Εχοντας συντριπτικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις (54%-19%), ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), Μάρκους Ζέντερ, έκανε θεαματικό άνοιγμα προς την Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας ένα «σύντομο αλλά συνεπές» πανεθνικό lockdown στη Γερμανία, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα του κορονοϊού.
Αυτό ανάγκασε τον εσωκομματικό του αντίπαλο, προσφάτως εκλεγέντα αρχηγό της CDU, Aρμιν Λάσετ, που είναι παράλληλα πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, να ακολουθήσει ασθμαίνοντας λίγες μέρες αργότερα, προτείνοντας με τη σειρά του αυστηροποίηση των περιορισμών σε εθνικό επίπεδο. Ο Λάσετ σύρθηκε ολοφάνερα πίσω από τις εξελίξεις, καθώς νωρίτερα η μέντοράς του, καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, τον είχε επικρίνει επειδή αντιδρούσε στην υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων στο κρατίδιό του. Κανονικά βέβαια θα έπρεπε να του δείξει κατανόηση, καθώς ήταν η ίδια που διακρίθηκε σε παλινωδίες και διαρκείς αλλαγές στάσης, για τις οποίες μάλιστα ζήτησε συγγνώμη από τον γερμανικό λαό!
Η ηγετική κίνηση του Ζέντερ έγινε μέσω συνέντευξης στην «Bild», με την οποία ανέδειξε για πρώτη φορά τόσο έντονα τις… «οικολογικές του ευαισθησίες» και τόνισε πως η Γερμανία χρειάζεται μια πανεθνική στρατηγική έναντι της πανδημίας, παρά ένα συμπίλημα πολιτικών σε καθένα από τα 16 κρατίδια. Υποστήριξε δε ότι ένα «σύντομο αλλά συνεπές lockdown» μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικότερο σε σύγκριση με τα ημίμετρα που λαμβάνονται απρόθυμα και «δεν μείωσαν στην πραγματικότητα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων». Πρότεινε δε, ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει και «φρένο έκτακτης ανάγκης», όταν καλπάζουν τα κρούσματα, με περιορισμούς στις εξόδους από το σπίτι, υποχρεωτική διενέργεια τεστ στα σχολεία και χρήση ειδικών μασκών προστασίας FFP2.
Χωρίς να αποφύγει την άμεση κριτική στον Λάσετ («είναι παράξενο ο νέος αρχηγός της CDU να φιλονικεί με την καγκελάριο έξι μήνες πριν από τις εκλογές»), στη συνέντευξή του ο Ζέντερ ζήτησε ακόμη να έχει η Μέρκελ άμεσο ρόλο στη λήψη της απόφασης για το ποιος θα ηγηθεί της Κεντροδεξιάς στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. «Δύσκολα θα πετύχει ένας υποψήφιος (σ.σ.: των CDU-CSU) χωρίς την υποστήριξη της Ανγκελα Μέρκελ», τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας ταυτόχρονα τον εσωκομματικό του αντίπαλο να συνεννοηθούν και μαζί για το ποιος θα δώσει τη μάχη, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και την απόφαση της βάσης.
Ακολουθώντας δεύτερος και καταϊδρωμένος, ο πρόεδρος της CDU, Αρμιν Λάσετ, πρότεινε με τη σειρά του αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σε όλη τη χώρα, που θα περιλαμβάνει «απαγόρευση κυκλοφορίας τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες», ζητώντας παράλληλα να επισπευσθεί η διάσκεψη των πρωθυπουργών των κρατιδίων με την καγκελάριο. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια κρατίδια έχουν σηκώσει «αντάρτικο», με επικεφαλής το Ζάαρ. Ο τοπικός χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός, Τομπίας Χανς, ξεκίνησε άρση του lockdown με τη σύμφωνη γνώμη των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων στο κρατίδιο αυξήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα από 65,6 σε 91,3 ανά 100.000 κατοίκους. Αν και η Μέρκελ χαρακτήρισε ως «παρακινδυνευμένη» την απόφασή του, ο πρωθυπουργός του Ζάαρ άνοιξε αυτή την εβδομάδα εξωτερικούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια, με μόνη προϋπόθεση το 24ωρο αρνητικό τεστ.
Στο μεταξύ οι Πράσινοι έχουν πλησιάσει την CDU/CSU σε απόσταση αναπνοής τριών μονάδων (26%-23% στην τελευταία δημοσκόπηση του Kantar) και στις 19 Απριλίου ξεκινούν τη διαδικασία ανάδειξης υποψήφιου καγκελαρίου τους. Αυτή θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο (11-13 Ιουνίου), με φαβορί τους δύο συμπροέδρους του κόμματος, τον 51χρονο Ρόμπερτ Χάμπεκ και την 41χρονη Ανναλένα Μπέρμποκ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις