Σύμφωνα με τα καναδικά Μέσα ο Μπισονέτ, που κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία για να παραδοθεί, δηλώνει στη σελίδα του στο Facebook θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με έγγραφα της δικογραφίας, στον ένοπλο στην επίθεση κατά τη διάρκεια της απογευματινής προσευχής, Αλεξάντρ Μπισονέτ, επίσης απαγγέλθηκαν πέντε κατηγορίες απόπειρας φόνου.
Ο Φρανσουά Ντεσάμπς, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Welcome to Refugees» δήλωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις. «Με πόνο και θυμό μάθαμε την ταυτότητα του τρομοκράτη Αλεξάντρ Μπισονές, δυστυχώς γνωστό σε πολλούς ακτιβιστές του Κεμπέκ για τις εθνικιστικές του θέσεις, υπέρ της Λεπέν και κατά των γυναικών τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στα social media».
Ο Μπισονέτ είχε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και ανθρωπολογία στο πανεπιστήμιο Λαβάλ του Κεμπέκ, μόλις 3 χιλιόμετρα από το σημείο της επίθεσης. Η εφημερίδα «Montreal Gazette» αναφέρει πως σύμφωνα με την σελίδα του στο facebook, που τώρα έχει κατέβει από τις αρχές, ο Μπισονέτ δήλωνε θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και της Μαρίν Λεπέν, ενώ είχε ντυθεί «Χάρος» στο περασμένο Χάλογουιν.
Το απρόβλεπτο σύμπαν των Τραμπ - Μασκ: Οι οικονομικές & στρατιωτικές απειλές και ο νέος παγκόσμιος χάρτης
Η επίθεση ήταν ασυνήθιστη για την Πόλη του Κεμπέκ, η οποία έχει λίγο παραπάνω από μισό εκατομμύριο πληθυσμό, και η οποία έχει καταγράψει μόνο δύο φόνους για ολόκληρο το 2015. Οι μαζικές επιθέσεις σπανίζουν στον Καναδά, όπου οι νόμοι κατοχής όπλων είναι αυστηρότεροι από εκείνους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πατέρας τεσσάρων μεταξύ των θυμάτων
Ο πατέρας τεσσάρων, ιδιοκτήτης ενός κρεοπωλείου κοντά στο τέμενος, ήταν μεταξύ των θυμάτων, είπε η Πάμελα Σακινάχ Ελ Χαγιέτ, φίλη ενός από τα άτομα στο τέμενος.
Η Ελ Χαγιέτ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν και ο θυρωρός του τεμένους καθώς και ο Αχμέντ Γιουνές, 21χρονος φοιτητής. Ένας από τους φίλους της, και συγκάτοικος του Γιουνές, ήταν στο τέμενος την ώρα της επίθεσης, και ενώ δεν τραυματίστηκε, έχει υποστεί σοκ.
Ο Αλί Ασαφιρί, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ, είπε ότι είχε καθυστερήσει για την απογευματινή προσευχή στο τέμενος κοντά στο πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο γαλλόφωνο πανεπιστήμιο στη Βόρεια Αμερική όπου φοιτούν 42.500. Όταν έφτασε, το τέμενος είχε μετατραπεί σε τόπο εγκλήματος. «Όλοι ήταν σοκαρισμένοι. Ήταν χαοτικό», είπε τηλεφωνικά.