Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως το 70-90% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία για να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας. Την ίδια ώρα, το Κέντρο Καινοτομίας Υγείας «Duke Global» τονίζει πως οι τελευταίοι στη λίστα λήψης των εμβολίων δεν θα λάβουν τα σκευάσματα πριν από το 2024.
Η Moderna
Στην Ευρώπη ξεκίνησε χθες η διανομή του εμβολίου της αμερικανικής Moderna, το δεύτερο σκεύασμα που θα έχουν στη φαρέτρα τους τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μαζί με αυτό της Pfizer/BioNTech.
Σύμφωνα με το «Politico», το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε και τη δεύτερη δόση εμβολίου στους πολίτες. Στη χώρα χορηγούνται τα δύο εμβόλια και επιπλέον το εμβόλιο της AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Σε ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί στην Ε.Ε. προηγείται η Δανία και ακολουθούν η Ιταλία, η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Κροατία, η Πορτογαλία και η Γερμανία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση με ποσοστό 0,39%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο.
Αλληλοκατηγορίες
Ορισμένες κυβερνήσεις κατηγορούν τους κατασκευαστές για ολιγωρία, ενώ οι εταιρίες παραγωγής υποστηρίζουν πως πρόκειται για ζήτημα εφοδιασμού. Αλλοι «δείχνουν» κωλύματα στα σχέδια διανομής και έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού.
Στη Βρετανία καταγράφεται έλλειψη φιαλιδίων σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα και οι γιατροί απαιτούν να μάθουν πού βρίσκονται οι παρτίδες. Η Κομισιόν έχει διασφαλίσει με έξι εταιρίες δύο δισεκατομμύρια δόσεις, όμως το αρμόδιο όργανο «ΕΜΑ» έχει εγκρίνει μόλις δύο εμβόλια, δημιουργώντας «κενά» στην παραγωγή και τη διάθεση.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Γαλλία, που την πρώτη εβδομάδα εμβολίασε 516 ανθρώπους, αριθμός που αυξήθηκε έκτοτε, μετά την κατακραυγή (80.000 την Παρασκευή). Ο εμβολιαστικός ρυθμός πιθανόν να καθορίσει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα. Σύμφωνα με αναλυτές, οι εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο το ενδεχόμενο επανεκλογής του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στις εκλογές του 2022. Οι εμβολιασμοί θα καθορίσουν το άνοιγμα της οικονομίας στη Γαλλία.
Βολές από Φάουτσι
Η Γερμανία καταγράφει ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμών, ωστόσο δέχεται επικρίσεις καθώς έχει χορηγήσει τις μισές από τις δόσεις που διαθέτει.
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την καθυστέρηση», δήλωσε ο δρ Αντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είναι διαθέσιμες οι τριπλάσιες δόσεις από αυτές που έχουν χορηγηθεί. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η αρχική καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικά ζητήματα που ορίζει η κάθε Πολιτεία.
25 εκατ. κρούσματα
Η πιο πληγείσα περιοχή από την πανδημία παραμένει η Ευρώπη, που ανέφερε την περασμένη εβδομάδα 25 εκατομμύρια κρούσματα. Ακολουθούν η Βόρεια και η Λατινική Αμερική, την ώρα που παγκοσμίως ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού ξεπέρασε χθες τα 90 εκατομμύρια. Η Πορτογαλία κατέγραψε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από τον κορονοϊό (122 θανάτους και 5.600 μολύνσεις) και η χώρα προετοιμάζεται για μια νέα καραντίνα αυτή την εβδομάδα.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Οι νέες, μεταδοτικότερες μεταλλάξεις του ιού η κινητικότητα της εορταστικής περιόδου και η «χαλάρωση» των πολιτών στην τήρηση των μέτρων κάνει τον κορονοϊό ακόμη πιο… ανθεκτικό. Στην Ιταλία (με 12.532 κρούσματα και 448 θανάτους χθες) αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα νέα μέτρα, έπειτα από τη συνεδρίαση της κυβέρνησης με τους περιφερειάρχες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr