Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας ήταν εκείνο που αντέδρασε έντονα στο Προεδρικό Διάταγμα και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μιλώντας για «μυστικές συζητήσεις» με την Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με την σειρά του αντέδρασε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τόνισε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ενώ δημοσίευσε και έγγραφα από το 1990 όπου αποδεικνύεται ότι η Αλβανία καθόρισε αυτό που έκανε η Ελλάδα σήμερα και αυτό ισχύει σήμερα στο μητρώο του ΟΗΕ.
Ja edhe dokumentat e vitit 1990 kur Shqipëria bëri fiks këtë që bëri Greqia sot dhe që është në fuqi sot e gjithë ditën në regjistrin e OKB! As pala greke s'kishte çfarë kontestonte atëherë, as ne s'kemi çfarë kontestojmë sot tek vendimi i Greqisë! Lëreni llumin në batakun e vet! pic.twitter.com/1BXj3XfWyq
— Edi Rama (@ediramaal) December 26, 2020
Με την σειρά του ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, παρενέβη με έντονο τρόπο στη συζήτηση που προκάλεσε η αντιπολίτευση μετά την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Ο Μέτα προειδοποίησε με ανάρτησή του ότι θα κρατήσει αποφασιστική στάση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει.
“Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός”, αναφέρει ο Μέτα.
Ουκρανία: Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες από ρωσικό πύραυλο στο Χάρκοβο
Η απάντηση Ράμα
Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα απάντησε στον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.
Ο Ράμα τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και γι’ αυτό τα μέρη προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως σημειώνει η «tvklan», η απόφαση της Ελλάδας να επεκταθεί κατά 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ράμα εξηγεί ότι σε αυτήν την περιοχή η εφαρμογή των 12 μιλίων είναι αδύνατη και σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Θάλασσα, τα μέρη πρέπει είτε να έρθουν σε συμφωνία είτε να προσφύγουν στο δικαστήριο.
«Το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο! Η Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία το έχει ασκήσει από το 1990!» είπε ο Ράμα.
«Ζούμε στον 21ο αιώνα και στη μέση της Ευρώπης, όπου οι θάλασσες και τα εδάφη δεν μπορούν να “πωληθούν” και “να αγοραστούν” είτε κρυφά είτε ανοιχτά από οποιαδήποτε ειδική αρχή! Αυτά μπορούν να συμβούν μόνο στον βούρκο της διαφθοράς και της άγνοιας, όπου η λάσπη της Αλβανίας βρίσκει ένα τετράγωνο για την τελειότητά της!
Η λάσπη της εθνικής-λαογραφίας της αλβανικής πολιτικής χωρίς σύνορα, χωρίς γνώση και πίστη, έχει χυθεί ξανά στον ψηφιακό ωκεανό μέσω της μεγάλης συκοφαντίας της «πώλησης της θάλασσας» στην Ελλάδα! Αυτή η ακραία ανοησία για πολιτικό κέρδος μπορεί να την πιστέψουν μόνο εκείνοι που δεν θέλουν να ακούσουν ή να καταλάβουν», σημείωσε ο Έντι Ράμα
Ένα βήμα πριν την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο
Εν τω μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε, το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, μετά τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της κυβέρνησης. Η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
«Με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τέθηκε σήμερα σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.
Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.
Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα».
Κορωνοϊός: Εύθραυστη η επιδημιολογική κατάσταση λόγω διασωληνωμένων – Ανησυχία για την Αττική
Πέτσας: 429.000 εμβόλια έως τέλος Ιανουαρίου – Θα δίνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού
Κορωνοϊός: Πλούσιοι και VIP έτοιμοι να πληρώσουν για το εμβόλιο
Από τα σχολεία θα αρχίσει η άρση του lockdown
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr