Από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό ότι η σειρά βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουόλτερ Τρέβις, ο οποίος πέθανε ένα χρόνο μετά την έκδοσή του, το 1984. Στην πορεία, όμως, μέλη του σκακιστικού κόσμου ανακάλυψαν πως η Μπεθ Χάρμον δεν είναι εντελώς φανταστικός χαρακτήρας, αλλά βασίζεται σε μια αληθινή σκακίστρια που δημιούργησε αίσθηση στην εποχή της, την Νταϊάνα Λάνι.
Στις αρχές του ‘80 η Λάνι είχε αναδειχθεί σε ένα «Ιt Girl» του αμερικανικού σκακιού κι έφτασε να γίνει εξώφυλλο στο διάσημο αθλητικό περιοδικό Sports Illustrated.
Δύο φορές πρωταθλήτρια γυναικών των ΗΠΑ, έφτασε στο αποκορύφωμα της φήμης της όταν συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Σκακιού της Λουκέρνης το 1982 με την αμερικανική ομάδα, πετυχαίνοντας να φέρει ισοπαλία με τη διάσημη Σοβιετική πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια, Νόνα Γκαπριντασβίλι.
«Εκείνη την εποχή ήμουν η μοναδική γυναίκα που έπαιζε σκάκι καθημερινά» λέει η Νταϊάνα Λάνι
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
Η Λάνι ποτέ δεν έφτασε τη δυναμικότητα της Μπεθ Χάρμον ούτε αναμετρήθηκε στα ίσα με άνδρες κορυφαίους σκακιστές των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ενωσης – αυτό παρέμεινε μια υπερβολή του σεναρίου. Ομως οι ομοιότητές της με την ηρωίδα του Queen’s Gambit είναι πολύ χαρακτηριστικές για να περάσουν απαρατήρητες.
Η Νταϊάνα Λάνι δεν μεγάλωσε μεν σε ορφανοτροφείο αλλά είχε ταραγμένη παιδική ηλικία και κακοποιήθηκε -τουλάχιστον φραστικά αν όχι και σωματικά- από τον πατέρα της. Παράλληλα, πολέμησε κι εκείνη με τα ίδια φαντάσματα της κατάθλιψης και των εξαρτησιογόνων ουσιών, φθάνοντας ύστερα από έναν έντονο ψυχικό κλονισμό να εισαχθεί στο Bellevue Hospital.
Η ίδια η Νταϊάνα Λάνι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ήταν -τουλάχιστον εν μέρει- η μούσα του Τέβις, τον οποίο γνώριζε και προσωπικά. «Κυκλοφορούσαμε στα ίδια μέρη και με παρακολουθούσε συχνά να παίζω στις υπαίθριες σκακιέρες του Washington Square Park όταν συνέλεγε υλικό για το μυθιστόρημά του», δήλωσε η 65χρονη σήμερα Λάνι, στο podcast της σύγχρονης Αμερικανίδας πρωταθλήτριας σκακιού, Τζένιφερ Σαχάντε.
«Εκείνη την εποχή ήμουν η μοναδική γυναίκα που έπαιζε σκάκι καθημερινά, σε συλλόγους, στα τουρνουά, στα πάρκα.
Φαντάζομαι ότι είχα γίνει θηλυκό σύμβολο του παιχνιδιού, αυτό που αποκαλούμε It Girl. Υπήρχαν βέβαια τότε κι άλλες ελκυστικές σκακίστριες μιας κάποιας δυναμικότητας, αλλά έδιναν προτεραιότητα στην καριέρα τους ή στον άντρα και την οικογένειά τους. Αυτές αγωνίζονταν σε επίσημα τουρνουά μια-δυο φορές τον χρόνο, αλλά εμένα το σκάκι ήταν η ζωή μου».
Η Νταϊάνα Λάνι σε νεότερη ηλικία. Ηλθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σκάκι σε ηλικία 5 ετών, παρακολουθώντας τον πατέρα της να παίζει σε τουρνουά.
Η Λάνι ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σκάκι σε ηλικία 5 ετών, παρακολουθώντας τον πατέρα της να παίζει σε τουρνουά.
Η Μπεθ Χάρμον μυήθηκε στα 8, χάρις στον επιστάτη του ορφανοτροφείου, που υποκαθιστούσε ξεκάθαρα την πατρική φιγούρα.
Οσο για την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, η Νταϊάνα Λάνι παραδέχεται ότι είναι το βασικότερο κοινό της στοιχείο με την ηρωίδα του Netflix. «Οσοι παρακολούθησαν τη σειρά είδαν πόσο μοναχική είναι και το μόνο πράγμα που την βοηθά να χαλαρώνει και να απελευθερώνεται είναι το ποτό. Η κατάθλιψη μετά από κάθε ήττα, όταν κατάπινε χάπια και άδειαζε μπουκάλια, είναι κάτι που βίωσα κι εγώ σε όλη μου τη ζωή και χρειάστηκε να το πολεμήσω», πρόσθεσε.
Ο σκακιστικός κόσμος που περιγράφει ο Τέβις 40 χρόνια πριν ήταν ένα μικρό κλάσμα του σημερινού, που γιγαντώθηκε απότομα στο Διαδίκτυο λόγω της πανδημίας.
Ετσι οι παλιοί φίλοι και γνωστοί της Νταϊάνα Λάνι την κατέκλυσαν τους τελευταίους μήνες με γράμματα και e-mail, που κινούνταν στο μότο: «Υπάρχει μια σειρά στο Netflix, που μιλάει για τη ζωή σου!».
Η Νταϊάνα την εποχή που μεσουρανούσε στο σκάκι. Η Λάνι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ήταν -τουλάχιστον εν μέρει- η μούσα του Τέβις, τον οποίο γνώριζε και προσωπικά.
Η ζωή της Λάνι υπήρξε πράγματι εξίσου συναρπαστική και θυελλώδης. Για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε ως χορεύτρια σε μπαρ και όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να βιοποριστεί από το σκάκι, άρχισε να ασχολείται από το 1985 με το πόκερ, όπου έγινε επίσης μια από τις ισχυρότερες παίκτριες στις ΗΠΑ!
Παράλληλα, από το 1979 έως το 1996 εργάστηκε σε διάφορες δουλειές της βιομηχανίας στοιχημάτων, που βρισκόταν σε γκρίζα ζώνη για τις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες. Μάλιστα το 1996 συνελήφθη επειδή διατηρούσε γραφείο στοιχημάτων στη λάθος πλευρά των συνόρων Καλιφόρνιας-Νεβάδας και το 1999 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών, ιδιαίτερα σκληρή ποινή για ένα ελαφρύ αδίκημα.
Η Λάνι εργάστηκε στο ιατρείο της φυλακής και δίδαξε σκάκι στις νεαρές κρατούμενες, αλλά αργότερα έπαθε ένα σοβαρό ατύχημα που την άφησε μερικώς ανάπηρη. Ωστόσο, φροντίζει ακόμη την υπέργηρη μητέρα της.
Μολονότι η «πραγματική Μπεθ Χάρμον» έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια από τη σκακιέρα, τον καιρό της πανδημίας ξανάρχισε να παίζει σκάκι στο Ιντερνετ και συγκεκριμένα στον ιστότοπο chess.com με το όνομα χρήστη Lana Caprini.
Τα μυστικά της Ανια-Τέιλορ Τζόι που τη βοήθησαν στην ερμηνεία του ρόλου
Ο ρόλος της Μπεθ Χάρμον θα ακολουθεί για πάντα την ταλαντούχα ηθοποιό Ανια-Τέιλορ Τζόι (φωτό αριστερά), που έμαθε τις κινήσεις του σκακιού από τον Αμερικανό προπονητή, Μπρους Παντολφίνι, τεχνικό σύμβουλο της σειράς, μαζί με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή, Γκάρι Κασπάροφ.
Τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες προβολής το «Queen’s Gambit» έφτασε σε 62 εκατομμύρια νοικοκυριά κι έγινε νούμερο 1 σε τηλεθέαση σε 63 χώρες, ενώ σε άλλες 29 βρισκόταν στο τοπ-10.
Η νεαρή πρωταγωνίστρια, που βλέπει στο διάβα της να στρώνεται σειρά βραβείων ερμηνείας και Χρυσών Σφαιρών, αποκάλυψε δύο μικρά μυστικά, που αναδημοσίευσε το δημοφιλές σκακιστικό περιοδικό New in Chess.
«Οταν απομνημόνευα και εκτελούσα τη σειρά κινήσεων επάνω στη σκακιέρα, με βοήθησαν αφάνταστα οι γνώσεις χορού που απέκτησα μικρή.
Το να παίζεις σκάκι είναι κατά βάση σαν να κάνεις χορογραφία με τα δάχτυλα… Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να τιμήσω τη σκακιστική κοινότητα κατανοώντας τι ήταν αυτό που έκανα.
Ομως συνέκρινα το πάθος της Μπεθ για το σκάκι με το δικό μου πάθος για την ηθοποιία. Είναι απλώς ένα κάλεσμα, στο οποίο απαντάς. Υστερα καταλαμβάνει το είναι σου κι από κει και πέρα περνάς την υπόλοιπη ζωή σου προσπαθώντας να γίνεις ολοένα καλύτερος…».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr