Ο Τζον λε Καρέ, ο δημιουργός των πιο δημοφιλών μυθιστορημάτων κατασκοπείας παγκοσμίως, ο συγγραφέας που είναι «τόσο αναγνωρίσιμος όσο ο Ντίκενς ή η Οστιν» -όπως γράφουν οι «Financial Times»-, έφυγε σε ηλικία 89 ετών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς του, υπέστη πνευμονία και κατέληξε στην Κορνουάλη.
Το πραγματικό όνομα του ήταν Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνγουελ. Υπήρξε πράκτορας των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Εγινε διάσημος με τα μυθιστορήματά του γιατί, όπως έλεγε ο ίδιος, «από τον μυστικό κόσμο που γνώρισα κάποτε προσπάθησα να φτιάξω ένα θέατρο για τους ευρύτερους κόσμους όπου κατοικούμε. Πρώτα έρχεται η φαντασία και μετά η έρευνα για την πραγματικότητα.
Και ακολουθεί η επιστροφή στη φαντασία και στο γραφείο». Από τα χρόνια της θητείας του στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ως τη συγγραφική του σταδιοδρομία, ο Τζον λε Καρέ γνώριζε καλά το χτύπο της καρδιάς της επικαιρότητας. Κι αυτό φαίνεται να είναι το ισχυρό συστατικό που διαποτίζει τα μυθιστορήματά του, τα οποία ξεχωρίζουν τόσο για το απολαυστικό ύφος, τη διεισδυτική ματιά, όσο και για το χιούμορ και την περιπλοκότητά τους στα γρανάζια της κατασκοπείας και της προδοσίας.
Γεννήθηκε την 19η Οκτωβρίου του 1931 στη Νότια Αγγλία. Μόλις πέντε χρόνια μετά, το 1936, ξεκίνησαν οι δυσκολίες της πολυτάραχης ζωής του. Σε ηλικία πέντε ετών η μητέρα του τον εγκαταλείπει. Ζει με τον πατέρα του, που θα φυλακιστεί δύο φορές για ασφαλιστικές απάτες. Από το 1948 έως το 1956 σπουδάζει γαλλική και γερμανική φιλολογία στη Βέρνη και στην Οξφόρδη.
Το 1958 ξεκινάει να εργάζεται στη βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας MI5, ενώ δύο χρόνια μετά ανήκει στη βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας MI6. Στον κόσμο της λογοτεχνίας μπήκε το 1961. Τότε γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα «Η τελευταία κλήση», με τον εμβληματικό ήρωά του, τον Τζορτζ Σμάιλι. Η δεύτερη συγγραφική του αναμέτρηση έχει τίτλο «Μια δολοφονία ποιότητας» (1962), ενώ το 1963 γίνεται ευρύτερα γνωστός -μόλις 32 ετών- με το θρυλικό βιβλίο «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο».
Το ψευδώνυμο «Τζον λε Καρέ» προήλθε λόγω της ιδιότητάς του ως μυστικού πράκτορα. Το βιβλίο έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ -πούλησε πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς-, ενώ το 1965 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον…
Αυτή η συνεργασία έμελλε να είναι η αρχή του Κόρνγουελ στον κόσμο του θεάματος, στο σινεμά! Παράλληλα, η ζωή του το 1964 αλλάζει ραγδαία! Ο Βρετανός πράκτορας Κιμ Φίλμπι αποκαλύπτει την ιδιότητα του Κόρνγουολ στην KGB. Παραιτείται, και η παγκόσμια λογοτεχνία αποκτά έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς μυθιστοριογράφους κατασκοπείας. Το 1974 παραδίδει το πρώτο μέρος μιας τριλογίας «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», με ήρωα τον ομώνυμο πράκτορα της ΜΙ6. Το έργο μεταφέρθηκε το 2011 στη μεγάλη οθόνη με τον Γκάρι Ολντμαν, που έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Οσκαρ Α΄ ρόλου. Η τριλογία ολοκληρώθηκε με τα «Ο εντιμότατος μαθητής» (1977) και «Οι άνθρωποι του Σμάιλι» (1979).
Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε τηλεγιατρό, επικεφαλής του CDC και νέο υπουργό Οικονομικών
Ανάμεσα στα έργα του που ακολούθησαν την κινηματογραφική οδό ξεχωρίζουν το πρώτο του μυθιστόρημα «Η τελευταία κλήση» σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λιούμετ και «The looking glass war» διά χειρός Φρανκ Πίρσον. Το 2001 προβάλλεται «Ο ράφτης του Παναμά» (1996) σε σκηνοθεσία Τζον Μπούρμαν. Την ίδια χρονιά γράφει τον θρυλικό «Επίμονο κηπουρό» και το 2005 μεταφέρεται διά χειρός Φερνάντο Μαϊρέγιες με τη Ρέιτσελ Βάις. Μεταξύ άλλων ακολούθησε το «A most wanted man» διά χειρός Αντον Κορμπιν με τον Φίλπ Σέιμουρ Χόφμαν (2014) και το «Ενας προδότης ανάμεσά μας» (2016).
Το 25ο μυθιστόρημά του «Ενας έντιμος άνθρωπος» εκδόθηκε το 2019 (εκδ. Bell) και μας τοποθετεί στο Λονδίνο του 2018 και πραγματεύεται μεταξύ άλλων το διχασμό και τις πολιτικές αναταράξεις του Brexit. Στα ελληνικά επίσης κυκλοφορεί και η σπουδαία αυτοβιογραφία του μετρ της κατασκοπείας «Η σήραγγα των περιστεριών». Μέσα από τις σελίδες της ξεδιπλώνεται η συναρπαστική ζωή του, περιγράφοντας συμβάντα, περιστατικά και συναντήσεις του με προσωπικότητες όπως με τους Μάργκαρετ Θάτσερ, Γιασέρ Αραφάτ, Αλεκ Γκίνες και Ρίτσαρντ Μπάρτον. Το 1954 παντρεύεται την Αλισον Σαρπ, με την οποία θα αποκτήσουν τρεις γιους, και το 1972 παντρεύεται την επιμελήτρια βιβλίων Βάλερι Γιούστας, με την οποία απέκτησαν έναν γιο.
Πλήθος κόσμου εξέφρασε τη θλίψη για την απώλειά του, ο ιστορικός Simon Sebag Montefiore χαρακτήρισε τον Τζον λε Κασέ ως «τον τιτάνα της αγγλικής λογοτεχνίας», ενώ ο Stephen King έγραψε: «Αυτή η φοβερή χρονιά σάρωσε έναν λογοτεχνικό γίγαντα και ένα ανθρωπιστικό πνεύμα».
Ειδήσεις
Οδικός χάρτης για ασφαλείς γιορτές – Οι 6 συμβουλές για ασφαλές ρεβεγιόν στο σπίτι
Η Τουρκία ζητά αποστρατιωτικοποίηση νησιών και ετοιμάζει νέες προκλήσεις
Μητσοτάκης και Ιερώνυμος βρήκαν τη «χρυσή τομή» για τη λειτουργία των ναών τα Χριστούγεννα