Ο Μελίχ Μπουλού διορίστηκε απευθείας στην θέση του πρύτανη του πανεπιστημίου Boğaziçi από τον Τούρκο Πρόεδρο, μην έχοντας προηγουμένως οποιαδήποτε σχέση με το ίδρυμα.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο Μπουλού υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP στις εκλογές του 2015 προκάλεσε αντιδράσεις από τους φοιτητές και το προσωπικό του ιδρύματος, που προέβησαν σε διαμαρτυρία έξω από το πανεπιστήμιο.
«Μελίχ, παραιτήσου» και «AKP, κάτω τα χέρια από το πανεπιστήμιό μας» ήταν δυο από τα συνθήματα που επικράτησαν στην διήμερη διαμαρτυρία 1.000 και πλέον ατόμων, η οποία λύθηκε μετά από παρέμβαση της αστυνομίας.
Οι αρχές προχώρησαν επιπλέον στην σύλληψη 24 φοιτητών, μετά από εισβολή στα σπίτια τους, ενώ ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε διαταγή στους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν σπίτι.
Η αστυνομική φρούρηση υπήρξε εκτεταμένη γύρω από τους χώρους του πανεπιστημίου, όπου φοιτητές επιχείρησαν να εισβάλλουν, αντιμετωπίζοντας τα δακρυγόνα, τα κανόνια νερού και τις λαστιχένιες σφαίρες της αστυνομίας.
«Δεν είναι ο πρύτανής μας, δεν είναι ακαδημαϊκός μας, δεν επιλέχθηκε δημοκρατικά», δήλωσε η φοιτήτρια γλωσσολογίας Ceren Karapınar που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες.
Από μεριάς τους, μέλη του κόμματος του Ερντογάν επισήμαναν πως δεν βλέπουν τίποτα κακό στον διορισμό του Μπουλού ως πρύτανη.
«Δεν είναι έγκλημα το να έχει πολιτική άποψη κάποιο άτομο», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του AKP, Ömer Celik, μετά από τη χθεσινή σύσκεψη του κόμματος γύρω από το θέμα, την οποία συνεκάλεσε ο Ερντογάν.
Οι χθεσινές και προχθεσινές διαμαρτυρίες, παρότι αναπάντεχες, είναι απίθανο πως θα καταφέρουν να επιφέρουν αλλαγή σε μια χώρα όπου ακόμα και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αντιμετωπίζονται με υπέρμετρη δραστικότητα από τις αρχές.
Οι σχεδόν 2 δεκαετίες του AKP στην ηγεσία της Τουρκίας έχουν αφήσει το στίγμα τους στον τρόπο λειτουργίας ποικίλων φορέων και ιδρυμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το οριστικό κλείσιμο δεκάδων πανεπιστημίων της χώρας.
Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και έπειτα, το μονοπώλιο του Ερντογάν και οι επιπλέον δικαιοδοσίες που απέδωσε ο ίδιος στον εαυτό του έχουν πολύ συχνά συντελέσει στην υπονόμευση ποικίλων δημοκρατικών διαδικασιών.
«Ήρθαμε εδώ τη Δευτέρα, ελπίζοντας πως θα μπορούσαμε να συντελέσουμε δημοκρατικά σε μια αλλαγή, αλλά σήμερα ο ουρανός είναι γεμάτος από ελικόπτερα της αστυνομίας, η οποία βρίσκεται παντού. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι», δήλωσε ο Ömer, πρώην φοιτητής του πανεπιστημίου Boğaziçi .
ΠΗΓΗ: The Guardian
Χάος στις ΗΠΑ: Τέσσερις οι νεκροί από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο
Σοκαρισμένος ο πλανήτης από το χάος στο Καπιτώλιο – Τα μηνύματα των αξιωματούχων
Μητσοτάκης: Φρικτά τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον -Η αμερικανική δημοκρατία θα ξεπεράσει την κρίση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr