Παράλληλα, πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι οι διερευνητικές επαφές που είχαν συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές, προς το παρόν ακυρώνονται. Η Τουρκία δεν επιθυμεί να κάτσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων υπό αυτές τις συνθήκες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα (σ.σ.: χθες). Αυτή η άποψή μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι.
Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Εθνη».
Η Αγκυρα στην ανακοίνωσή της φροντίζει να στείλει μήνυμα στο Κάιρο πως απεμπολεί δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Αίγυπτος, που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση το 2003, τώρα, με τη δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα, χάνει περιοχές θαλάσσιας ευθύνης.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Η Τουρκία στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ερώτημα είναι μετά την ανακοίνωση ποια θα είναι η αντίδραση της Αγκυρας στις επικείμενες διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για αναβολή ή ακύρωσή τους, και το ζήτημα της συμφωνίας της Αθήνας με το Κάιρο σίγουρα θα τεθεί.
Μια αντίδραση που ενδέχεται να ενεργοποιήσει η Αγκυρα τις επόμενες εβδομάδες είναι η επικείμενη επικύρωση της αίτησης της Τουρκικής Εταιρίας Πετρελαίου προς το τουρκικό Δημόσιο για έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές σε απόσταση μέχρι και 6 μιλίων από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη. Η επικύρωση αυτής της συμφωνίας εκκρεμεί και αναμενόταν να οριστικοποιηθεί οποιαδήποτε απάντηση μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Σε περίπτωση που δοθούν οι άδειες, οι έρευνες θα πρέπει να γίνουν εντός της αιγυπτιακής και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα πάντα με τη χθεσινή συμφωνία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαριστ Μπαρτόλο, επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Την Τετάρτη οι δύο υπουργοί είχαν διμερείς συνομιλίες στη Μάλτα.
Λίγα λεπτά πριν την αναχώρησή του από τη Μάλτα ο Μεβλούτ Tσαβούσογλου δήλωσε πως «κοιτάξαμε τις συντεταγμένες, όμως δεν είδαμε μέχρι τώρα το χάρτη. Ομως, από τις συντεταγμένες διαπιστώσαμε πως παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα τα δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης. Μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Εθνη, για εμάς είναι ανύπαρκτη. Και ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε στο σημείο αυτό είναι ότι οι χώρες όπως η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, το Ισραήλ ή η Αίγυπτος προσπαθούν να υπογράψουν συμφωνίες αγνοώντας την Τουρκία. Εμείς για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας κάναμε κινήσεις, καθώς, εκτός από σεισμικές έρευνες, συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μας. Οπως είπα, η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό θα το αποδείξουμε και θα συνεχίζουμε να το αποδεικνύουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Θα το δείξουμε και σε αυτούς και σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της, όπως και γύρω από την Κύπρο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της, και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από την πορεία μας. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr