To Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι 291 στελέχη του συνελήφθησαν. Επιπλέον, ανήρτησε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τα κεντρικά γραφεία του, τα οποία, όπως καταγγέλλει, λεηλατήθηκαν κατά τη διάρκεια των εφόδων από τις τουρκικές αρχές το πρωί.
Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του γνωστοποίησε τη σύλληψη 235 ανθρώπων, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των στελεχών του HDP μεταξύ αυτών. Ο ηγέτης του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και περίπου 10 βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί πως το HDP διατηρεί στενές διασυνδέσεις με το PKK και χαρακτηρίζει συχνά τα στελέχη του «τρομοκράτες».
Οι τελευταίες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά την διπλή βομβιστική επίθεση το Σάββατο το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 44 ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων ήταν αστυνομικοί, κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Ένας Γάλλος πολίτης βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη σήμερα στην περιοχή της επίθεσης, ενώ παρέστη και στις κηδείες ορισμένων αστυνομικών.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Αργά το απόγευμα, χιλιάδες οπαδοί της Μπεσίκτας και άλλων 2 μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Κωνσταντινούπολης, της Γαλατασαράι και της Φενερμπαχτσέ, έκαναν πορεία στην πόλη σε ένδειξη αλληλεγγύης για τα θύματα των επιθέσεων.
Η Μπεσίκτας επιπλέον αποφάσισε ότι το σημείο της επίθεσης να ονομαστεί «ο Λόφος των Μαρτύρων». Ο γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομάδας δήλωσε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις των εισιτηρίων του επόμενου αγώνα της ομάδας την Τετάρτη θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων.
Εκτός των συλλήψεων, η Τουρκία ως αντίποινα στοχοθέτησε θέσεις των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ όπου οι ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι βομβάρδισαν «τα μέλη μιας αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης».
Αρθογράφοι, ωστόσο, άσκησαν κριτική, με κείμενά τους στην εφημερίδα H?rriyet, για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, που μοιάζει κατά τους ίδιους να υποκινείται από μια βούληση εκδίκησης χωρίς να υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική που στοχεύει στον τερματισμό των επιθέσεων.
«Ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών και άλλοι αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια κενή πολιτική ρητορεία, υποσχόμενοι εκστρατείες εκδίκησης εναντίον των τρομοκρατών ? αρκετά! Είναι ώρα για πράξεις! Εκείνοι που αποδεικνύονται ανίκανοι πρέπει να αποσυρθούν ή να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος Γιουσούφ Κανλί.
Από την πλευρά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah κατήγγειλε αυτό που αντιλαμβάνεται ως έλλειψη δράσης εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον του PKK και των παρακλαδιών του, χαρακτηρίζοντας υποκριτική την καταδίκη από μέρους τους της επίθεσης και των συλλυπητηρίων που απέστειλαν στους Τούρκους πολίτες.
«Δεν χρειάζεται να πούμε ότι όλος ο κόσμος στην Τουρκία εκτίμησε την ειρωνεία του να βλέπει κανείς κράτη, που υποστηρίζουν τρομοκρατία, να κλαίνε για τον θάνατο αθώων που σκοτώθηκαν από τα υποχείριά τους που είναι διψασμένα για αίμα» επισημαίνεται στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας.