Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρίας Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech έλαβε άδεια έκτακτης ανάγκης από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και οι πρώτες δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς η Βρετανία κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα στη Δύση που ενέκρινε εμβόλιο.
Ο υπουργός Εκπαίδευσης στη Βρετανία, Γκάβιν Γουίλιαμσον, υποστήριξε ότι «η χώρα έχει καλύτερους επαγγελματίες από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Αμερική», ενώ ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει ότι «λόγω του Brexit είχαμε ταχύτερη έγκριση». Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στριτ και οι ρυθμιστικές αρχές πήραν αποστάσεις από την τοποθέτηση.
«Το σημαντικό δεν είναι να είσαι ο πρώτος, αλλά να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, αφήνοντας αιχμές για την ταχύτητα έγκρισης. Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο δρ Αντονι Φάουτσι, κορυφαίος λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι «οι βρετανικές Αρχές δεν εξέτασαν τόσο προσεκτικά τα δεδομένα», προειδοποιώντας πως οι γρήγορες εγκρίσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη χορήγηση του εμβολίου.
Η αδειοδότηση
Η διευθύντρια της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων στη Βρετανία, Τζουν Ρέιν, σημείωσε πως η ταχύτητα έγκρισης οφείλεται στη διαδικασία που ακολούθησε η χώρα και όχι στο Brexit ή στην παράλειψη στοιχείων. Οι φαρμακοβιομηχανίες κατέθεταν τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών αμέσως μόλις έβγαιναν κι έτσι η Υπηρεσία βρισκόταν σε μια συνεχή διαδικασία μελέτης.
Αντίστοιχη διαδικασία «διαρκούς εξέτασης» στοιχείων ακολουθεί και η Υπηρεσία Φαρμάκων στην Ευρώπη (ΕΜΑ) που καλείται να εξετάσει τα στοιχεία από τις δοκιμές των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως «η ταχύτητα της Βρετανίας αντικατοπτρίζει το ρυθμό με τον οποίο η Pfizer συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές». Η ΕΜΑ πρόκειται να εξετάσει το αργότερο στις 29 Δεκεμβρίου το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και στις 12 Ιανουαρίου της αμερικανικής Moderna.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Pfizer/BioNTech και η Moderna έχουν καταθέσει αιτήματα έγκρισης για επείγουσα χρήση του εμβολίου τους κατά της Covid-19 στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Η αμερικανική διαδικασία είναι πιο αργή από τη βρετανική, καθώς περιλαμβάνει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Το συμβούλιο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech προβλέπεται να διεξαχθεί στις 10 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna στις 17 Δεκεμβρίου.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Εν αναμονή της συνεδρίασης για την έγκριση του υποψήφιου εμβολίου της, η αμερικανική Moderna ανακοίνωσε πως το σκεύασμά της παρήγαγε αντισώματα που ήταν ανιχνεύσιμα 90 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Η ανοσία που προκαλεί εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη, ωστόσο πρόκειται για τα πρώτα μετρήσιμα μεγέθη με βάσει τις κλινικές δοκιμές και τις αξιολογήσεις από ανεξάρτητες επιθεωρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, στη Ρωσία, που αναμένεται να ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο Sputnik-V από αυτή την εβδομάδα, η διαδικασία απλοποιείται μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να δώσει «έγκριση-εξπρές».
Επιχείρηση «Πανάκεια»
Οι αντιδράσεις δεν εμποδίζουν φυσικά τις πυρετώδεις προετοιμασίες της Βρετανίας για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς τη Δευτέρα. Ως το τέλος του χρόνου θα έχει στη διάθεσή της 800.000 δόσεις, ενώ συνολικά έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις από Pfizer/BioNTech. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», 50 νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Το εμβόλιο θα διατηρείται σε υπερκαταψύκτες στους -70ο Κελσίου και κάποια νοσοκομεία που θα λειτουργήσουν ως «κόμβοι διανομής».
Καθοριστική θα είναι η συνδρομή του στρατού που χθες ξεκίνησε άσκηση προσομοίωσης για τη διανομή του εμβολίου. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πανάκεια» πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι «Ashton Gate» στο Μπρίστολ. Εκτιμάται πως οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο στάδιο 12 ώρες την ημέρα, ενώ κι άλλα στάδια θα μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα.
Φόβοι για χάκινγκ
Η εταιρία πληροφορικής IBM προειδοποίησε ότι εντόπισε ίχνη χάκερ που στοχεύουν σε εταιρίες, οι οποίες θα διανέμουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Οι χάκερ σκοπεύουν να επιτεθούν σε εταιρίες που αναλαμβάνουν τη διατήρηση των εμβολίων σε συνθήκες ψύξης και τη μεταφορά τους από τις φαρμακευτικές εταιρίες στα εμβολιαστικά κέντρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Τροπολογία: «Πράσινο» στην επέκταση υπόγειων πάρκινγκ, «κόκκινο» σε… ιερά αυθαίρετα