Υλικά – σουγάνια
- 1 κιλό μεγάλα κρεμμύδια
Για την γέμιση
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 50 ml ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι κύμινο
- Αλάτι & πιπέρι
- Για την κατσαρόλα
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι το χυμό
Διαδικασία
Αρχικά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε στη μέση κάθετα. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό και βράζουμε για 10 λεπτά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ρύζι, την ντομάτα το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Σπανακόπιτα όπως δεν την έχετε φανταστεί - Η πιο μοντέρνα εκδοχή που θα σας ξετρελάνει
Ανοίγουμε τα φύλλα από τα κρεμμύδια και τοποθετούμε στην άκρη μισό κουταλάκι από την γέμιση, γυρνάμε για να κλείσει το κρεμμύδι.
Στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας στρώνουμε φέτες με κρεμμύδι και τα κοτσάνια από τον μαϊντανό, τοποθετούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και μια κούπα νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
Όταν είναι έτοιμα, κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε για λίγο να σταθούν και σερβίρουμε.