Η εξαφάνιση της Σάρα Εβεραρντ και η ανακοίνωση ότι βρέθηκε το διαμελισμένο πτώμα της είχαν ως αποτέλεσμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πλημμυρίσουν από αναρτήσεις γυναικών για τις προφυλάξεις που λαμβάνουν όταν βγαίνουν έξω μόνες τους το βράδυ στη Βρετανία του 21ου αιώνα προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς.
Οπως το να κρατούν τα κλειδιά τους στο χέρι για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως όπλο, καθώς και το να φορούν αθλητικά ρούχα και παπούτσια που τους βοηθούν να τρέξουν.
«Ακόμη και έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, αν βρίσκομαι έξω αργά το βράδυ σε έναν ερημικό δρόμο και ακούσω ανδρικά βήματα πίσω μου, αυτομάτως αλλάζω πεζοδρόμιο. Πρόκειται για μια συνήθεια ζωής το να προσπαθείς να παραμένεις ασφαλής.
Αλλά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι», έγραψε στο twitter η Ντάιαν Αμποτ, μέλος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων.
«Κλειδιά στο χέρι, σχεδιασμός ασφαλών διαδρομών, παπούτσια για τρέξιμο, μεγαλόφωνη συνομιλία στο τηλέφωνο. Πόσο χώρο καταλαμβάνει στον εγκέφαλο αυτή η επαγρύπνηση. Φανταστείτε πώς θα ήταν εάν απαλλασσόμασταν», σημείωσε η Τζούλι Ετσινγκαμ, δημοσιογράφος και εκφωνήτρια ειδήσεων στο ITV.
Αυτοσχέδιο μνημείο
Η Εβεραρντ εθεάθη τελευταία φορά το βράδυ της 3ης Μαρτίου ενώ επέστρεφε στην κατοικία της από ένα φιλικό σπίτι στο Νότιο Λονδίνο.
Οι φωτογραφίες της γέμισαν τις βρετανικές εφημερίδες όλη την προηγούμενη εβδομάδα σε αναζήτηση στοιχείων.
Επειτα από έξι ημέρες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως προέβη στη σύλληψη του Γουέιν Κούζενς, ενός 48χρονου εν ενεργεία αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται για την απαγωγή και το φόνο της Σάρα, το πτώμα της οποίας εντοπίστηκε σε δασική έκταση του Κεντ.
Οπως όλα δείχνουν, στη Βρετανία αναζωπυρώθηκε ο δημόσιος διάλογος όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και την ελευθερία της κίνησης. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο Νότιο Λονδίνο για να θρηνήσουν το χαμό της Σάρα Εβεραρντ.
Ισραήλ: Σε ισχύ η εκεχειρία - Αυτές είναι οι 3 όμηροι που θα αφεθούν ελεύθερες - Οι αρχές παρέλαβαν τον κατάλογο
Νωρίς το Σάββατο ένα αυτοσχέδιο μνημείο από λουλούδια και κεριά στήθηκε γύρω στο Κλάπαμ Κόμον, κοντά στο σημείο όπου η Εβεραρντ εθεάθη τελευταία φορά ζωντανή. Η δούκισσα του Κέμπριτζ, Κέιτ, ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που απέτισαν φόρο τιμής στη νεαρή γυναίκα.
Την αγρυπνία διέλυσε η αστυνομία, για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, ωστόσο δεν έλειψαν περιστατικά αστυνομικής βίας που επικρίθηκαν σφόδρα από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν ζήτησαν επείγουσες εξηγήσεις και έκθεση για τα τεκταινόμενα, την ώρα που η επικεφαλής της αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ, δέχεται πιέσεις για να παραιτηθεί.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως «θα κάνει τα πάντα να διασφαλίσει ότι οι δρόμοι θα είναι ασφαλείς και οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν βρίσκονται αντιμέτωπες με παρενόχληση ή κακοποίηση».
Σχεδόν όλες οι νέες γυναίκες στη Βρετανία έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης UN Women UK, η οποία επισημαίνει πως τα περισσότερα θύματα δεν πιστεύουν ότι θα αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κακοποίησης.
Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 97%, στις ηλικίες 18-24 ετών, δήλωσαν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά, ενώ 80% των γυναικών κάθε ηλικίας απάντησαν «ναι» στην ερώτηση αν έχουν παρενοχληθεί σε δημόσιο χώρο.
Ενα ακόμα ανησυχητικό συμπέρασμα της έρευνας, που έγινε σε δείγμα περισσότερων από 1.000 γυναικών, είναι η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στην πρόθεση και στην ικανότητα των βρετανικών αρχών να διαχειριστούν το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης: το 96% δεν κατήγγειλε το περιστατικό, ενώ το 45% είπε ότι δεν θα άλλαζε τίποτα αν το κατήγγελλε.
Διαδηλώσεις και στην Αυστραλία
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας, για να καταγγείλουν τη σεξουαλική βία και να ζητήσουν ισότητα αλλά και δικαιοσύνη για τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων.
Η εκστρατεία #March4Justice (Πορεία για τη Δικαιοσύνη) ξεκίνησε έπειτα από μια σειρά καταγγελιών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
Οι διαδηλώτριες φορούσαν μαύρα ρούχα για να καταδείξουν «τη δύναμη και το πένθος τους», ενώ κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σπάστε τη σιωπή. Σταματήστε τη βία», «Πόσα θύματα γνωρίζετε;» και «ΤΗΝ πιστεύω», ενώ φώναζαν «Δεν θα σιωπήσουμε».
Στη Μελβούρνη οι διαδηλώτριες κρατούσαν ένα τεράστιο πανό στο οποίο είχαν γράψει τα ονόματα όλων των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας στην Αυστραλία από το 2008, ενώ οι συγκεντρωμένες έξω από το Κοινοβούλιο παρέδωσαν δύο ψηφίσματα με προτάσεις για αλλαγές στη νομοθεσία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
-
-
Εξιτήριο μετά από τέσσερις εβδομάδες νοσηλείας για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
-
Βίντεο σοκ: Αεροπλάνο συγκρούεται με αυτοκίνητο – Τρεις νεκροί μεταξύ αυτών και ένα μικρό παιδί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr