Η κεντρική τράπεζα, η οποία είχε αιφνιδιάσει τον περασμένο μήνα με την αύξηση των επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ανέφερε ότι θα συνεχίσει με μέτρα ρευστότητας να συσφίγγει την προσφορά χρήματος. Αύξησε το υψηλότερο επιτόκιό της (late liquidity window, LLW) στο 14,75% από 13,25%.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η απόφαση για τη διατήρηση αμετάβλητου του βασικού επιτοκίου οδήγησε σε υποχώρηση της λίρας πάνω από 2%, κοντά στο επίπεδο των οχτώ λιρών ανά δολάριο, και οδήγησε τους οικονομολόγους να αμφισβητήσουν τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για μείωση του πληθωρισμού και της ανεξαρτησίας της από την κυβέρνηση.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έφθασε τις 7,9845 λίρες ανά δολάριο και έχει υποχωρήσει 25% φέτος εν μέσω των πωλήσεών του που έχουν προκαλέσει οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό, τη μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και τις γεωπολιτικές ανησυχίες, περιλαμβανομένης της προοπτικής πιο δύσκολων σχέσεων με τις ΗΠΑ σε ενδεχόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.
Το βασικό επιτόκιο πολιτικής παραμένει χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος ανερχόταν στο 11,75% τον Σεπτέμβριο, με συνέπεια τα πραγματικά επιτόκια για τις καταθέσεις σε λίρες να είναι αρνητικά. Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων για την αντιμετώπισή του. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ κάνουν επίσης πιο θολές τις προοπτικές.
Στη ΓΑΔΑ ο Μιχαλολιάκος – Ποιες φυλακές περιμένουν τους Χρυσαυγίτες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr