Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Συνεπώς, 86 χρόνια μετά την απόφαση του Κεμάλ να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο και να ενταχθεί μετέπειτα στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της Unesco, ο ναός-σύμβολο της Ορθοδοξίας μετατρέπεται σε τζαμί και είναι πλέον υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Θρησκευτικού Συμβουλίου (DIYANET).
Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης Αρχής και πολύ στενά προσκείμενος στον Ερντογάν, Αλί Ερμπάς, δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα λόγω της ασθένειας Covid-19 και κάλεσε άνδρες και γυναίκες που θα προσέλθουν σήμερα για την προσευχή της Παρασκευής να έχουν μαζί τους «μάσκα και ατομικό χαλί» και να είναι «οπλισμένοι με υπομονή και κατανόηση». Στην εκδήλωση θα παραστούν ο ίδιος ο Ερντογάν, ο ακροδεξιός ηγέτης Ν. Μπαχτσελί, ενώ έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραστούν οι επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP των Κεμαλικών. Η τουρκική προεδρία μέσω του DIYANET έχει στείλει προσκλήσεις ανά τον κόσμο σε διάφορους πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες, καθώς και σε παράγοντες του παγκόσμιου ισλαμικού χώρου.
Πέραν του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού πλέον, η σημερινή ημέρα έχει τη σημασία της και από πολιτικο-ιστορικής πλευράς, αφού συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923) από την τότε Βρετανική Αυτοκρατορία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Ρουμανία και το τότε κράτος των Σέρβων-Κροατών και Σλοβενίων με την Τουρκία. Ο Ερντογάν στο πλαίσιο του νεο-οθωμανικού αναθεωρητισμού έχει σφοδρότατα επικρίνει τη Συνθήκη (ότι είναι «άδικη» για τη χώρα του), και ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος των Γκιουλενιστών εναντίον του (πριν από τέσσερα χρόνια) έχει υποστηρίξει την αναθεώρησή της, αφού σε τρία χρόνια συμπληρώνεται ένας ολόκληρος αιώνας από τις υπογραφές των επισήμων εκπροσώπων των κρατών στην ελβετική πόλη.
Και επειδή ο Ερντογάν διαχρονικά εμμένει στη σημειολογία των ημερομηνιών και των εποχών, ως και στους συμβολισμούς, στην Αθήνα ορισμένοι κύκλοι επισημαίνουν ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση σήμερα, αφού είναι σε εξέλιξη η κρίση στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου, με την παρουσία εκατέρωθεν υπολογίσιμων ναυτικών δυνάμεων, μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών και εν μέσω μιας όχι ιδιαίτερα «ορατής» στην πράξη γερμανικής διπλωματικής διαμεσολάβησης για τοπική αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων τριών ημερών, που προκλήθηκε από την έκδοση της Νavtex 977/20 από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας. Διπλωματικοί και στρατιωτικοί παράγοντες παρακολουθούν με προσοχή τις όποιες κινήσεις του Ερντογάν στο φως της προχθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με την οποία για πολλοστή φορά επεσήμαναν ότι στα θέματα των θαλάσσιων ζωνών και της Κύπρου δεν πρόκειται να προβούν σε καμία υποχώρηση «επί των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων» (όπως αυτοί τα εκλαμβάνουν).
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Στο προσκήνιο εμφανίστηκε εκ νέου ο γνωστός ναυτικός αναλυτής, ναύαρχος ε.α. και θεωρητικός του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας Τζεμ Γκουρντενίζ, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή της τουρκικής Νavtex η Ελλάδα «δεν έχει κανένα δικαίωμα γιατί δεν έχει ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα, κάτι που η Αγκυρα έχει πραγματοποιήσει, αφού σταθερά από το 2012 έχει αποστείλει συντεταγμένες περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου στα Ηνωμένα Εθνη»
Στη «ναυαρχίδα» του ερντογανικού «στόλου των ΜΜΕ», την εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ο γνωστός στρατιωτικός αναλυτής Καντίρ Ντογκάν ανέφερε ότι «η χώρα του προτίθεται να αναπτύξει πυραύλους σχετικά μεγάλου βεληνεκούς τύπου bora και atmaca για την προστασία των ακτών της από ελληνικά πολεμικά πλοία, καθώς και από τυχόν απειλές προερχόμενες από τα νησιά μας».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr