Η υπόθεση προκαλεί αντιπαραθέσεις και νέες θεωρίες, που εντείνουν την πολιτική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας. Ο καθηγητής Μπινγκ Λιου, κινεζικής καταγωγής, που ζούσε στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν με ερευνητικό εργαστήριο στο Πίτσμπουργκ για τον νέο κορονοϊό, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του και, όπως όλα δείχνουν, ο θάνατός του οφείλεται σε δολοφονία.
Ο Μπινγκ Λιου που εργαζόταν στο τοπικό πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ λέγεται ότι βρισκόταν κοντά σε σπουδαία ανακάλυψη για τον κυτταρικό μηχανισμό του κορονοϊού. Ο επίκουρος καθηγητής έφερε τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι, τον λαιμό, τον κορμό και τα άκρα, σύμφωνα με την αστυνομία.
Λίγο αργότερα βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του ο Χαό Γκού, ένας άνδρας επίσης κινεζικής καταγωγής, ο οποίος θεωρείται ο δολοφόνος του καθηγητή. Η αστυνομία πιθανολογεί ότι ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος γνώριζε τον Λιου, αυτοκτόνησε. Το Πανεπιστήμιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «λυπάται βαθιά για τον τραγικό θάνατο του Μπινγκ Λιου». Ο καθηγητής επρόκειτο να κάνει «πολύ σημαντικές ανακαλύψεις για την κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών που διέπουν τη μόλυνση SARS-CoV-2 και την κυτταρική βάση των ακόλουθων επιπλοκών», σύμφωνα με συναδέλφους του στο Τμήμα Υπολογιστικής και Συστημικής Βιολογίας του πανεπιστημίου.
Αν και η αστυνομία απορρίπτει το ενδεχόμενο να σχετίζεται η δολοφονία με τις έρευνες του καθηγητή για τον κορονοϊό, η υπόθεση αναμένεται να προστεθεί στο ήδη «βαρυφορτωμένο» πλέγμα των σινοαμερικανικών σχέσεων. Η πανδημία της νόσου Covid-19 αποτέλεσε την αφορμή για νέα ρήξη στις σχέσεις των δύο δυνάμεων. Κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο κορονοϊός διέφυγε από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν και κατηγορούν την Κίνα ότι αποκρύπτει τα στοιχεία τόσο για την προέλευσή του όσο και για τα πραγματικά κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τάσσεται με την άποψη ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν και καταλογίζει στην Κίνα ευθύνες για την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει πάνω από 73.000 νεκρούς.
Η Κίνα, παρόλα αυτά, αρνείται τη διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού «όσο διαρκεί η εξάπλωση της πανδημίας και όσο οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο», όπως είπε ο πρεσβευτής της στα Ηνωμένα Εθνη. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας για να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο πρεσβευτής Τσεν Σου στη Γενεύη, όταν ερωτήθηκε για το αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να πάνε επιστήμονες στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας και να συλλέξουν στοιχεία για την προέλευση του ιού. Ο Τσεν Σου απάντησε ότι αυτή τη στιγμή το Πεκίνο επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην καταπολέμηση της επιδημίας.
Η κυνηγός ιών
Γαλλία - Μπαϊρού: Είμαι υπερήφανος για τη νέα κυβέρνηση - Δείτε όλα τα ονόματα
Στις πολλές θεωρίες συνωμοσίας που εμφανίζονται αυτό το διάστημα προβάλλει και η ενδιαφέρουσα ιστορία της πιο γνωστής Κινέζας «κυνηγού ιών». Η ιολόγος Σι Ζενγκλί, που εργάζεται στο γνωστό εργαστήριο της Ουχάν (από το οποίο ξέφυγε ο ιός, κατά τους ισχυρισμούς ορισμένων), είχε ανακαλύψει από πολύ νωρίς τη γενετική σύνθεση του νέου στελέχους του κορονοϊού SarsCov-19, αλλά οι αρχές δεν επέτρεψαν στην έρευνα αυτή να δημοσιοποιηθεί, παρά πολλές μέρες αργότερα.
Η Σι, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), είχε βρει ότι ο ιός SARS (που προκάλεσε σοβαρή ασθένεια σε χιλιάδες ανθρώπους το 2002, κυρίως στην Ασία) προέρχεται από νυχτερίδες. Σύμφωνα με τη South China Morning Post, η ομάδα της Σι κατάφερε να ολοκληρώσει την αλληλουχία των γονιδίων και του νέου κορονοϊού πολύ γρήγορα, αμέσως μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν. Η Σι είχε βρει ότι ο κορονοϊός ήταν παρόμοιος με τον SARS.
Οπως δήλωσε η ίδια, στην αρχή είχε φοβηθεί ότι ο νέος κορονοϊός θα μπορούσε να είχε «αποδράσει» από τη μονάδα της, που βρίσκεται μόλις δέκα μίλια από την αγορά με τα άγρια ζώα. Ωστόσο, βρήκε ότι καμία από τις ακολουθίες δεν ταιριάζει με εκείνες των ιών που η ομάδα της είχε βρει στις σπηλιές των νυχτερίδων.
Ομως, η Daily Mail ανέφερε ότι η Σι αποκάλυψε σε Κινέζο δημοσιογράφο πως οι κινεζικές αρχές δεν επέτρεψαν στη Σι να ανακοινώσει από την αρχή της πανδημίας τα ευρήματά της για το γονιδίωμα του κορονοϊού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου