συχνά εξεγέρσεις και αναταραχές μεταξύ ανταρτών και του εθνικού στρατού της χώρας.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Ο Πρόεδρος έχασε τη ζωή του σε μια σύρραξη με το Μέτωπο Αλλαγής και Ομόνοιας του Τσαντ, μια ομάδα που αντιτίθετο στην ηγεσία του, δραστηριοποιούμενη κυρίως στην περιοχή Σαχέλ, μια ζώνη νότια της ερήμου Σαχάρα που μαστίζεται από ποικίλες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντικές κρίσεις.
Οι μαχητές του Μετώπου κινούνταν από τη βάση τους στη Λιβύη προς την πρωτεύουσα Εν Ντιαμένα του Τσαντ, με τον Ντεμπί να επισκέπτεται τις επιτόπιες στρατιωτικές δυνάμεις τη Δευτέρα για να εποπτεύσει τις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών.
Σχετικά με τον θάνατο του Ντεμπί και την αντικατάσταση της κυβέρνησής του από το στρατιωτικό συμβούλιο, το Μέτωπο εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:
«Οι δυνάμεις του Μετώπου Αλλαγής και Ομόνοιας του Τσαντ κινούνται αυτή την στιγμή προς την Εν Ντιαμένα. Με αυτοπεποίθηση, αλλά πάνω απ’ όλα με θάρρος και αποφασιστικότητα».
«Το Τσαντ δεν είναι μοναρχία. Δεν μπορεί να υπάρξει αποκέντρωση της εξουσίας στη χώρα μας».
Ο Ιντρίς Ντεμπί μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Νοέμβριο του 2019 στο Παρίσι.
Με τον θάνατο του Ντεμπί, χώρες της Δύσης όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή κλιμάκωση της αστάθειας στην περιοχή του Σαχέλ.
Η Γαλλία, ειδικά, έχει εδράσει πολλές από τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της στην Εν Ντιαμένα.
Το Τσαντ, όντας πρώην γαλλική αποικία, είχε ανακοινώσει τον περασμένο Φεβρουάριο την αποστολή 1.200 στρατιωτών του προς ενίσχυση των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι οποίες αριθμούσαν 5.100 στρατιώτες.
Σχετικά με την ανάληψη της εξουσίας από το γιο του Ντεμπί, ένας Γάλλος διπλωμάτης που βρίσκεται στο Τσαντ δήλωσε:
«Είναι μια προβληματική κίνηση. Τυπικά και με βάση το Σύνταγμα της χώρας, την εξουσία θα έπρεπε να έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής. Αυτό που συνέβη είναι ουσιαστικά ένα πραξικόπημα. Ο γιος του [Ντεμπί] θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει εξεγέρσεις. Ο Ντεμπί είχε εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις στην περιοχή Σαχέλ. Ο θάνατός του φέρνει μεγάλες αλλαγές στα πράγματα».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πελώνη: «Όχι» στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα –Ίσως σήμερα οι ανακοινώσεις
- Πάσχα όπως… Χριστούγεννα και με self test – Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
- Φορολογικός οδηγός: Αυτές είναι οι 9 ανατροπές στις φετινές δηλώσεις
- European Super League: Μεγάλο φιάσκο – Μετά τις αγγλικές ομάδες αποχωρούν και οι ιταλικές
- ΣΥΡΙΖΑ «έκρυβε» εκκρεμείς συντάξεις από το 2017 έως το 2019
- Πανελλαδικές εξετάσεις: Παράταση μέχρι 15 Μαΐου για τον αριθμό εισακτέων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr