Το «Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του Ρούτε συγκεντρώνει περίπου το 23% των ψήφων και κερδίζει 35 έδρες από τις 150 του ολλανδικού Κοινοβουλίου – δύο περισσότερες από τις εκλογές του 2017.
Ο κεντροδεξιός Ολλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενισχυμένη εντολή που λαμβάνει και δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει στην συγκρότηση της τέταρτης κυβέρνησής του – που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και πέντε διαφορετικά κόμματα.
Ο Ρούτε βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και θεωρείται από τους μακροβιότερους Ευρωπαίους ηγέτες της Ενωσης, μετά την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.
Η πανδημία ενίσχυσε τη δημοτικότητά του καθώς ο Ολλανδός πρωθυπουργός προέβαλε τον εαυτό του ως υπερκομματικό διαχειριστή της κρίσης και τώρα πιστεύει πως οι πολίτες τον επιβράβευσαν.
Επίσης δεν φάνηκε να του στοιχίζει ούτε το μίνι σκάνδαλο που ξέσπασε τον Ιανουάριο και τον ανάγκασε να παραιτηθεί και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τρεις μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο: Οπως είχε αποκαλυφθεί, χιλιάδες γονείς κατηγορήθηκαν αδίκως ότι έλαβαν παράτυπα οικογενειακά επιδόματα εν μέσω της πανδημίας.
Κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό
Το πολιτικό σκηνικό στην Ολλανδία είναι πάντως κατακερματισμένο, αφού στη Βουλή αναμένεται να εισέλθουν 14 κόμματα συνολικά, που θα κερδίσουν έστω και δυο έδρες.
Ο Ρούτε δήλωσε πως θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με το κεντροαριστερό κόμμα D66 που καταλαμβάνει 27 έδρες και το μικρό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDA (με επικεφαλής τον νυν υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούξτρα) το οποίο θα καταλάβει 14 έδρες.
Το κεντροαριστερό D66, του οποίου ηγείται η δημοφιλής Σίγκριντ Κάαχ, υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, εκτόπισε από τη δεύτερη θέση το ακροδεξιό «Κόμμα Ελευθερίας» (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, που έχασε 4 έδρες και αναμένεται να συγκεντρώσει 17 έδρες.
Ο Βίλντερς, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ολλανδίας επί 15 χρόνια, φαίνεται ότι βρήκε τον ανταγωνιστή του στο μικρό ακροδεξιό κόμμα «Φόρουμ για τη Δημοκρατία», του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, που κέρδισε 7 έδρες.
Ο Μποντέ, μιμητής του τέως προέδρου τω ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αγνοούσε τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, συναντούσε χωρίς αποστάσεις και χωρίς μάσκες τους οπαδούς του, ενώ είχε αναγάγει σε σύνθημά του την προτροπή προς τους Ολλανδούς «κερδίστε πάλι την ελευθερία σας». Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Μποντέ είναι οπαδοί συνωμοσιολογικών θεωριών και αρνητές του κορονοϊού.
Ψήφιζαν τρεις ημέρες
Η προεκλογική περίοδος στην Ολλανδία ήταν πρωτόγνωρη, καθώς στη χώρα ισχύουν πολύ αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας – που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν με ασυνήθιστο τρόπο: η ψηφοφορία μοιράστηκε σε τρεις ημέρες, οι κάλπες στήθηκαν σε μουσεία, κέντρα διαγνωστικών τεστ κ.λπ., ενώ κάποιος μπορούσε να ψηφίσει ακόμη και μέσα από το αυτοκίνητό του, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός – η συμμετοχή έφθασε το 82%.
Η εποχή της πανδημίας έχει στερήσει τα ακροδεξιά και εθνολαϊκιστικά κόμματα από τη συνήθη ρητορεία τους – τα αντιευρωπαϊκά συνθήματα, το μεταναστευτικό κ.λπ.
Ο Βίλντερς προσπάθησε να μετακινήσει τον προεκλογικό λόγο του στο θέμα της πανδημία, κατηγορώντας τον Ρούτε για ελλείψεις στο σύστημα υγείας και κακή διαχείριση.
Ομως, εκτός των άλλων, στερήθηκε και την επαφή με το κοινό του, που αποτελεί το δυνατό του σημείο. Ετσι, ο Τιερί Μποντέ τού «έκλεψε» την παράσταση.
Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου, μετακινήθηκε προς τους ακροδεξιούς συνωμοσιολόγους, απορρίπτοντας την Ε.Ε., καταγγέλλοντας την κινητοποίηση για το κλίμα και την «αριστερή ηγεμονία στον πολιτισμό», καθώς και τα ΜΜΕ. Από το κόμμα του, ωστόσο, υπήρξαν διαρροές, καθώς πρώην συνεργάτες του συγκρότησαν νέο κόμμα, το Ja21.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
-
«Αμετανόητος» για το «φονιάς» ο Μπάιντεν – Κάλεσμα Πούτιν για συνομιλίες
-
Κορωνοϊός – Γαλλία: Προς lockdown τεσσάρων εβδομάδων το Παρίσι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr