Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας χαρακτηρίζονται «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις κλινικές δοκιμές με την ονομασία RECOVERY, οι οποίοι δηλώνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να περιληφθεί στο πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19.
Επίσης, λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας και της μικρής χρηματικής του αξίας, το φάρμακο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό για τη μάχη που δίνουν με τον ιό αρκετές φτωχότερες χώρες, οι οποίες βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων τους να ανεβαίνει ανησυχητικά.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «μία αξιοσημείωτη ανακάλυψη από την ομάδα των Βρετανών επιστημόνων», η οποία κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις πολλές προσπάθειες που γίνονται ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του ενός εκ των επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ Χόρμπι, και του επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη εύρωστη κλινική δοκιμή στον κόσμο που αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με κορωνοϊό και ότι αρχίζει να φαίνεται η «πρώτη χαραμάδα φωτός» στον αγώνα κατά της ασθένειας.
«Αρχίσαμε να αναστρέφουμε την κατάσταση (γύρω από τον κορωνοϊό), αλλά δεν τον νικήσαμε ακόμη οριστικά. Πιστεύω ότι τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε την πρώτη χαραμάδα φωτός, για την οποία είχα αμφιβολίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.Ο καθηγητής Χόρμπι, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη – ένα κοινό, φθηνό φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες – έχει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με αναπνευστικές δυσκολίες, ωστόσο, δεν ενδείκνυται για ασθενείς που το αναπνευστικό τους σύστημα δεν παρουσιάζει προβλήματα, και προσέθεσε ότι θα μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός στους οκτώ ασθενείς με αναπνευστικές δυσκολίες.
Πιο ειδικά, από τους 20 ασθενείς που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, οι 19 καταφέρνουν να αναρρώσουν χωρίς καν να χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο. Από αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, πάλι η μεγάλη πλειοψηφία καταφέρνει να ξεπεράσει τον ιό, με ορισμένους, ωστόσο, να χρειάζονται ελεγχόμενη παροχή οξυγόνου.
Οι τελευταίοι είναι οι ασθενείς υψηλού ρίσκου, στους οποίους η δεξαμεθαζόνη εμφανίζεται να παρέχει πολύ σημαντική βοήθεια στη μάχη τους με την ασθένεια. Σύμφωνα με τα σημερινά ευρήματα των Βρετανών ερευνητών, η φαρμακευτική ουσία παρέχει κρίσιμη βοήθεια στο ανοσοποιητικό σύστημα των προαναφερθέντων ασθενών, το οποίο «χτυπάει κόκκινο» καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον εισβολέα που λέγεται κορωνοϊός.