Για να κατευνάσει τους οργισμένους διαδηλωτές που έκαψαν χριστουγεννιάτικα δέντρα στο κέντρο των Τιράνων το βράδυ της Τετάρτης, επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια και διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της χώρας συγκρουόμενοι με τις δυνάμεις της τάξης, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, το βράδυ της Πέμπτης, επισκέφθηκε την οικογένεια του θύματος, ζήτησε «συγγνώμη» εκ μέρους του κράτους για τον «αδικαιολόγητο φόνο» και έπαυσε τον υπουργό Εσωτερικών, Σάντερ Λιεσάι.
Ωστόσο, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση χθες και προχθές, ενώ ο καταζητούμενος από την αστυνομία ως υποκινητής των ταραχών Αλβανός ράπερ, Αρκιμέντ Λουσάι, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Στρέσι», έθεσε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να απολύσει τον γενικό διοικητή της αλβανικής αστυνομίας, Αρντι Βέλιου, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, διαφορετικά «θα καούν τα Τίρανα»!
«Δεν είμαι ούτε με το Δημοκρατικό Κόμμα ούτε με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (σ.σ.: του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, που βρίσκεται σε κόντρα με τον Ράμα). Εγώ γεννήθηκα επαναστάτης και αγωνίζομαι για τη δικαιοσύνη. Ομως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Αλβανία», τόνισε ο Στρέσι, που αναδεικνύεται σε άτυπο ηγέτη της εξέγερσης.
Ο Ράμα μάλιστα άνοιξε άτυπο διάλογο μαζί του, απορρίπτοντας το «τελεσίγραφο» και καλώντας τους διαδηλωτές να μην εκλαμβάνουν την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών ως αδυναμία. «Ζητάτε να φύγει ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, αλλιώς θα κάψετε και θα καταστρέψετε; Ξεχάστε το!», τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος «ανήκει στους πολίτες και όχι σε βαρβάρους και η εξουσία μεταβιβάζεται με εκλογές, όχι με εμπρησμούς».
Ο Ράμα πρόσθεσε ότι εκείνοι που εκβιάζουν και ασκούν βία κατά της αστυνομίας δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία και τη δημοκρατία , προσθέτοντας ότι το αστυνομικό σώμα δεν μπορεί να στιγματιστεί από ένα μέλος του που διέπραξε μια δολοφονία και θα τιμωρηθεί γι’ αυτήν.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι την παραίτηση του Βέλιου και άλλων ηγετικών στελεχών της αστυνομίας (τους οποίους παρομοίασε με «μαφιόζικη και γκανγκστερική κλίκα, στην υπηρεσία του Ράμα») ζήτησε και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα Ενσωμάτωσης. Επεσήμανε μάλιστα ότι στην αρχή η αστυνομία προσπάθησε να ενοχοποιήσει το θύμα καλύπτοντας τον δράστη, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει στάση υπό τη λαϊκή κατακραυγή.
Τη νύχτα της Πέμπτης τουλάχιστον 60 διαδηλωτές στα Τίρανα συνελήφθησαν και κρατούνται και άλλοι 116 παραπέμφθηκαν σε δίκη αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, ύστερα από τουλάχιστον 3 ώρες ταραχών και καταστροφών από μεμονωμένες ομάδες σε διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι ανήλικοι, γι’ αυτό η αστυνομία κάλεσε τους γονείς και τους κηδεμόνες τους να τους κρατήσουν μακριά από τις φασαρίες.
Ομως, από την άλλη πλευρά, ο Συνήγορος του Πολίτη εξέφρασε ανησυχία για τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι σε διαδηλωτές 14-17 χρόνων, τόσο κατά τη σύλληψη όσο και κατά την κράτησή τους στα τμήματα, προειδοποιώντας ότι τέτοιες συμπεριφορές παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού και τον Ποινικό Κώδικα Ανηλίκων.
Γερμανικός Τύπος: «Ο Σολτς είναι ο κακός υποψήφιος», όμως «ποιος θα το πει στον καγκελάριο;»
Κορωνοϊός: Γεμάτες ΜΕΘ και κρούσματα παρατείνουν το lockdown
Καιρός: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο – Αναλυτική πρόγνωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr