Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Οι συγκεκριμένες θέσεις αποτελούν εκ του πονηρού ελιγμούς αλλά και τακτικές κινήσεις με στόχο να εμφανίσουν την Αγκυρα στη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ως ευέλικτη, που επιδιώκει αποκλιμάκωση, και προσφέρουσα «υπηρεσίες σε διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες και διαμεσολαβήσεις».
Για αυτό και τα λεγόμενα της Αγκυρας απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή από πλευράς Αθήνας και Λευκωσίας (διατηρείται προφανώς η στρατιωτική μας ετοιμότητα στο Αιγαίο), ενώ πάντοτε εντάσσονται σε ευρύτερους στρατηγικούς σχεδιασμούς για την υιοθέτηση της τουρκο-κεντρικής διαδικασίας για «επικαιροποίηση» (αλλαγές-τροποποίηση) του καθεστώτος της Λωζάννης, καθώς και έκφραση θετικής (;) διάθεσης για «ενεργοποίηση διπλωματικών καναλιών» που όμως διαχρονικά και ευρύτερα με τον τρόπο και την υφή τους διευκολύνουν τις τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς χρειάζεται ανάλυση των τουρκικών «αλλαγών» στάσης σε βάθος καθώς και πολυδιάστατη πληροφόρηση επί των ύπουλων και διφορούμενων τουρκικών κινήσεων.
Τη επομένη ημέρα ακριβώς του απίστευτου και θρασύτατου ντελίριου του αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι που έθεσε ως «κόκκινες γραμμές» την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες (ανατολικά και νότια του νομού Λασιθίου στην Κρήτη), το εύρος του εναερίου μας χώρου, τους μουφτήδες στη Θράκη, αλλά και οι ανιστόρητες θέσεις του για τάχα γενοκτονίες(!) που διαπράχθηκαν σε βάρος των Τούρκων σε Κρήτη και Κύπρο, οι Ερντογάν και Καλίν -προφανώς θέλοντας να εμφανιστεί η Αγκυρα ως καλοπροαίρετη- υποστήριξαν ότι η Τουρκία επιθυμεί να είναι εποικοδομητική με τη γείτονα Ελλάδα και για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός διακόπτουν τις γεωτρητικές και άλλες ερευνητικές δραστηριότητες σε «αμφιλεγόμενες» περιοχές του Αιγαίου.
Προάγγελος των τουρκικών προθέσεων -για να δοθεί χρόνος στην κυοφορούμενη γερμανική διπλωματία -ήταν η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Γκονθάλεθ Λάγια, που πριν βρεθεί χθες στην Αθήνα ήταν τη Δευτέρα στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου είχε συναντήσεις με τον ομόλογό της Τσαβούσογλου και λόγω των πολύ στενών σχέσεων των δύο κρατών σε πολλούς τομείς, αφού χαρακτήρισε την Τουρκία όχι απλά «εταίρο αλλά ισχυρό σύμμαχο», προέβη στην αποκάλυψη των όσων χθες ανέφεραν οι Ερντογάν και Καλίν. Μάλιστα ο τελευταίος για πολλοστή φορά είπε ότι θα τεθούν όλα τα ζητήματα προς διαπραγμάτευση ενώ είναι γνωστό ότι, με εξαίρεση την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, τα υπόλοιπα είναι μονομερείς διεκδικήσεις της Αγκυρας σε βάρος εθνικού χερσαίου, θαλασσίου και εναερίου χώρου. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ας περιμένουμε λίγο» -λες και μας κάνει χάρη- ενώ είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι είναι μαξιμαλιστές και δεν υποχωρούν στην εκπλήρωση των αντικειμενικών τους σκοπών.
NYT: Ο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στην Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Στο μεταξύ χθες η Αγκυρα μετακίνησε το ερευνητικό-υδρογραφικό πλοίο ORUC REIS από το αγκυροβόλιο που ήταν όλες αυτές τις ημέρες μέσα στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ και τα 55 μέλη του πληρώματος παραμένουν στο πλοίο. Δεν έχει διευκρινιστεί -αν και πιθανότατα ως και λογικά να ισχύει- αν στη διάρκεια του ενός μηνός η προσωρινή διακοπή των ερευνητικών κινήσεων της Τουρκίας αφορά και την περίπτωση του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» για το όποιο έχει εκδοθεί NAVTΕX για γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ (στα όρια με το γειτονικό οικόπεδο 7) μέχρι τις 20 Αυγούστου.
Η γερμανική κινητικότητα στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να ουσιαστικοποιηθεί με άμεση εμπλοκή της καγκελαρίας, του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ομάδας ειδικών αναλυτών που έχουν ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα προερχόμενοι από τρεις κορυφαίες «δεξαμενές σκέψης» σε Βερολίνο-Μόναχο και Αμβούργο. Η Μέρκελ είναι ιδιαίτερα φειδωλή σε σχετικές αναφορές, ενώ πληροφορίες μου φέρουν να έχει ενημερώσει σχετικά μόνο τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Νορβηγό Γιενς Στόλντεμπεργκ.
Πάντως η ελληνική πλευρά παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, γιατί -σύμφωνα τις ίδιες πηγές μου- η τουρκική «στροφή» συνδέεται και με επικείμενες πολύ σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, όπου ενισχύονται συνεχώς σε όπλα οι αντιμαχόμενες πλευρές και γίνεται ακόμα πιο έντονη η παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων στη Σύρτη και στην αεροπορική βάση της Αλ Τζούφρα (σε υποστήριξη του Χάφταρ), ως και των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων και ισλαμιστών από τη Συρία που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν είχε χθες ο Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, όπως την κατάσταση στη Συρία, τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και το προβληματικό και ασταθές σκηνικό στον βόρειο Καύκασο, όπου για μία ακόμα φορά είχαμε μεθοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr