Η ισραηλινή κυβέρνηση διαψεύδει πως προχώρησε σε συμφωνία με το εχθρικό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Δαμασκό, για να διευκολύνει τις παραδόσεις εμβολίων από τη Ρωσία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κρατούμενης σε συριακές φυλακές. Ωστόσο, πηγές επιβεβαιώνουν τη μυστική διπλωματία του εμβολίου, καθώς το θέμα αναδείχθηκε από τον διεθνή Τύπο.
Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Γκάρντιαν», το Ισραήλ κατέβαλε 1,2 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την αγορά δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V με σκοπό να δοθούν στο καθεστώς της Δαμασκού. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως «δεν δόθηκε ούτε ένα ισραηλινό εμβόλιο στον Ασαντ», καθώς εντείνονται οι διεθνείς επικρίσεις για τη χορήγηση εμβολίων «με το σταγονόμετρο» στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης και της Γάζας.
Επίσης, στο εσωτερικό, οι αντιδράσεις ποικίλλουν, δεδομένης της εχθρότητας του Ισραήλ με τη Συρία. Ωστόσο, η πιθανότητα ανταλλαγής εμβολίων με φυλακισμένους Ισραηλινούς παρά τη διάψευση από την κυβέρνηση, επικρίθηκε από πολιτικούς αντιπάλους του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Ο Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος ελπίζει να νικήσει τον πρωθυπουργό στις εκλογές του ερχόμενου μήνα, κατήγγειλε την «λογοκρισία» και αποσιώπηση ενός θέματος που οι Ισραηλινοί πολίτες θα έπρεπε να γνωρίζουν. Ο σχολιαστής Γιάβ Λιμόρ είπε ότι η «ανταλλαγή» έγινε με παράνομο τρόπο.
Ο Νετανιάχου, πάντως, είχε αναφέρει πρόσφατα ότι μια Ισραηλινή, η οποία συνελήφθη γιατί εισήλθε παράνομα στη Συρία, αφέθηκε ελεύθερη πριν από λίγες ημέρες. Η 25χρονη γυναίκα, η οποία επέστρεψε στο Ισραήλ μέσω Μόσχας, εισήλθε στη Συρία από τα υψίπεδα του Γκολάν για άγνωστο λόγο και συνελήφθη.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιέζεται τώρα από οικογένειες Ισραηλινών στρατιωτών να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο με τα εμβόλια με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, ώστε να πάρει πίσω τις σορούς των παιδιών τους από τη Λωρίδα της Γάζας. Η υπόθεση της ανταλλαγής εμβολίων με την κρατούμενη παραμένει θολή και δεν επιβεβαιώνεται, όμως, ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια ως μέσον βελτίωσης των σχέσεών της με αραβικές χώρες.
Το Ισραήλ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα καλής οργάνωσης των εμβολιασμών, καθώς έχει ήδη εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός της χώρας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη έως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για όλους τους πολίτες. Σε αντάλλαγμα της ταχείας τροφοδοσίας σε εμβόλια, το Ισραήλ παρέχει στην Pfizer πληροφορίες για το επίπεδο ανοσίας, τις αντιδράσεις των εμβολίων, το ιατρικό ιστορικό των εμβολιαζόμενων. Εκτός από την συνεργασία με την Pfizer, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna. Στη Μέση Ανατολή, εμβόλια της Pfizer/BioNtech έχουν αγοράσει το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και το Ομάν, ενώ τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν παρήγγειλαν το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Η ισραηλινή μεσολάβηση για την αγορά ρωσικών εμβολίων κατά του κορονοϊού από τη Συρία επιβεβαιώνεται εμμέσως από την συριακή πρεσβεία στη Μόσχα. Οπως ανέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, «η Συριακή Αραβική Δημοκρατία ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της νόσου του κορονοϊού και επέτρεψε τη χρήση στην επικράτειά της».
Η Συρία έχει ενταχθεί στον μηχανισμό Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα χορηγήσει εμβόλια στις φτωχές χώρες- μια διαδικασία που καθυστερεί όμως.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Συρίας, στη χώρα έχουν καταγραφεί 15.179 κρούσματα κορονοϊού και 998 θάνατοι. Στη βορειοανατολική Συρία που ελέγχεται από Κούρδους έχουν καταγραφεί 8.600 κρούσματα και 311 θάνατοι, ενώ στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταγραφεί 21.121 κρούσματα και 408 θάνατοι.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr