Το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας. «Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας την στρατηγική της.
Επιθυμία μου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από αυτή την περίοδο της αλλαγής πιο ισχυρό, πιο δίκαιο, πιο ενωμένο και πιο εξωστρεφές από ποτέ. Θέλω να είμαστε μια ασφαλής, ευημερούσα και ανεκτική χώρα, ένας μαγνήτης για τα ταλέντα διεθνώς.
Πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι να γίνει η Βρετανία πραγματικά παγκόσμια, ο καλύτερος φίλος και γείτονας των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και μια χώρα που μπορεί να φτάσει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης. Μια χώρα που μπορεί να βγει στον κόσμο και να χτίσει σχέσεις με παλιούς φίλους αλλά και νέους συμμάχους».
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για την έξοδο του Λονδίνου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, η πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε ότι η χώρα της «κάτι θα δώσει και κάτι θα πάρει» από τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίες θα είναι δύσκολες.
«Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εμπλακούν στην διαδικασία και στο σχέδιο προς αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε η Βρετανή πρωθυπουργός.
Η Βρετανία θα ελέγξει τον αριθμό των προσφύγων στην Ε.Ε, πρόσθεσε επίσης. Επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο (και από τα δύο σώματα) για την τελική συμφωνία προς αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.
Απευθυνόμενη στους πολίτες χωρών μελών της Ε.E, η Τερέζα Μέι τόνισε πως θα εξακολουθήσουν να είναι καλοδεχούμενοι στην χώρα, όπως ελπίζουμε ότι θα είναι και οι Βρετανοί πολίτες στις δικές σας χώρες”.
“Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και είμαστε περήφανοι για την κοινή ευρωπαϊκή μας κληρονομιά. Όμως παραμένουμε μια χώρα που πάντα κοίταζε πέρα από την Ευρώπη, στον ευρύτερο κόσμο, γι αυτό και είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στις τάξεις τους πολίτες από πολλές διαφορετικές φυλές”, δήλωσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας.
“Οι αποφάσεις μας δεν είναι πάντα κατανοητές από τους φίλους και συμμάχους στην Ευρώπη και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι με το Brexit θα ξεκινήσει μία “αποδόμηση” της Ευρώπης , τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το ενδεχόμενο δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας, η οποία διακαώς επιθυμεί την επιτυχία της ΕΕ.
Τουσκ: «Ρεαλιστική» η ομιλία της Tερέζα Μέι για το Brexit
Η ομιλία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit ήταν “τουλάχιστον πιο ρεαλιστική”, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι τα υπόλοιπα 27 μέλη της ΕΕ παραμένουν ενωμένα και έτοιμα να διαπραγματευτούν.
“Λυπηρή διαδικασία, σουρεαλιστική εποχή αλλά τουλάχιστον πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για το Brexit” έγραψε ο Τουσκ, ο οποίος θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εκ μέρους των υπολοίπων χωρών μελών.
“Οι 27 της ΕΕ ενωμένοι και έτοιμοι να διαπραγματευτούν μετά το άρθρο 50”, πρόσθεσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν αφού η Μέι προσφύγει επισήμως στο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης.
Γκάμπριελ για δηλώσεις Μέι: Είναι σημαντικό που υπήρξε μεγαλύτερη σαφήνεια
Xαιρέτισε τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το Brexit ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τονίζοντας ότι έφεραν λίγη περισσότερη σαφήνεια στα σχέδια του Λονδίνου για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι καλό που υπάρχει επιτέλους τώρα λίγη περισσότερη σαφήνεια για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Βρετανία» ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μηνύματα που έστειλε σε δημοσιογράφους. «Είναι επίσης σαφές ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιλεκτική εφαρμογή (σ.σ. του Brexit). Όποιος επιθυμεί την πρόσβαση στην κοινή αγορά θα πρέπει επίσης να είναι μέλος της πολιτικής ένωσης», υπογράμμισε.
Ο Γκάμπριελ υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσουν μέχρι να υποβάλει η Βρετανία το επίσημο αίτημα αποχώρησής της από την ΕΕ.
«Είναι επίσης καλό που η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θέλει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με την ΕΕ. Η Βρετανία θα παραμείνει τμήμα της Ευρώπης και φίλη χώρα με την οποία θέλουμε να έχουμε στενή συνεργασία και την οποία χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να επιλύσουμε τα παγκόσμια προβλήματα της εποχής μας», κατέληξε.