Στο μεταξύ, η παράταση της παρουσίας του ερευνητικού πλοίου «Ορουτς Ρέις», υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμπίπτει και με τη σημερινή επίσκεψη-εξπρές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Αγκυρα, σε μία ακόμα προσπάθεια της βερολινέζικης διπλωματίας να ωθήσει και να ενισχύσει την επανέναρξη του διαλόγου που διεκόπη το 2016.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η τουρκική ενέργεια προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου, ενώ στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη, αφού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υποτροπής και χειροτέρευσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της λόγω των σημερινών επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα και στην Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι «η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο στην παρούσα κατάσταση αποτελεί βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης».
Εστειλε παράλληλα το μήνυμα (και η Ε.Ε.) ότι «η συνεχιζόμενη ένταση στην περιοχή επιβαρύνει τη συνολική σχέση της Ε.Ε. με την Αγκυρα και αν η κατάσταση κλιμακωθεί οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες και πολύ σοβαρές». Η παράταση των 4 ημερών της τουρκικής Navtex συμπίπτει χρονικά με το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου ενδέχεται να προταθούν ή να συζητηθούν κάποιες συγκεκριμένες κυρώσεις στην Τουρκία, ένα θέμα που χειρίζεται ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας, Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ,
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, υποστήριξε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απαιτεί σταθερότητα και ότι «πρέπει να έρθουν σε απευθείας διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία, για να διαβουλευθούν τα διαφιλονικούμενα θέματά τους άμεσα, ο ένας με τον άλλον» (!). Πάντως για μία ακόμα φορά απέφυγε να τοποθετηθεί στον αν η Γερμανία θα υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Αγκυρας εμμένοντας σε… ποντιοπιλατική συμπεριφορά, σαν αυτή που συνήθως εκφράζει ο Νορβηγός γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, που θα συναντηθεί άμεσα με την καγκελάριο Μέρκελ. Μάλιστα το Βερολίνο αλλά και η Χάγη είναι «εκνευρισμένες» με την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην υπογραφή του συμφώνου μερικής οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών δυτικά του 28ου μεσημβρινού με την Αίγυπτο.
Ειδικότερα υπάρχει σειρά χωρών-μελών της Ε.Ε. που είναι κάθετα εναντίον της επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σουηδία, ενώ η Μάλτα, που έχει προχωρήσει στις γνωστές τριμερείς συμφωνίες με τη Λιβύη και την Τουρκία, είναι πάρα πολύ αρνητική για την υλοποίηση τέτοιων μέτρων σε βάρος της Αγκυρας. Ασφαλώς υπάρχουν και ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία η Αυστρία κ.λπ., που δείχνουν αποφασισμένες να υποστηρίξουν πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της συνεχούς παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.
Κυριαρχεί η «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
Την περασμένη Κυριακή, από τα ναυπηγεία της Τούζλα, ο Ερντογάν επικεντρώθηκε στην αμυντική βιομηχανία και ειδικότερα στους ναυτικούς εξοπλισμούς της χώρας του, υποστηρίζοντας τη μελλοντική παρουσία τουρκικών ναυτικών μονάδων σε Αφρική, Μεσόγειο, Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Ινδικό Ωκεανό, Ερυθρά Θάλασσα καθώς και στην ενεργό συμμετοχή πλοίων και υποβρυχίων σε ασκήσεις παγκόσμιας κλίμακας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, που αναφέρθηκε στις τουρκικές βάσεις σε Σομαλία, Λιβύη, Κατάρ, Συρία και Ιράκ, ενώ -όπως έχει αποκαλύψει ο «Ε.Τ.»- είναι σε εξέλιξη η ανανεωμένη στρατιωτική συμφωνία για βάση της Τουρκίας στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν στον Νότιο Καύκασο.
Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι κάθε χρόνο μέχρι το 2027 θα κατασκευάζεται ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο, ενώ του χρόνου θα είναι έτοιμο το μίνι αεροπλανοφόρο/ελικοπτεροφόρο/πλοίο ειδικών αποστολών-πολλαπλών ρόλων, το «Anadolu». Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία είναι μία από τις δέκα χώρες στον κόσμο που κατασκευάζει μόνη της πλοία στα ναυπηγεία της και ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό για την προβολή ισχύος της». Επίσης ο Ακάρ κλείνοντας την ομιλία του επανήλθε στο γνωστό και χιλιοειπωμένο θέμα της αποστρατικοποίησης των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και του δωδεκανησιακού συμπλέγματος.
Σε προκλητικές δηλώσεις επανήλθε και ο εκ των θεωρητικών του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ναύαρχος ε.α. Τζεμ Γκουρντενίζ, που επέκρινε το Παρίσι ότι με τη στάση του «ρίχνει λάδι στη φωτιά της Ανατολικής Μεσογείου» και ότι «αν η Αθήνα προβεί σε κάποια ενέργεια κατά της Αγκυρας, τότε θα προκαλέσει βαθύτατη κρίση μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ».
Πρόσθεσε παράλληλα ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει «κερδίσει τους νέους της χώρας, γι’ αυτό και έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υποψηφίων για σπουδές στα στρατιωτικά κολέγια και ειδικά σε συναφή σχολεία των ναυτικών δυνάμεων.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr