Ετσι άνοιξε ο δρόμος να τεθεί το νέο Σύνταγμα προς έγκριση σε δημοψήφισμα. Πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής του, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι στις 2 Απριλίου ή στις 9 Απριλίου.
«Δεν μιλάμε για αλλαγή του πολιτεύματος, αλλά του συστήματος διακυβέρνησης», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή, απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατάργηση του πολιτεύματος της Τουρκικής Δημοκρατίας, το οποίο εγκαθίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ.
Το σχέδιο εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ, 9 περισσότερες από την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτούνταν για να τεθεί η μεταρρύθμιση σε δημοψήφισμα. Οι ψήφοι προήλθαν από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) αλλά και από τους βουλευτές του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP).
Εθνικιστική… κωλοτούμπα
Στο παρασκήνιο υπάρχουν πληροφορίες πως ο ηγέτης των Εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει εξασφαλίσει την αντιπροεδρία για τον εαυτό του, όπως και υπουργικές θέσεις για βουλευτές του κόμματός του.
Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η μεταστροφή του, καθώς μέχρι και πριν από λίγους μήνες o ίδιος κατηγορούσε σφοδρά τον Ερντογάν για τα σχέδια του αναφορικά με την προεδρία.
«Ο Ερντογάν βλέπει το νέο Σύνταγμα σαν σουλτανικό φιρμάνι. Το MHP είναι κάθετα αντίθετο με το προεδρικό σύστημα… Με το σύστημα του Ερντογάν, η δικτατορία είναι αναπόφευκτη. Τα ίδια είχε κάνει και ο Χίτλερ για να διορθώσει τις αδικίες που είχαν γίνει κατά της Γερμανίας, τα ίδια επίσης και ο Στάλιν. Ολοι οι δεσπότες νόμιζαν πως μοιράζουν δικαιοσύνη, όμως διαλύθηκαν τα κράτη τους», δήλωνε ο Μπαχτσελί τον Ιανουάριο του 2016. Τον Δεκέμβριο του 2015 εξάλλου ο ηγέτης του ΜΗΡ τόνιζε: «Αλίμονό μας αν το πολίτευμα μείνει στα χέρια ενός ατόμου. Εμείς δεν χρειαζόμαστε εγχώριας παραγωγής Χίτλερ, Στάλιν ή Καντάφι. Δεν θα τους ανεχτούμε». Παρ’ όλα αυτά, το Σάββατο ψήφισε πειθήνια αυτά που κατηγορούσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια, υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη για να μην επιστρέψει η χώρα στις εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού του παρελθόντος. Σημειώνεται πως η Τουρκία κυβερνάται ανελλιπώς από μονοκομματική κυβέρνηση του AKP μετά το 2002.
Οι υπερεξουσίες
Με τη μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ερντογάν, η εκτελεστική εξουσία ανατίθεται εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο. Ο θεσμός του πρωθυπουργού καταργείται. Το υπουργικό συμβούλιο ως συνταγματικά καθιερωμένο όργανο καταργείται! Ο πρόεδρος, δηλαδή ο Ερντογάν, θα μπορεί να διορίζει και να παύει αντιπροέδρους και υπουργούς!
Επίσης, ο ίδιος θα ανασυγκροτεί κατά την κρίση του όλα τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο πρόεδρος θα καθορίζει με διάταγμα τα κριτήρια διορισμού των ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων, όπως επίσης θα διορίζει τα 6 από τα 12 μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.
Υπάρχει όμως και συνέχεια: Ο πρόεδρος θα μπορεί να να διαλύσει οποιαδήποτε στιγμή το Κοινοβούλιο, παραμένοντας στην εξουσία μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες. Αν όμως κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του προκηρύξει εκλογές, τότε δικαιούται να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα. Αρα θεωρητικά ο Ερντογάν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ακόμα και μετά το 2029!
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου