Ο 82χρονος πρόεδρος, Αλφά Κοντέ, επιδιώκει με κάθε μέσο την επανεκλογή του και ο μηχανισμός του απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του αντιπάλου του, πρώην πρωθυπουργού, Σελόν Ντελέν Ντιαλό, ότι έκοψε εκείνος το νήμα στον πρώτο γύρο.
Οι δύο άνδρες θα αναμετρηθούν εκ νέου στις 24 Νοεμβρίου, χωρίς κανείς να βάζει στοίχημα ποιος θα επικρατήσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι συνθήκες δεν θυμίζουν σε τίποτα την Ελβετία, καθώς ο εκλογικός αγώνας βάφεται κυριολεκτικά με αίμα…
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ενώ όλος ο πλανήτης ασχολείται με την αναμέτρηση Τραμπ-Μπάιντεν στις ΗΠΑ, στην Υποσαχάρια Αφρική ξεκίνησε ένα μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων σε 10 συνολικά χώρες, σε 9 από τις οποίες οι εν ενεργεία πρόεδροι διεκδικούν την παραμονή τους στην εξουσία. Οπως ακριβώς ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και οι ομοιότητες με τον πλανητάρχη σταματούν κάπου εδώ.
Η Γουινέα άνοιξε την αυλαία αυτού του άτυπου ράλι και ακολουθούν μέσα στον Οκτώβριο οι Σεϋχέλλες (πρώτος γύρος χθες, 24/10, με φαβορί τον απερχόμενο πρόεδρο Ντάνι Φορ), η Τανζανία (28/10, με τον Τζον Μαγκουφούλι) και η άκρως ασταθής Ακτή του Ελεφαντοστού (31/10, Αλασάν Ουαταρά), που συγκλονιζόταν έως πρόσφατα από πραξικοπήματα και εμφύλιες διαμάχες, με αποτέλεσμα η «μητέρα» Γαλλία να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της.
Του επόμενους μήνες και έως τον Μάρτιο του 2021 ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με εκλογικές αναμετρήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο (22/11, Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπόρε), στην Γκάνα (7/12, Νάνα Ακούφο-Αντο), στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (27/12, Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά), στην Ουγκάντα (Φεβρουάριος 2021, Γιοουέρι Μουσεβένι, στην εξουσία από το 1986!) και στο Μπενίν (Μάρτιος 2021, Πατρίς Ταλόν). Από όλες τις χώρες του εκλογικού κύκλου, μόνο ο απερχόμενος πρόεδρος του Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισουφού, δεν διεκδικεί την επανεκλογή του στις 27/12 και επικρατέστερος διάδοχός του εμφανίζεται ο Μοχάμεντ Μπαζούμ.
Συγγνώμη που σας κουράσαμε με αυτήν την πλημμυρίδα εξωτικών ονομάτων, τα οποία το πιθανότερο είναι να μην ξανακούσετε ποτέ στη ζωή σας. Ομως, ακόμη και για αρχειακούς λόγους αυτό το αφιέρωμα έχει τη σημασία του, καθώς πρόκειται για το μαζικότερο δημοκρατικό τεστ σε μια ήπειρο συνηθισμένη σε πραξικοπήματα, εμφυλίους και γενοκτονίες. Διαδικασίες που εξακολουθούν ακόμη και αυτήν τη στιγμή στο Μάλι, στο Κονγκό, στο Σουδάν, στη Σομαλία, στην Γκάμπια – ακόμη και σε κάποιες από τις χώρες όπου στήνονται αυτήν την περίοδο οι κάλπες. Οι «δημοκρατικά» εκλεγμένοι ηγέτες τους καταλύουν όποτε θέλουν το Σύνταγμα, παρατείνουν με θεσμικό ή και «ετσι-θελικό» τρόπο τις θητείες τους, διώκουν τον Τύπο και τους πολιτικούς τους αντιπάλους, ευτελίζοντας στην πράξη την έννοια της δημοκρατίας.
Μόνο στη Γουινέα η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον θάνατο 20 ανθρώπων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τη Διεθνή Αμνηστία να τους υπολογίζει «μετριοπαθέστερα» σε 50. Ο πρόεδρος Αλφά Κοντέ φίμωσε το Ιντερνετ, σφράγισε τα σύνορα και επέβαλε ένα καθεστώς τρόμου, με αποτέλεσμα ο αντίπαλός του Σελού Ντιαλό, να καταγγείλει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για την αδιαφορία τους απέναντι σε αυτές τις παραβιάσεις.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η αλήθεια είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ένα γενικό ανακοινωθέν με τίτλο «Οι προσεχείς εκλογές στην Αφρική». Σε αυτό ο Μάικ Πομπέο προειδοποίησε χαλαρά τους κυβερνώντες πως «η καταπίεση και ο εκφοβισμός των ψηφοφόρων δεν έχουν θέση στις δημοκρατίες» – και αυτό ήταν όλο. Αλλωστε, τα πραγματικά του αισθήματα για τα κράτη αυτά τα είχε εκφράσει πολύ γλαφυρά ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, αποκαλώντας τα «χώρες-απόπατους», από τις οποίες δεν ήθελε να δει περισσότερους μετανάστες.
Δύο ευτράπελα
Στην Ουγκάντα, ο «ισόβιος» από το 1986 πρόεδρος, Γιοουέρι Μουσεβάνι, άλλαξε το Σύνταγμα, ώστε να μην τον πιάνει το όριο ηλικίας 75 ετών (πρόσφατα έκλεισε τα 76). Στην Ακτή Ελεφαντοστού ο 78χρονος Αλασάν Ουαταρά είχε αποφασίσει να μην ξανακατέβει. Αποφάσισε όμως «να θυσιαστεί για τον λαό του», όταν ο διάδοχος που είχε υποδείξει εγκατέλειψε τα εγκόσμια.
Από την έντυπη έκδοση
Έρημες πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας μέσα από εικόνες!
Αυξήσεις από 1,45% έως 10,43% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα [πίνακες & παραδείγματα]
Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Ωρα αποζημιώσεων για τα θύματα της
Κορωνοϊός: Ποια άλλα μέτρα είναι στο τραπέζι – Μιλούν στον «Ε.Τ.» Βατόπουλος και Παρασκευής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr