Μια πιο βιώσιμη, «πράσινη» λύση προσπαθεί να βρει το Πανεπιστήμιο του Κιότο και η εταιρία «Sumitomo Forestry» στην Ιαπωνία που συνεργάζονται στην κατασκευή των πρώτων ξύλινων δορυφόρων.
Οι εμπνευστές αυτής της ιδέας αναφέρουν ότι οι ξύλινοι δορυφόροι θα μπορούν να οδηγηθούν μετά τη χρήση τους για καταστροφή στη γήινη ατμόσφαιρα όπου η διαδικασία της καταστροφής από την τριβή δεν θα δημιουργεί σκουπίδια ούτε θα απελευθερώνει επικίνδυνα συστατικά. Οι ειδικοί πειραματίζονται σε πρώτη φάση στα είδη ξύλου που θα είναι κατάλληλα για δορυφόρο και στη συνέχεια πρόκειται να αναπτύξουν τον τρόπο που θα πετάξουν. Αν το σχέδιο προχωρήσει -εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το 2023- αναμένεται να είναι πρωτοπόρο, καθώς ο αριθμός των δορυφόρων που εκτοξεύονται αυξάνεται συνεχώς.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Εχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 20.000 διαστημικά αντικείμενα στην «σκουπιδόσφαιρα», ορισμένα εκ των οποίων με μέθοδος ικανό να προκαλέσει μεγάλες ζημιές τόσο στα διαστημόπλοια που φεύγουν από την Γη, όσο και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μάλιστα οι ειδικοί προβλέπουν ότι αν δεν βρεθεί σύντομα κάποιος τρόπος να καθαρίσουμε αυτή την διαστημική χωματερή τα σκουπίδια της θα δημιουργήσουν ένα «φράγμα» που θα εμποδίζουν την έξοδο πυραύλων και διαστημοπλοίων από τον πλανήτη.
Από το 1957 που τέθηκε σε τροχιά ο πρώτος διαστημικός δορυφόρος, ο ρωσικός Sputnik 1, έχουν εκτοξευτεί συνολικά δέκα χιλιάδες ακόμη. Περίπου 6.000 από αυτούς εξακολουθούν να κινούνται γύρω από την Γη παρότι το 60% είναι εκτός λειτουργίας. Η εταιρεία Euroconsult εκτιμά ότι θα εκτοξεύονται περίπου χίλιοι δορυφόροι ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, που σημαίνει πως ως το 2028 θα βρίσκονται σε τροχιά περίπου 15.000 δορυφόροι.
Ο Ελον Μασκ της Space έχει εκτοξεύσει 900 δορυφόρους Starlink και πρόκειται να θέσει σε τροχιά εκατοντάδες ακόμη. Αλλωστε, έχει ξεκινήσει μια κούρσα ανάμεσα σε διάφορες εταιρείες όπως η Space X (του Ελον Μασκ) και η Blue Origin (του Τζεφ Μπέζος) για τη δημιουργία τεράστιων στόλων διαστημικών δορυφόρων που θα παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και κυρίως υψηλής ποιότητας και ταχύτητας πρόσβαση στο Internet σε κάθε σημείο της Γης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr