Μία ημέρα αφότου γνωστοποιήθηκε πως οι επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες (CTS) έφθασαν στην ανατολική όχθη του Τίγρη ποταμού, ένας από τους αξιωματικούς τους είπε ότι η ανακατάληψη όλου του ανατολικού τμήματος δεν είναι πλέον παρά «ζήτημα ημερών».
Ο υποστράτηγος Αμπντουλγάνι αλ Ασάντι, ανώτατος αξιωματικός των CTS, είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μονάδες αυτές οδεύουν να «περικυκλώσουν το πανεπιστήμιο της Μοσούλης», η πανεπιστημιούπολη του οποίου εκτείνεται ανατολικά του Τίγρη.
Χθες Κυριακή αξιωματικοί δήλωσαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν στο ανατολικό άκρο μιας γέφυρας στον Τίγρη για πρώτη φορά μετά την έναρξη, στα μέσα του Οκτωβρίου, της ευρείας κλίμακας επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και τα περίχωρά της. Η γέφυρα αυτή, η οποία είναι απροσπέλαστη εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί όπως και οι υπόλοιπες τέσσερις έχει «ανακαταληφθεί από τακτική άποψη», εξήγησε ο Ασάντι.
Ουκρανία: Οκτώ τραυματίες από ρωσική επίθεση με drone στην Ντνιπροπετρόφσκ
Από τα μέσα του Οκτωβρίου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί που μάχονται στο πλευρό τους έχουν ανακτήσει πολλές συνοικίες του ανατολικού τμήματος της μητρόπολης, αλλά όλη η δυτική Μοσούλη παραμένει υπό τον έλεγχο του ΙΚ, το οποίο το 2014 είχε ανακηρύξει την ίδρυση του «χαλιφάτου» του.
Η τζιχαντιστική οργάνωση έκτοτε έχει χάσει πολλά από τα εδάφη του Ιράκ από αυτά που είχε καταλάβει -είχε φθάσει να κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας- και η Μοσούλη αποτελεί πλέον το τελευταίο μεγάλο της οχυρό.
Η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων, που ήταν πολύ περιορισμένη στα τέλη Δεκεμβρίου λόγω της σθεναρής αντίστασης που προβάλλουν οι τζιχαντιστές, μοιάζει να είναι πιο συνεπής από την αρχή της νέας χρονιάς, κυρίως λόγω του καλύτερου συντονισμού των CTS και άλλων μονάδων επί του πεδίου.
Οι ιρακινές δυνάμεις «έχουν επιτύχει εξαιρετικές προόδους τις δύο τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος μάχεται στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ΙΚ, ο σμήναρχος Τζον Ντόριαν. «Συγχρόνισαν την προέλασή τους σε τρεις άξονες και ο εχθρός δεν μπορεί να τους σταματήσει (σε) όλους», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ανάκτηση του Τίγρη θα είναι ένα σημαντικό βήμα διότι θα «εμποδίσει τον εχθρό να ανεφοδιάζεται και θα του στερήσει μια οδό διαφυγής», συμπλήρωσε ο αμερικανός αξιωματικός. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι αρχικά υποσχόταν ότι η Μοσούλη θα είχε ανακαταληφθεί πριν από το τέλος του 2016, ενώ πρόσφατα έκανε λόγο για ένα χρονοδιάγραμμα ακόμη «τριών μηνών».