Διαδηλώσεις θα γίνουν σε πάνω από 400 πόλεις των ΗΠΑ και σε 70 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς (σε 27 πόλεις), το Μεξικό (17 πόλεις), η Μεγάλη Βρετανία (14 πόλεις) και η Γαλλία (9 πόλεις).
Δείτε τον χάρτη με τις χώρες που έχουν διαμαρτυρία κατά Τραμπ και τις πόλεις των ΗΠΑ
Aπό το Λονδίνο έως την Ανταρκτική και από το Ναιρόμπι έως την Κίνα, οι γυναίκες εξεγείρονται στην σεξιστική αντίληψη που διακατέχει το νέο Αμερικανό πρόεδρο, κραδαίνοντας πλακάτ με συνθήματα κατά του Τραμπ.
Συνολικά πάνω από 670 “Πορείες Γυναικών” έχουν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο, σε υποστήριξη της πορείας που θα γίνει σήμερα το απόγευμα (5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος) στην Ουάσινγκτον. Στο Σίδνεϊ περίπου 3.000 άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ και πραγματοποίησαν πορεία προς το αμερικανικό προξενείο.Σύμφωνα με τις αρχές, πέντε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μελβούρνη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες υπολογίζονται στις σημερινές διαδηλώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε συνολικά 57 χώρες του πλανήτη. Σύμφωνα με ειδικό των “New York Times”, τέτοια κινητοποίηση με τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την ανάληψη καθηκόντων ενός προέδρου έχει να συμβεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια.
Ταϊλάνδη: Η νομιμοποίηση γάμου ομόφυλων ζευγαριών προσέλκυσε χιλιάδες τουρίστες
Σύμβολο ο σκούφος με αυτιά γάτας
«Bλέπω ένα πρόσωπο που με τα λόγια του ενθαρρύνει το μίσος και τη βία εναντίον των κοινοτήτων που βρίσκονται στο κοινωνικό περιθώριο», ανέφερε η Ρεμπέκα Ροντρίγκεζ. Στην διαδήλωση στην Ουάσινγκτον θα λάβουν μέρος ακτιβιστές από πολλά κινήματα. Αρκετοί από αυτούς σχεδιάζουν να δώσουν το δικό τους στίγμα. Ήδη ετοιμάζονται χιλιάδες χρωματιστοί σκούφοι, τους οποίους αναμένεται να φορέσουν οι διαδηλωτές, ροζ στην πλειοψηφία τους με αυτιά γάτας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα κατάστημα στην Καλιφόρνια και όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί, στόχος είναι να μην μείνει κανείς χωρίς σκούφο.
Και στην Θεσσαλονίκη πορεία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη από μέλη της Κίνησης Ενωμένων Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Σε πανό που ανήρτησαν, αναγραφόταν «Όχι στον πλανητάρχη του πολέμου, του ρατσισμού, του σεξισμού και του κέρδους».
Τα αιτήματα -Ποιοί συμμετέχουν
Τα κίνητρα συμμετοχής για τους διαδηλωτές είναι αρκετά. Δικαιώματα ομοφυλοφίλων και μεταναστών, οπλοκατοχή, δικαίωμα στην έκτρωση, φυλετική ισότητα, κλιματική αλλαγή. Αν και διοργανώνεται από γυναίκες η πορεία είναι ανοιχτή σε όλους.
«Οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο στόχαστρο της κυβέρνησή τους θα είναι οι γυναίκες της χώρας μας», τόνισε η Λίντα Σάρσουρ, μια εκ των διοργανωτών της πορείας.
Τα υποτιμητικά σχόλια Τραμπ για τις γυναίκες είχαν αποκορύφωμα την ηχογραφημένη συνομιλία του από το 2005. Οι αντιδράσεις για το πρόσωπό του λαμβάνουν διαστάσεις κινήματος. Η «Πορεία των Γυναικών» έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Πρέπει να χρησιμοποιώ καραμέλες σε περίπτωση που αρχίσω να τη φιλάω. Ξέρεις, με έλκουν αυτόματα οι όμορφες γυναίκες. Αρχίζω και τις φιλάω. Είναι σαν μαγνήτης. Κι όταν ξεκινάς να τις φιλάς σε αφήνουν. Μπορείς να κάνεις τα πάντα», ακούγεται να λέει ο Τραμπ στο επίμαχο ηχητικό απόσπασμα, που είδε το φως της δημοσιότητας προεκλογικά.
«Πρέπει να χρησιμοποιώ καραμέλες σε περίπτωση που αρχίσω να τη φιλάω. Ξέρεις, με έλκουν αυτόματα οι όμορφες γυναίκες. Αρχίζω και τις φιλάω. Είναι σαν μαγνήτης. Κι όταν ξεκινάς να τις φιλάς σε αφήνουν. Μπορείς να κάνεις τα πάντα», ακούγεται να λέει ο Τραμπ στο επίμαχο ηχητικό απόσπασμα, που είδε το φως της δημοσιότητας προεκλογικά.