«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν υποβάλλει την έκθεσή τους για το περιστατικό μεταξύ τουρκικού πλοίου και γαλλικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για διαβαθμισμένη έκθεση και θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ το προσεχές διάστημα». Προσέθεσε ότι «η συμμετοχή σε όλες τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι εθνική απόφαση, γι’ αυτό σας παραπέμπουμε στις εθνικές αρχές».
Τον περασμένο μήνα, Γάλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας ότι «δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».
Για αναστολή της γαλλικής συμμετοχής σε ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο, έκανε λόγο νωρίτερα ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία, λέγοντας μάλιστα ότι το Παρίσι ενημέρωσε σχετικά και το ΝΑΤΟ.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία υποστηρίζει ότι το Παρίσι ενημέρωσε την Συμμαχία ότι σταματά την εμπλοκή του στις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, ύστερα από το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων.
Τουρκία: Θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές θα εκδιωχθούν από το σύνολο του συριακού εδάφους
«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα με τη Γαλλία για το επεισόδιο και έχω την ενημέρωση ότι το πολεμικό πλοίο «Courbet» αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις», υποστήριξε ο Ισμαήλ Χακί Μούσα, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία, ερμηνεύοντας από την πλευρά της Τουρκίας την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η αποχώρηση του γαλλικού πολεμικού ναυτικού δεν ήταν παραδοχή λάθους ή αποτελεί «κούφια» απειλή αλλά μία «μελετημένη κίνηση από τη γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην «τουρκική προκλητικότητα στη Λιβύη».
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρέσβης συνέχισε την ρητορική επιθετική ενάντια στη Γαλλία τονίζοντας: «Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχητου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα και κάθε ημέρα υπάρχουν πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις;».
Το επεισόδιο
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε απορρίψει κατηγορηματικά πριν από μερικές εβδομάδες τις κατηγορίες του Παρισιού ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως είχε σημειώσει τότε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα. «Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», είχε δηλώσει μετά το συμβάν η Παρλί.