Με τους νόμους αυτούς, με τους οποίους εισάγονται επίσης νέοι περιορισμοί στις διαμαρτυρίες, κλείνει ένας χρόνος συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που επιτρέπουν στον 68χρονο Πούτιν να είναι υποψήφιος για άλλες δύο εξαετείς θητείες στο Κρεμλίνο, αντί να αποχωρήσει το 2024, όπως όφειλε να πράξει βάσει του νόμου.
Άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως μία που προσφέρει στους πρώην προέδρους ισόβια ασυλία από διώξεις, κάνουν τους αναλυτές να διερωτώνται σχετικά με τα σχέδιά του, καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση έχουν ενταθεί εκ νέου εξαιτίας της δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.
Ένας από τους νόμους που υπογράφηκαν σήμερα δίνει στη Ρωσία τη δυνατότητα να μπλοκάρει ή να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους που «κάνουν διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας του Πούτιν για την ενίσχυση της «κυριαρχίας» της Ρωσίας στο Ίντερνετ, η οποία έχει τροφοδοτήσει φόβους για κινεζικού στυλ ελέγχους.
Αυτή τη στιγμή το Twitter χαρακτηρίζει ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως «συνεργαζόμενα με το κράτος μέσα ενημέρωσης», μια κίνηση που έχει επικριθεί από τη Μόσχα. Οι υποστηρικτές του νόμου επικαλούνται διαμαρτυρίες για μεροληπτική αντιμετώπιση εκ μέρους των Facebook, Twitter και YouTube.
Ένας δεύτερος νόμος εισάγει βαριά πρόστιμα, τα οποία φθάνουν ως και το 20% του τζίρου τους της προηγούμενης χρονιάς στη Ρωσία, για ιστότοπους που επανειλημμένα δεν αφαιρούν απαγορευμένο περιεχόμενο, κάτι που το YouTube και το Facebook συχνά δεν κάνουν, σύμφωνα με Ρώσους βουλευτές.
Ένας τρίτος νόμος απαγορεύει την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων των μελών των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, αρχεία που μερικές φορές διαρρέουν στο Ίντερνετ και έχουν χρησιμοποιηθεί από ερευνητές δημοσιογράφους για να παρακολουθήσουν μυστικές επιχειρήσεις.
Κέιτ Μίντλετον: «Να στραφούμε στην αγάπη και όχι στον φόβο» - Τι ανάφερε στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat χρησιμοποίησε αρχεία πτήσεων και άλλα δεδομένα για να ταυτοποιήσει μια ομάδα φερόμενων πρακτόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), τους οποίους ο Ναβάλνι έχει κατηγορήσει ότι προσπάθησαν τον Αύγουστο να τον δηλητηριάσουν, μια κατηγορία την οποία αρνείται η Μόσχα.
Άλλοι νέοι νόμοι προβλέπουν ποινές φυλάκισης έως δύο ετών για δυσφήμηση στο Ίντερνετ καθώς και νέους κανονισμούς που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση διαμαρτυριών από «ξένους πράκτορες» και επιτρέπουν την απαγόρευση συγκεντρώσεων για λόγους έκτακτης ανάγκης.
Ένας άλλος νόμος δίνει στις αρχές νέες εξουσίες για να χαρακτηρίζουν ανθρώπους ως «ξένους πράκτορες» και επίσης να τους φυλακίζουν για πέντε χρόνια, αν δεν αναφέρουν σωστά τις δραστηριότητές τους.
Μετά το click away έρχεται το click inside – Πώς θα λειτουργεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr