Ο διάδοχος του Μπέζος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Άντι Τζάσι, άνθρωπος που, για πάνω από μια 15ετία, υπήρξε η «σκιά» του ιδρυτή της Amazon, ακολουθώντας τον σε κάθε του ταξίδι και κάθε σύσκεψη και δουλεύοντας από την θέση του «τεχνικού συμβούλου» η οποία δημιουργήθηκε το 2003 και την οποία κατέλαβε αμέσως.
Από το 2003, ο Τζάσι συνέβαλε τα μέγιστα στην οικονομική ευρωστία της Amazon, αναλαμβάνοντας την διοίκηση της θυγατρικής της εταιρείας «Amazon Web Services» και μετατρέποντάς την από μια φιλόδοξη Start-up σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, που το 2020 απέφερε 13 δις στην Amazon- το 60% δηλαδή, των κερδών της.
Από το 2016, ο ρόλος του Τζάσι στο διοικητικό συμβούλιο της Amazon αναβαθμίστηκε από αυτόν του «Αντιπροέδρου για την Amazon Web Services» στο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής εταιρείας.
Παρά την περιγραφή του ως «τεχνικού» συμβούλου, ο 53χρονος Τζάσι δεν είναι κάποιος ικανός και έμπειρος δημιουργός λογισμικού, αλλά απόφοιτος οικονομικών του Χάρβαρντ.
Όσο βρισκόταν στο Κολέγιο, ο Τζάσι ξεκίνησε να δραστηριοποιείται για λογαριασμό της εταιρείας αγοράζοντας διαφημίσεις στην πανεπιστημιακή εφημερίδα «Harvard Crimson», ενώ από το 1997 άρχισε να δουλεύει στην Amazon επίσημα, ως Υπεύθυνος Μάρκετινγκ.
Ο Τζάσι υπήρξε, μεταξύ άλλων, το άτομο, με πρωτοβουλία του οποίου «κατέβηκε» η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Amazon, «Parlour», καθώς είχε μετατραπεί σε ΄«άνδρο» ακροδεξιών κύκλων υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ που φέρονται να ενεπλάκησαν στα γεγονότα του Καπιτωλίου.
Εξάλλου, η Amazon υπήρξε συνολικά μια επιχείρηση που ούτε ευνοήθηκε, μα ούτε και υποστήριξε την κυβέρνηση του Τραμπ την τελευταία 4ετία.
Ο Μπέζος είναι ιδιοκτήτης της αντιπολιτευόμενης στον Τραμπ «Washington Post», κάτι που έχει συνέπειες που και η θυγατρική AWS άρχισε να αισθάνεται, όταν ένα συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο και διεκδικούσε, τελικά συνήφθη «αναπάντεχα» με την Microsoft.
Φυσικά, αναλαμβάνοντας τα ηνία επί προεδρίας Μπάιντεν, ο Τζάσι θα έχει να αντιμετωπίσει νέες πολιτικές προκλήσεις, καθώς και ανάμεσα στους Δημοκρατικούς η εναντίωση στην Amazon, τις πρακτικές και τα συμφέροντά της είναι εδώ και χρόνια έντονη.
Κέιτ Μίντλετον: Για σκι στις Άλπεις μαζί με τον Ουίλιαμ και τα παιδιά - Ποια η κατάστασή της μετά τον καρκίνο
Παρότι δεν ήταν ευρύτερα γνωστό στο κοινό, οι συζητήσεις για απόσυρση του Μπέζος από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου ήταν στα σκαριά περίπου 5 χρόνια τώρα.
Ο επιχειρηματίας φαίνεται τα τελευταία χρόνια να έχει στρέψει το ενδιαφέρον του σε εγχειρήματα όπως η εταιρεία αεροδιαστημικής «Blue Origin», την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 2000 και έχει δει έκτοτε να εξελίσσεται ραγδαία, ανταγωνιζόμενη τους επίσης εδώ και χρόνια ανερχόμενους γίγαντες όπως η SpaceX.
Φυσικά, παρά την τυπική του απόσυρση, ο Μπέζος θα συνεχίσει να έχει κεντρικό ρόλο στα πράγματα, αναλαμβάνοντας στο πλευρό του Τζάσι την θέση του Εκτελεστικού Προέδρου- κάτι ανάμεσα σε επόπτη και συνδιευθυντή, ανάλογα με το πόσο «επιθετικά» θα επιλέξει να προσεγγίσει τα πράγματα από εδώ και στο εξής.
«Ο Τζεφ έχει «μοιράσει» το ενδιαφέρον του σε πολλά και διαφορετικά πρότζεκτ και δίνει ολοένα και περισσότερη αυτονομία στα στελέχη της εταιρείας του», είχε πει ο ίδιος ο Τζάσι το 2019, μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt.
Για τον ίδιο τον Τζάσι, οι απόψεις που επικρατούν στο εσωτερικό της εταιρείας είναι τουλάχιστον κολακευτικές, με συνεργάτες του να διακηρύττουν στα μέσα ενημέρωσης ότι «έχει δημιουργήσει γύρω του μια σφιχτοδεμένη ομάδα» και ότι «πρόκειται για έναν διορατικό άνθρωπο, που μυρίζεται το «αίμα» από χιλιόμετρα, σαν καρχαρίας».
Φυσικά, ο «καρχαρίας» αυτός θα δοκιμαστεί πλέον σε πιο βαθιά νερά, καθώς από διευθυντής 25.000 ατόμων στην AWS, θα κληθεί να διοικήσει από το καλοκαίρι περίπου 1.300.000 άτομα.
ΠΗΓΗ: Handelsblatt
Κορωνοϊός: Κοντά στην κόκκινη γραμμή τα νοσοκομεία της Αττικής – Έρχονται νέα μέτρα
Ιωάννινα: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr