Στις 25 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, χρειάζεται «θεραπεία σε ψυχικό επίπεδο», λόγω της στάσης του απέναντι στους μουσουλμάνους της Γαλλίας, ζητώντας εθνικό μποϊκοτάζ σε όλα τα γαλλικά προϊόντα. Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Τουρκία ως απάντηση στα σχόλια του Ερντογάν.
Στις 18 Οκτωβρίου, ένας Τσετσένος πρόσφυγας αποκεφαλίζει έναν εκπαιδευτικό σε προάστιο του Παρισιού, ο οποίος είχε δείξει στην τάξη του σατιρικά σχέδια του προφήτη Μωάμεθ. Από εκείνη τη στιγμή, η εκτέλεση του εκπαιδευτικού αναζωπύρωσε τη γαλλική δημόσια οργή εναντίον μουσουλμάνων στη χώρα, προκαλώντας πολλές μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του εκπαιδευτικού, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδότησαν ενέργειες διαμαρτυρίας, εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και διπλωματικές εντάσεις στον μουσουλμανικό κόσμο.
ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ο Μακρόν κατηγόρησε το ριζοσπαστικό Ισλάμ για τη βία που οδήγησε στη δολοφονία του εκπαιδευτικού, προσθέτοντας ότι το Ισλάμ είναι μια «θρησκεία σε κρίση».
- Την περασμένη εβδομάδα, ανώτεροι αξιωματούχοι σε όλη τη Γαλλία εμφανίστηκαν να υπερασπίζονται τον εκπαιδευτικό και τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Αρκετές γαλλικές πόλεις έχουν προβάλει, επίσης, εικόνες από τις γελοιογραφίες σε δημόσια κτίρια.
- Εκτός από την Τουρκία, η αντίδραση της Γαλλίας στη δολοφονία του εκπαιδευτικού προκάλεσε τη δημόσια καταδίκη σε ακόμη 13 μουσουλμανικές χώρες, εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα στο Κουβέιτ, διαδηλώσεις εναντίον του Παρισιού και κάψιμο γαλλικών σημαιών σε Ιράκ και Μπανγκλαντές.
Η ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ της Αγκυρας στην πρόκληση του Παρισιού βασίζεται σε σιγοβράζουσες γαλλο-τουρκικές εντάσεις σε πολλές περιοχές. Στον πυρήνα της ιδεολογικής ρήξης μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας βρίσκεται η αντίθετη άποψη των δύο χωρών αναφορικά με τον ρόλο της θρησκείας στην κοινωνία.
Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας: Το Ιράν «πατάει γκάζι» στον εμπλουτισμό ουρανίου
- Ο Μακρόν σχεδιάζει να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις τον Δεκέμβριο που θα προστατεύσουν περαιτέρω τον διαχωρισμό μεταξύ Εκκλησίας-κράτους στη Γαλλία. Ο Ερντογάν, αντίθετα, έχει πιέσει οι θρησκευτικές αξίες να έχουν περισσότερο κεντρικό ρόλο στην κυβέρνηση της Τουρκίας.
- Στη Μεσόγειο, η Γαλλία ήταν ιδιαίτερα έντονη στην καταδίκη των επιθετικών δραστηριοτήτων έρευνας της Τουρκίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος.
- Στη Λιβύη, η Γαλλία αποσύρθηκε προσωρινά από την αποστολή του ΝΑΤΟ, αφότου μία τουρκική φρεγάτα έβαλε στο στόχαστρο μία γαλλική.
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ εμπόριο Τουρκίας και Γαλλίας θα μπορούσε να απειληθεί εάν το μποϊκοτάζ της πρώτης (Τουρκίας) επεκταθεί από την τρέχουσα κατάσταση στα καταναλωτικά αγαθά της τελευταίας (Γαλλίας).
- Η οικονομική σχέση Τουρκίας και Γαλλίας ανέρχεται σε 17 δισ. δολάρια σε όγκο εμπορικών συναλλαγών.
- Η Τουρκία είναι ο 13ος μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής εισαγωγών της Γαλλίας (κυρίως βιομηχανικά προϊόντα), ενώ η Γαλλία είναι ο έκτος μεγαλύτερος πελάτης της Τουρκίας.
ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ κίνδυνο, ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP θα πυροδοτήσουν εντάσεις εναντίον της Γαλλίας για να κερδίσουν εσωτερικό ανάστημα μεταξύ εθνικιστών και θρησκευόμενων Τούρκων. Και οι προκλήσεις εκ μέρους της Γαλλίας παρέχουν μια ευπρόσδεκτη πολιτική για την απόσπαση της προσοχής από τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας.
- Το AKP χρησιμοποιεί τακτικά ξένες εντάσεις για να αντισταθμίσει την πολιτική πίεση στο εσωτερικό.
- Ερευνα που διενήργησε η Metropoll τον Αύγουστο έδωσε στον Ερντογάν μόνο μικρό προβάδισμα έναντι του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ιμάμ Ιμάμογλου, και άλλων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης που ενδέχεται να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, το 2023.
- Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου έφτασε πρόσφατα σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών. Η αξία της λίρας έχει μειωθεί κατά 20% από τις αρχές του 2020.
ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, η Αγκυρα θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει το αυξανόμενο συναίσθημα εναντίον της Γαλλίας για να θέσει εαυτόν ως τον ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου εις βάρος των περιφερειακών αντιπάλων της.
- Το ΑΚΡ έχει μια μακροχρόνια στρατηγική ήπιας ισχύος για να θέσει την Τουρκία ως τον ηγέτη του σουνιτικού κόσμου, η οποία βλέπει την τουρκική κυβέρνηση να ιδρύει σχολεία, τζαμιά και να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση παγκοσμίως των σουνιτικών δικαιωμάτων.
- Από τότε που ήρθε στην εξουσία το 2002, το AKP προωθεί στο εξωτερικό ισλαμικό όραμα που ανταγωνίζεται την επιρροή της Σαουδικής Αραβίας.
- Το AKP συχνά βλέπει αυτήν τη στρατηγική ήπιας ισχύος ως συνδυασμό πραγματικής θρησκευτικής ιεραποστολικής δραστηριότητας και ενός οχήματος για την εξασφάλιση επιρροής και συμμάχων με θρησκευτικούς συνοδοιπόρους.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr