Τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ριπής πυροβολισμών στην Τζαλαλαμπάντ του Αφγανιστάν την Τρίτη.
Οι τρεις νεαρές γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 18 και 20 ετών, είχαν μόλις αποφοιτήσει από το σχολείο και εργάζονταν στο τμήμα μεταγλώττισης του τοπικού καναλιού Enikas TV.
Ο διευθυντής του συγκεκριμένου καναλιού είχε, σημειωτέον, πέσει θύμα απαγωγής το 2018 με σκοπό την ανταλλαγή του για λύτρα.
Τώρα, οι νεαρές δημοσιογράφοι πέθαναν καθώς επέστρεφαν σπίτι τους από τη δουλειά, και σύμφωνα με τους μάρτυρες πυροβολήθηκαν από τους δράστες κατευθείαν στο κεφάλι.
Μια τέταρτη γυναίκα τραυματίστηκε βαριά και παλεύει για τη ζωή της στο νοσοκομείο.
Ο φερόμενος ως αρχηγός της επίθεσης έχει ήδη συλληφθεί από την τοπική αστυνομία, η οποία τον έχει ήδη συνδέσει με τους Ταλιμπάν.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν που προσεγγίστηκε από τα εγχώρια μέσα αρνήθηκε, ωστόσο, την εμπλοκή της οργάνωσης στην επίθεση.
Τους τελευταίους μήνες, ένα κύμα πυροβολισμών και βομβιστικών επιθέσεων, συνήθως μέσω αυτοκινήτων ζωσμένων με εκρηκτικά, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς Αφγανούς δημοσιογράφους, δημόσιους και κυβερνητικούς υπαλλήλους.
Τον Νοέμβριο του 2020, δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις και τον ίδιο μήνα, άνδρες με όπλα εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ σκοτώνοντας δεκάδες φοιτητές και άλλους παριστάμενους.
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους μια ακόμη δημοσιογράφος του Enikass TV σκοτώθηκε στην Τζαλαλαμπάντ μαζί με τον οδηγό της, ενώ η μητέρα της, γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, είχε πυροβοληθεί μέχρι θανάτου 5 χρόνια πριν.
Όλες οι επιθέσεις έχουν αποδοθεί, τόσο από την αφγανική κυβέρνηση όσο και από ξένες δυνάμεις, στους Ταλιμπάν, οι οποίοι όμως αρνούνται την εμπλοκή τους, ενώ στην επαρχία Νανγκαχάρ, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τζαλαλαμπάντ, ισχυρή παρουσία έχει και η οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους.
«Η στοχευμένη εκτέλεση δημοσιογράφων μπορεί να επιβάλλει καθεστώς τρόμου στην δημοσιογραφική κοινότητα, οδηγώντας στην αυτο-λογοκρισία, την εγκατάλειψη του επαγγέλματος ή ακόμα και της χώρας για πολλούς», σχολίασε ο Mujib Khalwatgar, διευθυντής του ειδησεογραφικού οργανισμού «Nai» του Αφγανιστάν.
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Πρώην πάστορας, υποψήφια για τα οπίσθια της χρονιάς στην Βραζιλία
Survivor: Δύσκολες στιγμές για τον Περικλή Κονδυλάτο – Τι συνέβη
Survivor: Φωτογραφίες από το ξενοδοχείο που μένει η Ανθή Σαλαγκούδη μετά την αποχώρησή της
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr