Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «σφάλματα» και «ανθρώπινοι παράγοντες» συνέβαλαν ο συνασπισμός να θεωρήσει ότι δυνάμεις «προσκείμενες στο συριακό καθεστώς» ήταν τζιχαντιστές και να εξαπολύσει έναν βομβαρδισμό εναντίον τους ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 90 εξ αυτών, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο διεθνής συνασπισμός δεν πολεμά τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και πλήττει μόνο τους τζιχαντιστές?κυρίως αυτούς του Ισλαμικού Κράτους, και λιγότερα συχνά τις δυνάμεις που θεωρούνται προσκείμενες στο δίκτυο της αλ Κάιντα.
Οι βομβαρδισμοί της 17ης Σεπτεμβρίου έγιναν από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Δανίας και της Βρετανίας, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τηλεφωνικά ο αμερικανός υποπτέραρχος Ρίτσαρντ Κόου, επικεφαλής της έρευνας.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Το συριακό καθεστώς είχε τότε κατηγορήσει τον συνασπισμό ότι διεξήγαγε μια «εσκεμμένη» επιδρομή και ο κυριότερος σύμμαχος του Δαμασκού, η Ρωσία, είχε θέσει ζήτημα στον ΟΗΕ.
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη «λύπη» της μετά τον βομβαρδισμό αλλά επισήμως τουλάχιστον δεν είχε αναγνωρίσει ότι ευθυνόταν ο διεθνής συνασπισμός που έχει συγκροτήσει.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της οποίας ηγήθηκε ο υποπτέραρχος Κόου, η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησε στο σφάλμα αυτό άρχισε με τη λανθασμένη αναγνώριση ενός αυτοκινήτου, που θεωρήθηκε ότι ανήκε στο ΙΚ.
Όλες οι κατοπινές αναλύσεις βασίστηκαν σε αυτή τη λανθασμένη βάση, εξήγησε ο υποπτέραρχος, ο οποίος τόνισε πως οι άνδρες των δυνάμεων οι οποίες στοχοθετήθηκαν δεν φορούσαν στολές, ούτε διακριτικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναγνώρισή τους.
Πάντως ο Κόου υπερασπίστηκε το συμμαχικό προσωπικό το οποίο διέπραξε το σφάλμα, λέγοντας ότι πρόκειται για «καλούς ανθρώπους» που «προσπαθούσαν να κάνουν το σωστό». «Έχουν δίκιο τις περισσότερες φορές, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαν», πρόσθεσε ο υποπτέραρχος.