Πρόκειται για τον εντυπωσιακό τάφο του αυτοκράτορα της Ρώμης, Οκταβιανού Αυγούστου, που πέθανε το 14 μ. Χ. περηφανευόμενος ότι παρέλαβε μια πόλη χτισμένη από τούβλα, και την άφηνε πίσω του χτισμένη με μάρμαρο.
Ο Οκταβιανός, ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, είχε διαδεχθεί τον Ιούλιο Καίσαρα στην εξουσία το 27 π.Χ., χτίζοντας μια αυτοκρατορία που θα εκτεινόταν από το σημερινό Ηνωμένο Βασίλειο ως την Αίγυπτο.
Ο τάφος του, ένα τεράστιο, κυκλικό μαυσωλείο στην καρδιά της Αιώνιας Πόλης, με διάμετρο 90 μέτρων και ύψος που ξεπερνά τα 45 μέτρα, είχε εγκαταλειφθεί για αιώνες μέχρι την έναρξη των εργασιών αποκατάστασής του, την δεκαετία του ’50.
Restoration Of The Magnificent #Mausoleum Of #Augustus In #Rome Commences With A $11 Million Project https://t.co/wU9rmAzKtZ pic.twitter.com/1kQeiFqAf8
— Realm of History (@RealmofHistory) May 8, 2017
Ο Οκταβιανός είχε διατάξει την ανέγερση του μεγαλοπρεπούς τάφου του ήδη πριν από τον θάνατό του, και συγκεκριμένα το 28 π.Χ., μετά την νίκη του επί του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στην ναυμαχία του Ακτίου.
Το κτίσμα βρίσκεται σε περίοπτη τοποθεσία δίπλα από τις όχθες του Τίβερη, τοποθεσία που το καθιστά ορατό από πολλαπλά σημεία της πόλης.
Κοντά στο κτίσμα βρίσκονται και άλλα μνημεία της εποχής και του έργου του Οκταβιανού Αυγούστου, όπως ο περιώνυμος Βωμός της Ειρήνης, που ανεγέρθηκε προς τιμήν του Αυγούστου έπειτα από την επιτυχημένη του στρατιωτική εκστρατεία στην Ισπανία και τη Γαλατία.
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Πώς η ασθένεια του βασιλιά Κάρολου τον κάνει πιο δυνατό - Ο θρόνος είναι πιο κοντά από ποτέ
⭕ Giant #mausoleum in #Rome that held the remains of the emperor #Augustus to be restored after decades of neglecthttps://t.co/ByqUTRtqwv pic.twitter.com/kVEXrjBTz6
— ArchaeologyIN (@Archaeology_IN) January 18, 2017
Κατά τον Μεσαίωνα, το μαυσωλείο του Αυγούστου υπέστη πολλές αλλαγές και υλικές φθορές.
Πάνω από το μαυσωλείο είχε χτιστεί το 1241 ένα φρούριο, ενώ αργότερα το εσωτερικό του χρησιμοποιήθηκε ως κήπος, ως αμφιθέατρο για ταυρομαχίες και κονταρομαχίες, ακόμα και ως αίθουσα συναυλιών, περί τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, που ήθελε να τονίσει την σύνδεση της νέας Ρώμης με το αρχαίο παρελθόν της, αφαίρεσε από το μνημείο τα πρόσθετα «στολίδια», ωστόσο η έναρξη του Β’Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε ότι το μνημείο θα αφηνόταν, κατά τ’ ‘αλλα, για ακόμη μια φορά στην τύχη του.
Μόνο από την δεκαετία του 1950 και έπειτα άρχισε η συστηματική ανακατασκευή του Μαυσωλείου, με 10 εκατ. ευρώ να επενδύονται ως το 2019 για να μπορέσει, το 2021, να δεχθεί ξανά επισκέπτες.
Από την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους και μέχρι την 21η Απριλίου, το κοινό θα μπορεί να απολαύσει δωρεάν 50λεπτες ξεναγήσεις στο χώρο, εμπλουτισμένες με στοιχεία εικονικής πραγματικότητας, ενώ από τις 22 Απριλίου, οπότε και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στο χώρο ανελκυστήρες, αναμένεται η θέσπιση ενός αντιτίμου για την πρόσβαση του κοινού στο μνημείο.
ΠΗΓΗ: CNN
Συντάξεις: Διπλές αυξήσεις για 250.000 συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]
Folli Follie-απάτες: Υπερκοστολογήσεις, «φουσκωμένες» περιουσιακές αξίες και «γύρω γύρω όλοι»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr