«Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν», έγραψε στο Facebook ο υφυπουργός Εσωτερικών Άντον Γερασένκο.
Οι αρχές έκαναν αρχικά λόγο για 20 ομήρους που κρατούνταν επί ώρες στο λεωφορείο, σε αυτήν την πόλη των 200.000 κατοίκων που απέχει 400 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου. Τελικά όμως διαπιστώθηκε ότι ήταν μόνο 13.
Ο δράστης άφησε αρχικά μια ηλικιωμένη γυναίκα, έναν έφηβο και μια νεαρή κοπέλα, αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε η εκπρόσωπος της προεδρίας Γιούλια Μέντελ. Οι υπόλοιποι δέκα απελευθερώθηκαν σε μια επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων και της αστυνομίας.
Ο ένοπλος παραδόθηκε.
«Τελείωσε!» έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στο Twitter, αναρτώντας μια φωτογραφία του δράστη, ξαπλωμένου στο έδαφος και δεμένου με χειροπέδες.
«Δεν χάσαμε κανέναν», υπογράμμισε εξάλλου ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε ένα μήνυμά του στο Facebook.
Ο δράστης, ένας πρώην κρατούμενος σε φυλακές, πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών, εναντίον ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που πετούσε πάνω από το λεωφορείο ενώ πέταξε στον δρόμο έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και μια χειροβομβίδα που όμως δεν εξερράγη. Υποστήριζε επίσης ότι είχε κρύψει σε άλλο σημείο μια βόμβα την οποία μπορούσε να πυροδοτήσει από απόσταση.
Σύμφωνα με τον Γερασένκο, ο απαγωγέας τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε ότι ονομάζεται Μαξίμ Πλοχόι, ένα ψευδώνυμο που σημαίνει «Μαξίμ ο Κακός». Αργότερα έγινε γνωστό ότι πρόκειται για τον Μαξίμ Κρίβοτς, 44 ετών, Ουκρανό πολίτη που κατάγεται από την περιοχή του Όρενμπουργκ, στη Ρωσία, και έχει καταδικαστεί δύο φορές για απάτες, ληστείες και παράνομη κράτηση. Έχει περάσει 10 χρόνια σε ουκρανικές φυλακές.
Σε μηνύματα που είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο «Μαξίμ ο Κακός» άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν «κατά του συστήματος» και ζητούσε από σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο, να αναρτήσουν και αυτοί μηνύματα και φωτογραφίες με τα οποία να αμαυρώνουν την εικόνα τους ή να συμπεριφέρονται με γελοίο τρόπο. Ο ένας από τους δύο λογαριασμούς του στο Twitter απενεργοποιήθηκε εντός της ημέρας.
Αργά το βράδυ, ο πρόεδρος Ζελένσκι δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο Facebook όπου ικανοποιούσε ένα αίτημα του δράστη, καλώντας τους συμπολίτες του «να παρακολουθήσουν όλοι την ταινία Earthlings του 2005», δηλαδή ένα αμερικανικό ντοκιμαντέρ για την κακομεταχείριση των ζώων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr