Οι τελευταίοι κρίσιμοι μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και το αποτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών έδειξαν τις συστημικές αδυναμίες της χώρας-ατμομηχανής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τις προσωπικές αστοχίες της καγκελαρίου Μέρκελ στη διαχείριση της πολύπλευρης κρίσης.
Ταυτόχρονα, στον άλλο πόλο ισχύος εντός της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αντιμετωπίζει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την αποτυχία του γαλλικού προγράμματος εμβολιασμών και αντιδράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκαλώντας ανησυχίες στα Ηλύσια για τις εκλογές, καθώς ενισχύεται η αποδοχή της Μαρίν Λεπέν.
Κόπωση και σκοτούρες για Μέρκελ
Μεταξύ πανδημίας και συρρίκνωσης της ισχύος των Χριστιανοδημοκρατών, προσπαθεί να ισορροπήσει η άλλοτε γνωστή και ως «καγκελάριος από τεφλόν» (για την αντοχή της), Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία οδεύει σε εθνικές εκλογές, αλλά η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι έχει κουραστεί από τα 16 χρόνια στην καγκελαρία και άρχισε να χάνει την παροιμιώδη «φόρμα» και νηφαλιότητά της. Η αποχώρησή της από την πολιτική σκηνή της χώρας ενδέχεται να μη γίνει ομαλά αλλά εν μέσω πολιτικών ανατροπών, απρόσμενων αλλαγών και εσωτερικής κρίσης στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
Η υστεροφημία της καγκελαρίου «τρίζει», λόγω των παλινωδιών στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 τους τελευταίους μήνες, ενώ στενεύουν τα περιθώρια -ένα εξάμηνο απομένει έως τις εθνικές εκλογές- για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος εμβολιασμών του 70% των Γερμανών (όπως είχε υποσχεθεί). Τα απαγορευτικά μέτρα-«ακορντεόν», το «mea culpa» της καγκελαρίου στην επιβολή αυστηρότατης «πασχαλινής» καραντίνας, η εμφανής αδυναμία της να ελέγξει την πορεία των μέτρων στα ομόσπονδα κρατίδια, αλλά και τα λάθη του υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν, έχουν οδηγήσει σε αρνητικό ρεκόρ πτώσης το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
Η πολιτική που ακολούθησε το Βερολίνο στην προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα συνιστά απόλυτη αποτυχία του προγράμματος. Τα τεστ κορονοϊού δεν φθάνουν ακόμη στους αριθμούς που υποσχέθηκαν αρχικά οι γερμανικές Αρχές, ενώ ο Γενς Σπαν -εκτός των άλλων- ενεπλάκη και στο λεγόμενο «σκάνδαλο με τις μάσκες». Ο σύζυγος του υπουργού Υγείας (και προβεβλημένου στελέχους του CDU) εργάζεται σε εταιρία που ανέλαβε την προμήθεια μασκών αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος έχει αποδείξει ότι δεν πήρε προμήθεια, αλλά ο απόηχος ενός σκανδάλου που στηρίζεται στην ευνοιοκρατία και τη μεσολάβηση «ημετέρων» εξακολουθεί στη Γερμανία.
Αυτοαναιρέσεις
Επιπλέον προβλήματα στο σχέδιο εμβολιασμού προκαλούν οι συνεχείς αποφάσεις και αυτοαναιρέσεις της αρμόδιας επιτροπής για το εμβόλιο της AstraΖeneca. Για πολλές μέρες είχαν σταματήσει οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο στους άνω των 55 ετών, ενώ τώρα απαγορεύθηκαν στους πολίτες κάτω των 60 ετών, λόγω των παρενεργειών (εγκεφαλικών θρομβώσεων) που παρατηρήθηκαν σε γυναίκες. Ενώ η καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε ότι είναι έτοιμη να εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα, συνομιλούσε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να συμφωνήσουν στη διάθεση των ρωσικών εμβολίων! Στο επόμενο διάστημα αναμένονται πιέσεις και στην Κομισιόν να εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.
Η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε συγγνώμη για την -ανώφελη, όπως αποδείχθηκε- πίεση που άσκησε στα κρατίδια προκειμένου να λάβουν σκληρά μέτρα για το Πάσχα των καθολικών. Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη από κανέναν για τα μέτρα που έχει λάβει (ακόμη και για το σκληρό lockdown που επέβαλε, ενώ είχε πει ότι δεν θα το πράξει) αλλά και για την αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμών.
Πιεσμένη αφόρητα από την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η γαλλική κυβέρνηση ζητεί μάταια διέξοδο αυτές τις μέρες.
Γκάλοπ
Σε σφυγμομέτρηση του Φεβρουαρίου από το ινστιτούτο μετρήσεων Odoxa, το 60% των Γάλλων δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται το επιστημονικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας! Οι Γάλλοι έχουν αμφισβητήσει αρκετά από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, ενώ θεωρούν λάθος πολλές από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα.
Αν και ο Μακρόν κατάφερε να πείσει τη Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης και η οικονομία της Γαλλίας παρουσιάζει αντοχή στην υγειονομική κρίση (οι εργαζόμενοι λαμβάνουν «καλά» κρατικά επιδόματα) με καλή πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 6%, οι πολίτες δεν του αναγνωρίζουν πολλά και κοιτάζουν τις αυξανόμενες εισαγωγές στις ΜΕΘ και τις μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.
Ο Μακρόν συναντά αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του για τα lockdowns, κυρίως στη μητροπολιτική περιοχή του Παρισιού, όπου θα ισχύει και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 το βράδυ και το κλείσιμο σχολείων και εστίασης. Επίσης, του επιτίθενται για τα «μπρος-πίσω» στο θέμα των εμβολίων της AstraZeneca -αποφάσεις που έλαβε μόνος του, αγνοώντας την επιτροπή ειδικών- που καθυστέρησε ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα εμβολιασμών.
Ο Μακρόν γνωρίζει την ιδιοσυγκρασία των συμπολιτών του και, επιπλέον, έχει απέναντί του τον πιο «αντιδραστικό» λαό στα εμβόλια! Σε έρευνες που έχουν γίνει, το 40% των Γάλλων δηλώνει μεγάλες επιφυλάξεις και άρνηση στους εμβολιασμούς, ενώ αυξάνονται ταχύτατα οι αγνώστου προελεύσεως «οργανώσεις» ακτιβιστών στο Διαδίκτυο, που πολεμούν τη λύση των εμβολίων. Οι δισταγμοί του Μακρόν για το εμβόλιο της AstraZeneca επέτειναν αυτό το κλίμα την ώρα που η χώρα καταγράφει πάνω από 100.000 θανάτους.
Ασθμαίνει ο Λάσετ, προηγείται ο Ζέντερ
«Η Γερμανία έχασε τη δύναμή της» έγραφε η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», αναφερόμενη στην εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό. «Στην αρχή της πανδημίας η Γερμανία έμοιαζε παγκόσμιο πρότυπο. Τώρα προκαλούν έκπληξη τα εμπόδια σε εμβολιασμούς και τεστ κορονοϊού, τα τεχνολογικά προβλήματα, το σκάνδαλο με τις προστατευτικές μάσκες και η υπερβολική γραφειοκρατία», ανέφερε στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αποτυπώνοντας σε λίγες γραμμές όλη την γκάμα προβλημάτων, που παρασύρουν στην πτώση την καγκελαρία, τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία και το νέο ηγέτη της, Αρμιν Λάσετ (φωτό 1), ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει ο νέος καγκελάριος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της Χριστιανικής Ενωσης των CDU/CSU στο 26%, ενώ ο Λάσετ μετά δυσκολίας συγκεντρώνει ένα ποσοστό δημοφιλίας 17% – πολύ πίσω από τον Μάρκους Ζέντερ (φωτό 2), πρωθυπουργό της Βαυαρίας και ηγέτη της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης (CSU), που ξεπερνά το 38%.
Δριμεία κριτική από Μαρίν Λεπέν
Γάλλοι και ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι τα Ηλύσια έχουν χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και αυτό θα φανεί στις εκλογές. Σε έναν χρόνο (την άνοιξη του 2022) οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα «μετρήσουν» την αποδοτικότητα του Γάλλου προέδρου στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αν γίνονταν τώρα οι εκλογές, ο Μακρόν θα έχανε στον πρώτο γύρο από την αιώνια αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν, η οποία προτιμά να του πριονίζει την καρέκλα σιωπηλά, λέγοντας με στόμφο «είμαι νομικός, όχι επιδημιολόγος» – ένα καρφί για τον πρόεδρο Μακρόν, που, όπως λέγεται, θέλει να έχει τον πρώτο λόγο στην τελική απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου και συχνά επισκιάζει ακόμη και τους ειδικούς. Ο Μακρόν δέχεται δριμεία επίθεση από τη Μαρίν Λεπέν.
Η αντίπαλός του υποστηρίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα έπρεπε να είχε κλείσει από την πρώτη στιγμή τα σύνορα της Γαλλίας με τις χώρες της Ε.Ε. και να προχωρήσει σε ανεξάρτητες συμφωνίες με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες για την προμήθεια εμβολίων.
Αρκετοί, πάντως, σύμβουλοι των Ηλυσίων θεωρούν πως σε έναν χρόνο οι ψηφοφόροι θα έχουν αναθεωρήσει πολλές από τις απόψεις τους και τις αρνητικές θέσεις τους κατά του Γάλλου προέδρου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr