Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Αν και ο ταξίαρχος (εα) Αντνάν Τανριβερντί δεν είναι από τον Ιανουάριο του 2020 στο παλάτι του Ερντογάν στην Αγκυρα ως ο καθημερινός στρατιωτικός σύμβουλος, εν τούτοις η επιρροή του είναι τεράστια σε όλες τις αποφάσεις του Ερντογάν και ήταν από τους βασικούς εισηγητές για τις εισβολές του στρατού (επιχειρήσεις ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη) στη Συρία, καθώς και για την επέμβαση της Αγκυρας στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης στις αρχές του 2020 και τη στρατιωτική «ενεργοποίηση» του δευτέρου μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο υπογράφων, ο Τανριβερντί μέσω του πανίσχυρου Κέντρου ASSAM, δηλαδή των «Υπερασπιστών της Δικαιοσύνης και των Στρατηγικών Μελετών για την Πανισλαμική Ενωση», προετοιμάζει πυρετωδώς το τέταρτο και πιο σημαντικό συμπόσιο που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο Δεκέμβριο με βασικό θέμα την επίσημη εκπόνηση των «Κατευθυντήριων τάσεων και διαδικασιών για την από κοινού συγκρότηση Ενιαίου Συστήματος Αμυνας για την Πανισλαμική Ενωση» (δηλαδή τη συγκρότηση μορφής στρατιωτικής σύγκλισης των ενόπλων δυνάμεων ισλαμικών κρατών). Ο Τανριβερντί δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αφού πέραν των άλλων ιδιοτήτων του, είναι ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης SADAT, δηλαδή της δύναμης που έχει αναλάβει την προσωπική φρούρηση του Ερντογάν, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει στο εξωτερικό ισλαμικές οργανώσεις ως και στρατούς κρατών της Αφρικής. Η τοποθέτηση του Ακάρ στη θέση του υπουργού άμυνας συνδέεται με την υλοποίηση μίας Ισλαμικής Στρατιωτικής Δύναμης.
Ο σύμβουλος του Ερντογάν διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου και υπουργό οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας Δρ Ισμαήλ Ντεμίρ. Στο κλειστό συμπόσιο του 2019 αποφασίστηκε «η ακόμα πιο στενή συνεργασία στον στρατιωτικο-βιομηχανικό τομέα διαφόρων ισλαμικών κρατών και ειδικά σε γνωστά τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα».
Στο συγκεκριμένο συμπόσιο συμμετείχαν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και διπλωματικοί παράγοντες από 44 μουσουλμανικά κράτη και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε το 2023 να συσταθεί στην Κωνσταντινούπολη Ανώτατο Πανεπιστήμιο Ισλαμικών Στρατιωτικών – Στρατηγικών Σπουδών». Οι τουρκο-κεντρικές πρωτοβουλίες αντιστρατεύονται τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, όπου είναι πολλή ισχυρή η παρουσία της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διάκεινται πολύ αρνητικά σε όλα τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με την Αγκυρα.
Ο Τανριβερντί επισημαίνει ότι το 2023 που θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης «πρέπει να έχουν τεθεί σε ισχύ πολλές και νέες πρωτοβουλίες που τώρα αναπτύσσονται», ενώ ο Ερντογάν έχει δώσει σε όλες αυτές τη συγκατάθεσή του.
Στον κατάλογο των υποστηρικτών αυτών των θέσεων είναι ονόματα γνωστών στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων (εα) ως και συνταξιούχων διπλωματών, που εμφανίζονται συνέχεια από το 2017 στα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν μέσα μαζικής επικοινωνίας (η πλήρης λίστα είναι στη διάθεση του υπογράφοντα). Μάλιστα τονίζουν ότι «οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Γαλλία και η Ρωσία έχουν καταπατήσει επί δεκαετίες την ισλαμική γεωγραφία, μέσω συμβατικών και ασύμμετρων πολέμων και επιχειρήσεων ως και αποικιοκρατικών μεθόδων». Απώτερος στόχος είναι η σύσταση ένωσης το 2023 ισλαμικών κρατών από τη Μέση Ανατολή, την υποσαχάριο (Σαχέλ) ως και την ευρύτερη Αφρική και με στρατιωτικό στοιχείο.
Η SADAT έχει εκπαιδεύσει στρατιωτικά ισλαμιστές αντάρτες που πολεμούν στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης, ως και κατά των Κούρδων, ενώ της έχουν διατεθεί τεράστια κεφάλαια για τις αποστολές της, με εν λευκώ έγκριση από τον Ερντογάν.
Επίσης ακολουθείται από τους πλείστους συμβούλους του Ερντογάν έντονα αρνητική θέση απέναντι στη Ρωσία στην οποία διαμένουν 27 εκατ. μουσουλμάνοι (παρά τη «λυκοφιλία» των Πούτιν και Ερντογάν), ενώ κάποιοι από αυτούς προβλέπουν και διάλυση στο μέλλον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Τουρκία έχει προχωρήσει σε διάφορες συμφωνίες με 35 από τα 54 κράτη της Αφρικής, έχει σε 23 χώρες της αφρικανικής ηπείρου γραφεία ακολούθων άμυνας, ενώ εκπαιδεύει στρατιωτικές δυνάμεις 7 κρατών, μεταξύ των οποίων της Λιβύης και της Σομαλίας. Σύμφωνα με τον Τανριβερντί, «βασικός εχθρός της Τουρκίας στα σχέδιά της είναι κυρίως η Αίγυπτος».
Οι Αμερικανοί -τις τελευταίες ημέρες- προσπάθησαν για άλλη μία φορά να πιέσουν τον πολέμαρχο Χαφτάρ να υποχωρήσει και αποσυρθεί από τη Σύρτη και την Τζούφρα, ενώ του κατέστησαν σαφές ότι «αν αποσυρθεί δεν θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση του στρατού της Λιβύης με την υποστήριξη των Τούρκων». Οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι «αν ο Χαφτάρ υποχωρήσει, τότε στη Σύρτη και στην Αλ Τζούφρα θα αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη της Ε.Ε. υπό την κάλυψη της αμερικανικής αεροπορίας της Αφρικανικής Διοίκησης των ΗΠΑ που εδρεύει στην Ιταλία».
«Αθήνα και Κάιρο είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ»
Ο πρέσβης μας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Νίκος Γαριλίδης (που σχετικά πρόσφατα τοποθετήθηκε εκεί) σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία επιθεώρηση AL AHRAM WEEKLY δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι «η Αθήνα και το Κάιρο είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για ΑΟΖ». Περαιτέρω διευκρινίσεις δεν ανέφερε, ενώ τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 12 γύροι επαφών των δύο πλευρών και στον τελευταίο συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Σ. Σούκρι και Ν. Δένδιας. Πρόσθεσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει και 13ος ή και 14ος γύρος, ενώ «η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν θα αρέσει καθόλου στην Τουρκία». Σημειώνεται ότι ο Νίκος Γαριλίδης ήταν επί 3 χρόνια επικεφαλής της Διεύθυνσης για θέματα Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών και αντικατέστησε στο Κάιρο τον πρέσβη μας Μιχάλη-Χρήστο Διαμέτη που ανέλαβε ως επικεφαλής της πρεσβείας μας στην Αγκυρα.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr